Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Đureković

Jedan od 'ubojica' živi u Rijeci, ali mu se izgubio trag

17.10.2014., Muenchen, Njemacka - Pocetak sudjenja Josipu Perkovicu i Zdravku Mustacu za ubojstvo Stjepana Djurekovica 1982. u Njemackoj. Josip Perkovic, Anto Nobilo. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
07.07.2016.
u 18:02

Hoće li novo suđenje Vinka Sindičića utjecati na tijek suđenja Perkoviću i Mustaču

Vinko Sindičić bio je ključni svjedok na suđenju Krunoslavu Pratesu za ubojstvo Stjepana Đurekovića. Na tom suđenju Sindičić je kao inicijatora tog ubojstva naveo bivšeg partijskog dužnosnika Miku Špiljaka, a kao organizatore dužnosnike Službe državne sigurnosti (SDS) u Hrvatskoj Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Prema tvrdnjama Sindičića, “zadnji amen” za tu likvidaciju dao je dužnosnik saveznog SDS-a Ivan Lasić. On je tada naveo da je jedan od direktora u Ini bio i Špiljakov sin Vanja koji je pronevjerio velik novac. Đureković, koji je također bio direktor u Ini, znao je za to i zbog toga je bio nezgodan svjedok pa je otud, tvrdio je Sindičić, krenula ideja da se Đurekovića likvidira. On je tada na sudu kazao da su za likvidaciju postojala dva plana.

Prema prvom, Đurekovića je trebao ubiti Prates, ali se odustalo od toga jer mu nije bilo moguće osigurati alibi. Stoga je primijenjen drugi plan, prema kojem su angažirani drugi ubojice. Pri tome je prijevoznička tvrtka iz Rijeke, koja je bila paravan za SDS, nabavila i prenijela oružje. Sindičić je kazao i da je u Münchenu jedna osoba osigurala ubojicama smještaj prije i poslije atentata.

– Ja sam poznavao samo jednog ubojicu, ali on je vjerojatno doveo drugog ili druge – kazao je Sindičić na sudu 2007. godine.

Prates je uglavnom na osnovi njegova svjedočenja 2008. godine osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu Đurekovića. Sindičić je nakon toga povukao svoje svjedočenje. Prekjučer je na sudu kazao da ga je povukao jer mu je Josip Perković za to platio 13.000 eura.

Bivši agent jugoslavenskih tajnih službi Vinko Sindičić na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Münchenu za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića prekjučer je naveo šest osoba koje su navodno sudjelovale u toj likvidaciji. Sindičić tvrdi da su Đurekovića ubili bivši agenti Službe državne sigurnosti (SDS) Luka Sekula i Branko Bijelić, a da su njih izabrali djelatnici SDS-a Blagoje Zelić iz Splita i Ragib Merdžanić iz Rijeke. Ubojice su, tvrdi Sindičić, u Njemačku dovezli također bivši riječki SDS-ovci Petar Josipović i Marin Modrić. Perković je, prema iskazu Sindičića, izabrao osobe koje su izabrale ubojice Đurekovića.

Od tih šest osoba koje je naveo Sindičić živi su još samo Sekula i Modrić. Sekula živi u Švedskoj, u blizini Stockholma, a Modrić u Rijeci. Zelić je umro 1999. u 70. godini, Bijelić je ubijen 2004. u Rijeci i to ubojstvo nikada nije razjašnjeno, a pod sumnjivim okolnostima umrli su i Merđanić – trovanje želuca – i Josipović – pad s balkona.

Novi Sindičićev iskaz o ubojstvu Stjepana Đurekovića i kako će on utjecati na suđenja Perkoviću i Mustaču, odvjetnik obitelji Đureković Siniša Pavlović jučer nije htio komentirati, kratko je poručio da u ovom trenutku nema ništa za reći o tome. No zato je Anto Nobilo, Perkovićev odvjetnik, bio rječitiji. On smatra da je Sindičićevo svjedočenje apsolutno nerelevantno i da neće utjecati na suđenje njegovu klijentu.

– Sindičić nikome ne treba, ni policiji, ni tužiteljstvu ni sudu. On je odlučio sam svjedočiti, a ključan će biti nastavak njegova svjedočenja 18. srpnja kada je na redu ispitivanje obrane – kaže Nobilo. On ističe da su pokrenuta dva kaznena postupka protiv Sindičića zbog lažnog svjedočenja, u Hrvatskoj je protiv njega podignuta optužnica, dok je u Münchenu podnesena kaznena prijava i pokrenuta istraga.

– Bit je Sindičićeva svjedočenja da je postojala posebna tajna služba pri Centralnom komitetu, a čiji je on bio pripadnik, pa je saslušao Perkovića o ubojstvu Đurekovića. No postoji dokumentacija i nezavisno vještačenje koji su dokazali da takva tajna služba nije postojala – objašnjava Nobilo. Prema njegovu mišljenju ta dokumentacija i vještačenje predstavljaju za Sindičića opasnost pa on sad pokušava izvesti manevar i govori da Nijemci nisu dobro shvatili sustav tajnih službi u bivšoj Jugoslaviji.

