Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revizija u MVP-u:

Tajnica uz plaću dobila i 300.000 kn honorara. Kolman: To je sumnjivo

pusić e kolman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
Autori: Večernji list, Hina
10.08.2016.
u 20:54

Revizori su u Ministarstvu bili i 2013., kada nisu našli nikakve nepravilnosti. Kako je moguće da ista Revizija ima dva različita mišljenja? pita se I. Koloman iz HNS-a

Državna revizija utvrdila je nepravilnosti u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za mandata Vesne Pusić vezane uz isplate prema ugovoru o djelu. S administrativnom tajnicom, koja je primala plaću za redovan rad, u srpnju 2013. te u siječnju i prosincu 2014., Ministarstvo je zaključilo ugovore o djelu za obavljanje poslova prikupljanja i obrade dokumentacije te drugih poslova. Na temelju tih ugovora o djelu, zaposlenici je u 2013., 2014. i 2015. isplaćena novčana naknada, u 28 mjesečnih isplata, u ukupnom iznosu 297.783 kune bruto, od čega se na isplate (dvanaest mjesečnih isplata) u 2015. odnosi ukupno 120.808 kuna bruto, navodi se u izvješću.

“To je bio redoviti posao”

Revizija ističe da državni službenici i namještenici u sklopu redovitog zanimanja obavljaju poslove iz djelokruga tih tijela i da sa zaposlenicom Ministarstva za obavljanje poslova prikupljanja i obrađivanja dokumentacije te drugih poslova nisu smjeli zaključivati ugovore o djelu. Te je poslove zaposlenica trebala obavljati u okviru svojih redovnih poslova na koje je raspoređena prema rješenjima Ministarstva i za što je primala plaću za redovan rad.

Vesna Pusić nije htjela komentirati slučaj. Rekla je da nije vidjela nalaz Državne revizije, no ako u njemu navedeno stoji, da je tajnica sve to i zaslužila.

– Za te poslove sa zaposlenicom Ministarstva nisu se smjeli zaključivati ugovori o djelu. To je po Zakonu o državnim službenicima – kazala je pomoćnica glavnoga državnog revizora za odnose s javnošću Biserka Čoh Mikulec.

Na pitanje novinarke: “Dakle, oni su time prekršili zakon?” odgovorila je: “Da, tako je. Mi smo to naveli u izvješću.” Dodala je kako je Ministarstvo vanjskih poslova prihvatilo njihov nalaz te potvrdilo kako će postupiti po Zakonu o državnim službenicima.

“U skladu sa zakonima”

HNS-ov zastupnik Igor Kolman danas je odbacio tvrdnje Ureda za reviziju, upozorivši kako su revizori bili u MVP-u i 2013., kada nisu našli nikakve nepravilnosti.

– Svi ugovori koji su rađeni u Ministarstvu u mandatu naše Vlade bili su apsolutno i u potpunosti utemeljeni i u skladu sa zakonima. U ministarstvima postoje stručne službe i profesionalci koji takve ugovore naprave i pobrinu se da oni budu u skladu sa zakonom i svim ostalim propisima. Kako je moguće da ista Državna revizija ima dva različita mišljenja? Neću donositi nikakve zaključke, ali da je sumnjivo, sumnjivo je – poručio je Kolman.

>> Državna revizija: Vladi je Sabor trebao potvrditi prodaju CO-a

Komentara 20

KL
Klarahrv
21:05 10.08.2016.

Revizori su sigurno pogriješili. Pusićketina je poštena drugarica-bundesligašica.

IV
ivica.vranjic
21:21 10.08.2016.

koliko je samo tajnica i tajni u pusičkinom okruženju?!?!?!?! a sistem pola-pola!

Avatar štrumpf
štrumpf
21:39 10.08.2016.

Dosta toga još bude isplivalo na površinu.. posebno za vrijeme izborne kampanje.. ta takozvana Narodna koalicija je hrpa uljeba i lopova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije