Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Bruxellesu za 11,5 mil. eura kupili neuporabivu zgradu

Nedovršeni objekt kupljen je 2013. godine, a u njega je trebalo uložiti još 21 milijun kuna. Ni danas nije u funkciji, a troškovi zakupa rastu
10. kolovoza 2016. u 12:37 132 komentara 15556 prikaza
Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Za potrebe predstavništva Hrvatske pri Europskoj uniji i veleposlanstva u Belgiji još u ožujku 2013. godine nadležno je ministarstvo, prema odluci tadašnje Vlade, kupilo zgradu u Bruxellesu. Nekretnina površine nešto veće od četiri tisuće četvornih metara s pripadajućih 68 parkirnih mjesta i 58 kvadrata arhive plaćena je u ožujku te godine 11,5 milijuna eura ili oko 88 milijuna kuna.

Kako je bila nedovršena, ubrzo je (u lipnju 2013.) izrađeno idejno rješenje za rekonstrukciju, prema kojemu je u nju trebalo uložiti još 21 milijun kuna. No, u bilanci nadležnoga Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) taj se objekt i dalje vodi na računu “građevinskih objekata u pripremi”.

Aleksandar Vučić postignut dogovor Srbija i Kosovo u Bruxellesu potpisali četiri sporazuma Vesna Pusić Vesna Pusić: 'Ova Vlada ima vrlo prijeteći, a ne reformski potencijal' terorizam Tomislav Krasnec Borba protiv terorista nije razina naš Bog – vaš Bog

Zgrada, naime, ni danas nije u uporabi jer unutrašnjost objekta nije dovršena, a to znači da se za smještajne potrebe naših diplomatskih predstavništava u Bruxellesu sve vrijeme plaća i zakup. Dvije godine nakon kupnje zgrade (u veljači 2015.) napravljen je izvedbeni projekt i troškovnik, a prema njima je ispalo da bi troškovi rekonstrukcije bili ipak 40 milijuna kuna ili gotovo dvostruko više nego što se prvotno računalo.

Ni u veljači ove godine, kad su situaciju snimali državni revizori, nije bila ishođena ni građevinsko-urbanistička dozvola. Usto, od početka 2013. pa do kraja 2015. na usluge odvjetnika i javnog bilježnika, usluge tehničkog pregleda, režijske troškove otišlo je iz proračuna više od 1,2 milijuna kuna. Državni revizori su za nedavnog češljanja knjiga MVPEI-ja prigovorili da prije odluke o njezinoj kupnji nije izrađena studija ekonomske opravdanosti ulaganja u nedovršeni objekt.

Riječ je o odlukama iz vremena bivše Vlade i ministrice Vesne Pusić. Odluku o zlosretnoj zgradi u Bruxellesu očito će donijeti nova Vlada. 

>> Revizija utvrdila nepravilnosti: Administrativnoj tajnici isplaćeno gotovo 300.000 kn bruto preko ugovora o djelu

NEZGODA NA SNIMANJU
Anđelka Prpić o traumi s kolegom: 'Krenuo me udariti u trbuh u osmom mjesecu trudnoće'
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Deseti im je rođendan otkako su svoje vrijeme nesebično počeli ulagati u dobrobit zajednice
 • Avatar Tigar63
  Tigar63:

  Nije li nešto od tog novca završilo u novčaniku Milanovića ili Pusičke, naime cifra je zaista da se zavrti u glavi , blizu sto miliona kuna. I taj Milanović bi sad htio biti premijer!!!!!!

 • zeze12:

  ajmo USKOK, hapsi i pravac remetinec!

 • Darko22:

  Ništa čudno, partija je jedino dobra u trošenju tuđih novaca, i to još od onih koje nazivaju "ustašama".