– O njemu se ne isplati raspravljati, on je lažni svjedok – kaže Nobilo. Dodaje da na Sindičićev najnoviji iskaz nisu imali pitanja ni odvjetnici obitelji Đureković ni njemačko tužiteljstvo. Nobilo ističe i da posjeduje dokumentaciju koja dokazuje da je Sindičić bio doušnik SDS-a osumnjičen za seriju ubojstava među kojima i obitelj Ševo. Zbog toga je, kaže, prisilno umirovljen u Rijeci, a kao bivši agent imao je stalno probleme s policijom.

– Kao takav nikad ne bi bio u situaciji da saslušava čelnike tajnih službi. On nama ne predstavlja opasnost – poručuje Nobilo.

Sindičić je 2013. osuđen uvjetno zbog otmice Sekule kojeg je još 2009. optužio da je ubio Đurekovića. Nijemci su Sekulu uhitili, ali ubrzo i pustili na slobodu jer nisu imali ništa drugo protiv njega osim Sindičićevih riječi. Nobilo napominje da je tada Sindičić optužio Sekulu i za ubojstvo švedskog premijera Olafa Palmea, ali Šveđani nikad nisu to uzeli za ozbiljno.

Nobilo primjećuje i da su Josipović, Modrić, Bjelić i Merdžanić bili svjedoci na suđenju Sindičiću za ubojstvo Brune Bušića pa u tome vidi neku njegovu osvetu.

Bivši hrvatski emigrant i publicist koji se bavi istraživanjem ubojstava tajnih službi bivše Jugoslavije Bože Vukušić smatra da je Sindičić prekjučer na sudu u Münchenu ponovio ono što je rekao 2007. na suđenju Krunoslavu Pratesu za ubojstvo Đurekovića.

– U svemu tome ima istine, a koliko točno, to mi je teško procijeniti – odgovorio je Vukušić na naše pitanje koliko je Sindičićevo svjedočenje vjerodostojno. Naime, nakon što je Prates osuđen na doživotni zatvor, Sindičić je kod javnog bilježnika ovjerio izjavu da povlači svoje svjedočenje koje je teretilo Pratesa.

Vukušić objašnjava da je Udba, kada bi odlučila nekog likvidirati, formirala dvije grupe egzekutora, glavnu i rezervnu. Stoga je, prema njegovu mišljenju, lako moguće da je to bio modus operandi i u slučaju Đurekovića pa je postojala riječka grupa i Arkanova, čije pripadnike neki navode kao ubojice Đurekovića.

– No to ništa bitno ne mijenja stvari, Mustač i Perković sudjelovali su u Đurekovićevu ubojstvu tko god da ga je izvršio. Oni su ubojicama osigurali mjesto ubojstva i da u njega uđu – zaključuje Vukušić.

Od šestorke koju je naveo Sindičić još su živi Sekula i Modrić, s time da potonji i živi u Hrvatskoj. Modrić je, nakon što je napustio SDS, bio suvlasnik zaštitarske tvrtke Bond, a bio je i predsjednik riječkog vaterpolskog kluba. Prije nekoliko godina otišao je u mirovinu. On je poznati stanovnik tog grada, koji je često viđen na Korzu. No zadnjih godinu dana, kažu nam oni koji su ga često sretali, izgubio mu se trag.

Modrić je inače 1999. na suđenju Sindičiću za ubojstvo Bušića izjavio da je od kolege iz službe čuo da ga je likvidirao – Vinko Sindičić. 

>> Tko su ljudi koje je za ubojstvo Đurekovića prozvao Sindičić

Komentara 36

N5
natali 5
19:13 07.07.2016.

juce clanak u uglednim Njemackim Novinama "Süddeuche Zeitung" pise kako u Hrvatskoj i sada Vlada Produzena ruka Jugoslavije, ali naravno opet ni rijeci o tome u nasim Hrvatskim Medijima,eto toliko o nasim Medijima i njihovoj obmani ljudi,a nedaj boze da je bio clanak protiv HDZ-a vristale bi sve stranice o Tom !!!" Ovo sto Hrvatska sada prolazi puno je gore nego za vrijeme Tita i Jugoslavije

RA
RafaelB
19:33 07.07.2016.

Kad se trazi slika zlocina...ne moza ga se naci...Njemci su odlucili da je prestrasno sto je SKH ili SDP ucinio...pola Hr se sprema glasovat za njih...znaci isti su...i to podrzavaju...sram ih bilo...

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
19:33 07.07.2016.

Na kraju će Nobilo sam sebe proglasiti neuračunljivim i tražit će poništenje suđenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije