Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindičić imenovao ubojice Stjepana Đurekovića. Josip Perković prekida šutnju!

Nakon svjedočenja Sindičića najavljeno je i iznošenje obrane samog Josipa Perkovića koji bi time prekinuo šutnju koja traje od početka procesa.
05. srpnja 2016. u 17:52 210 komentara 32571 prikaza
Vinko Sindičić i Josip Perković
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Svjedok u suđenju protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu Vinko Sindičić rekao je da su Stjepana Đurekovića ubili bivši djelatnici Službe državne sigurnosti Luka Sekula i Branko Bijelić.

„Josip Perković nije izabrao ubojice nego osobe koje su izabrale ubojice. Samo ubojstvo izvršili su Branko Bijelić i Luka Sekula“, rekao je Sindičić, a na pitanje tko su ti ljudi koji su izabrali ubojice, svjedok je odgovorio da su to bili Blagoje Zelić u Splitu i Salkan Merdžadić u Rijeci.

„U ubojstvu su posredno sudjelovala još dvojica koja su Branka Bijelića dovezla u Njemačku. To su bili Josipović Petar i Marin Modrić iz Rijeke. U Münchenu je bila i jedna žena koja je organizirala logistiku“, rekao je Sindičić. Logistika, a to znači prijevoz oružja, išla je preko tvrtke Jadroagent, dodao je.

Branko Bijelić pod nerazjašnjenim okolnostima preminuo je 2004., a Luka Sekula još živi u Švedskoj. 

Josip Perković i Zdravko Mustač MILIJUNSKI IZNOSI Mustač i Perković od države potražuju naknadu troška obrane za suđenje u Njemačkoj vinko sindičić Sudac izgubio živce Sindičićevo svjedočenje prekinuto na suđenju Perkoviću i Mustaču: 'Prijetili su mi smrću, tjerali su me da se povučem'

Na pitanje suca Daustera zašto je osporio svoje svjedočenje tijekom procesa Krunoslavu Pratesu koje je 2008. okončano doživotnom kaznom za Pratesa zbog sudjelovanja u Đurekovićevu ubojstvu i koje također tereti optužene Perkovića i Mustača, Sindičić je objasnio da je to učinio kako bi se zaštitio.

„Perković me nazvao i rekao da kod državnog odvjetnika u Berlinu poništim svoju izjavu pred sudom u Münchenu. Za povlačenje svjedočenja Perković mi je dao 13.000 eura“, rekao je Sindičić i dodao kako je Perković financirao i obranu Pratesa.

Bivši djelatnik Službe državne sigurnosti Vinko Sindičić zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj odslužio je desetogodišnju zatvorsku kaznu. Bio je optužen i za ubojstvo Brune Bušića, ali je 2000. oslobođen optužbi.

Sindičić je nadalje kazao da spoznaje iz slučaja Đureković ima jer je nakon ubojstva Đurekovića Centralni komitet SKJ osnovao komisiju koja je trebala istražiti okolnosti pod kojima je provedeno ubojstvo, a on je bio član te komisije. Tom prilikom mu je optuženi Josip Perković iznio detalje vezene uz Đurekovićevo ubojstvo.  Svjedočenje bivšeg djelatnika jugoslavenskih tajnih službi Vinka Sindičića u postupku koji se pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu vodi protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača trebalo bi biti nastavljeno 18. i 19. srpnja što dovodi u pitanje dosadašnji plan prema kojem se presuda očekivala 26. srpnja. Poslijepodne je svjedok odgovarao na pitanja obrane u svezi sa svojim životnim putem i detaljima oko funkcioniranja tajnih službi no ovaj dio ispitivanja nije doveo do novih saznanja nakon čega je suđenje prekinuto a Sindičić je pozvan da se 18. i 19. srpnja ponovno odazove u svojstvu svjedoka.

Nakon svjedočenja Sindičića najavljeno je i iznošenje obrane samog Josipa Perkovića koji bi time prekinuo šutnju koja traje od početka procesa. S obzirom da su u kolovozu u Bavarskoj praznici, iznošenje završnih riječi obrane i tužiteljstva najvjerojatnije će se dogoditi u rujnu kada se očekuje i presuda. Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu pored Muenchena 1983. započelo je sredinom listopada 2014. a po prvobitnom planu je trebalo trajati do travnja 2015.

>>SOA nije dopustila Karamarku svjedočenje, sudac izrazio čuđenje

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Poslije presude Perkoviću i Mustaču, SDP na čelu sa Milanovićem, morati će objasniti naciji "Lex Perković".

 • Deleted user:

  Čije ce sudstvo otkriti zasto su Milanovic ,SDP sa Ante Nobilom i HNS namjeravali mjenjati Hr ustav. Mogli bi i novinari večernjeg ovu temu otvoriti ili su i oni pod utjecajem Iblerovog .

 • Avatar George Bailey
  George Bailey:

  Tajči ima bolji tretman na naslovnici portala od ove vijesti!!??