Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićenja u Orašju

Pusić: Imamo loša iskustva s uređivanjem BiH izvana

vesna pusić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
02.11.2016.
u 12:23

'Vjerojatno bi trebalo sjesti i raščistiti odnose te tri države i odnose prema tom ratnom razdoblju, upravo kako to razdoblje ne bi bilo predmet političkog prepucavanja za desetljeća koja su pred nama', rekla je Pusić.

Bivša ministrica vanjskih poslova i HNS-ova saborska zastupnica Vesna Pusić smatra da je u slučajevima poput uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju pitanje raščišćavanja ratnih zločina isprepleteno s političkim odnosima.

- Budući da de facto nema još pravih temelja za te optužnice, nisam sigurna o čemu se točno radi. Ali, u ovakvim slučajevima jako je isprepleteno raščišćavanje ratnih zločina s političkim odnosima. Tu ne mislim samo na BiH, nego i Srbiju i Hrvatsku, gdje je cijela rasprava o jurisdikciji za suđenje za ratne zločine, nažalost, jako isprepletena s političkim odnosima. Vjerojatno bi trebalo sjesti i raščistiti odnose te tri države i odnose prema tom ratnom razdoblju, upravo kako to razdoblje ne bi bilo predmet političkog prepucavanja za desetljeća koja su pred nama. Osim, dakle, što se u ovom slučaju radi o formalno pravnom pitanju, mislim da se radi i o političkom - kaže Vesna Pusić u izjavi za Večernji list.

U mandatu ministrice Pusić, Hrvatska je pomogla Bosni i Hercegovini da se pomakne s mrtve točke na svom putu prema europskim integracijama i da se fokusira na socio-ekonomske reforme umjesto na implementaciju presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci te, kroz nju, na ustavne promjene. Istovremeno s tom inicijativom koja se temelji na socio-ekonomskim reformama, tadašnji HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu Andrej Plenković i Davor Ivo Stier pomogli su (uz SDP-ova Tonina Piculu) da se u rezoluciju EP-a uvrsti federalizam kao princip za ustavne promjene u BiH. To se događalo u vrijeme kad je Hrvatski narodni sabor u Mostaru usvojio deklaraciju kojom traži ustavno preuređenje BiH iz dva entiteta u četiri nove federalne jedinice.

Plenković i Stier, kao premijer i ministar vanjskih poslova nove hrvatske Vlade, sada sugeriraju da će nastaviti raditi na tom tragu i govore da bi lideri u BiH trebali započeti razgovore o ustavnoj reformi te zemlje u kojoj će se poštivati i načelo federalizacije. 

Upitana danas o tome kako vidi Plenkovićev i Stierov smjer prema federalizmu BiH, bivša ministrica Pusić kaže:

- Unutaršnje uređenje BiH zaista mora u prvom redu biti rezultat konsenzusa unutar same BiH. Imamo jako loša iskustva s uređivanjem BiH izvana. Ja vidim uređenje BiH koje kombinira prepoznavanje situacije na terenu, odnosno činjenice da postoje tri konstitutivna naroda koja nisu jednako zadovoljna niti uključena u proces funkcioniranja države, s pronalaskom zaloga za funkcioniranje BiH u budućnosti. U rješenju mora postojati i taj drugi element vizije budućnosti BiH - kaže Pusić.

Ključne riječi

Komentara 21

DU
Deleted user
12:50 02.11.2016.

Vesna na čelu ministarstva vanjskih poslova je odigrala svoju ulogu još kada je rekla kako je RH počinila agresiju na BiH. Eto sada nam se to vrača a vesnica i dalje slobodno zbori.

EU
eugenprince
12:47 02.11.2016.

Tako je, treba sve prepustiti tamošnjem odnosu snaga u kojem Hrvati sigurno gube i Vesna će biti zadovoljna.

MA
MarioG
13:02 02.11.2016.

Vesna Pusić bi trebala biti zadnja koja komentira odnose Hrvatske i BiH, jer je dotična poznata po tvrdnji da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije