Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Linićeva pomoćnica

Šefica Porezne dala ostavku: 'Podmetali su mi i opstruirali me'

Nada Čavlović Smiljanec
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/8
30.04.2014.
u 17:20

Pomoćnica ministra financija i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec podnijela je ostavku!

Nada Čavlović Smiljanec dala je neopozivu ostavku premijeru Zoranu Milanoviću na mjesto ravnateljice Porezne uprave i pomoćnice ministra financija Slavka Linića i on je tu ostavku prihvatio.

– Moram reći da je moj posao u Poreznoj upravi posljednjih mjeseci bio iznimno težak zbog stalnih podmetanja i opstrukcije koji su dolazili od pojedinaca iz Ministarstva financija. Unatoč svemu, nisam očekivala da će ići toliko daleko da me pokušaju diskriminirati za radnje koje nisam počinila i dovesti me u vezu s ljudima za koje se vežu razne afere. U takvim uvjetima ja ne mogu kvalitetno i odgovorno obavljati posao ravnateljice Porezne uprave – rekla je Čavlović Smiljanec i dodala da je ostavku jednim dijelom podnijela zbog toga što nije imala podršku ljudi.

Nije željela navesti konkretna imena osoba koje su opstruirale njen rad, kazala je samo da je riječ o ljudima iz Ministarstva financija i Porezne uprave. Dodala je da je u posljednje dvije godine dala najbolje od sebe, no kako je izostala podrška ljudi, ostala je osamljena i više sve to nije imalo smisla. Razloge podmetanja, tvrdi, ne zna, ali pretpostavlja da je to zbog toga što je dobro radila svoj posao.

Foto: Grgur Žučko/pixsell

Na upit je li upoznata s informacijom da je u pojedinim medijima posljednjih dana objavljeno kako je ministar Slavko Linić bio u kontaktu s osječkim tajkunom Željkom Bilošom, Čavlović Smiljanec odgovorila je potvrdno.

– Ja sam to pročitala i ako je zaista istina to što piše u medijima, moram reći da sam iznimno iznenađena da je ministar financija imao kontakt s osobama koje su pod policijskom istragom – komentirala je te još jednom ponovila kako ona nikada nije upoznala tajkuna za kojeg je USKOK tereti da mu je pogodovala.

Rekla je i da neće ostati u Poreznoj upravi već se vraća u Sabor gdje će aktivirati zastupnički mandat.

Podsjetimo, USKOK je prošlog tjedna u povodu kaznene prijave policije donio rješenje o otvaranju istrage protiv ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec. Ravnateljicu Porezne uprave sumnjiči se da je počinila kazneno djelo trgovanja utjecajem i to tako što je zaustavila ovrhu osječkog OLT-a. Doneseno je rješenje o proširenju i provođenju istrage protiv nje i osječkog tajkuna Željka Biloša.

Prijava, a potom i istraga protiv šefice Porezne uprave i pomoćnice ministra financija Slavka Linića uslijedila je nakon što se pod istragom našla pročelnica Porezne uprave Osijek Ružica Kovačević. U sklopu istrage tijela kaznenog progona došla su do ozbiljne sumnje da je Čavlović Smiljanec potaknula Kovačević da zaustavi ovršni postupak nad tvrtkom OLT osječkog tajkuna Biloša. Time je OLT-u omogućeno da, sve do predstečajne nagodbe u svibnju 2013., nesmetano posluje preko svojih računa. Propustilo se ovršiti 10,5 milijuna kuna, a državni proračun oštećen je za najmanje 11,88 milijuna kuna, tvrdi USKOK.

Politička odluka SDP-a

Ministar financija Slavko Linić danas je prije sjednice Vlade kazao da je njegovo Ministarstvo provelo internu istragu i da nije utvrđen nikakav propust u radu šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec. Rekao je, ako ona i bude smijenjena, da to neće biti zbog njezine nestručnosti i propusta u radu, već da će to biti politička odluka SDP-a, stranke kojoj pripada.

Premijer Zoran Milanović na današnjoj sjednici Vlade pozvao je da se istraži, počevši od Ministarstva financija, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova, zašto su se gomilali dugovi i kamate do 2012. godine. "To nismo napravili prije dvije godine da se ne bi govorilo o revanšizmu, ali netko je dopuštao da se ti porezni dugovi stvaraju", izjavio je Milanović-

– Ne mislim samo na to već i na "ladičarenje" i na milijune nenaplaćenih policijskih kazni... To je sve bilo moguće u nečijoj režiji do 2012. godine – kazao je Milanović i dodao da netko u državi namjerno nije naplaćivao dugove.

"Podmeću mi oni koji godinama nisu radili svoj posao"

Nada Čavlović Smiljanec na konferenciji za novinare održanoj tijekom vikenda kazala je da joj podmeću oni koji godinama nisu radili svoj posao. – Ne poznajem tog čovjeka o kojem se piše u medijima, nikada s njim nisam razgovarala i ništa nemam s tim slučajem oko kojeg se vodi istraga. Pravo je pitanje tko je sve ove godine to gurao pod tepih i nije provodio ovršne radnje jer dug OLT-a ne datira od kolovoza 2012. nego postoji od 2007. Utvrđen je istragom Porezne uprave, a račun poreznog obveznika nikada nije blokiran. Sve što se događa, to je podmetanje onih koji godinama nisu radili svoj posao, štitili su određene obveznike i sada sve to prebacuju na mene – kazala je pomoćnica ministra financija i šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec na konferenciji za vikend u Poreznoj upravi.

>>USKOK donio rješenje o otvaranju istrage protiv Nade Čavlović Smiljanec

>>'Ako šefica Porezne bude smijenjena, to će biti zbog politike, a ne nestručnosti'

Komentara 160

DU
Deleted user
16:57 30.04.2014.

Zločinačka organizacija ................................

PK
puši kurac
16:53 30.04.2014.

ja predviđam da če reč: nisam ja majke mi!

BS
bstrabi2
16:56 30.04.2014.

Ako je pot optužbom.Kako može sazvat?Konferenciju za javnost.Neki su u pritvoru.Da ne utjeću na javnost,a ova?Zar nije pod istragom.I dali će i kum doć?Mislim na Linića....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije