Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Puhovski o predsjednici:

'Državnički je što je u Jasenovac došla u diskreciji, govor je bio besadržajan'

Kolinda Grabar Kitarović Jasenovac
Foto: Ured predsjednice
1/4
30.04.2015.
u 10:02

Hrvoje Klasić: U Jasenovcu su ubijeni oni koji su bili druge vjere, a u Bleiburgu oni koji su se nastavili boriti i nakon kapitulacije Hitlera

Hrvatsko društvo i dalje je duboko podijeljeno. Ustaše-partizani, lijevo-desno iz javnog rakursa ne uspijevaju istjerati ni najteže gospodarske teme. Tako su i Jasenovac i Bleiburg, stratišta iz II. svjetskog rata, opet dominantne teme, pogotovo nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Jasenovac otišla na dan proboja logoraša, gotovo u tajnosti, a ne i na središnju komemoraciju, dok u Bleiburg kani otići baš na dan obilježavanja križnog puta.

Je li predsjednica time umanjila žrtve Jasenovca koje su ondje pobijene samo zato što su bile "krive" rase i vjere ili je ispravno odlučila doći u diskreciji jer je, kako kažu u njezinu Uredu, pretpostavila da će se ta obljetnica posve ispolitizirati. K tome, i Savez antifašističkih boraca odbio je njezino pokroviteljstvo nad 70. obljetnicom pobjede nad fašizmom i nacizmom koja će se proslaviti u Lisinskom nakon što je s Pantovčaka maknula Titovu bistu.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je predsjednica ispravno učinila kada je u Jasenovac došla prije komemoracije jer bi njezin dolazak izazvao ponašanje koje ne priliči tom mjestu.

– Vjerojatno bi je izviždali kao i Branka Lustiga. Njezin dolazak u diskreciji bio je državnički potez, ali njen žalosno besadržajni govor nije bio nimalo državnički, nego diplomatski – rekao je Žarko Puhovski. Povjesničar Hrvoje Klasić pak smatra da je predsjednica morala biti u Jasenovcu na službenoj komemoraciji jer je posebno značenje doći tog dana.

– Žrtve jesu žrtve, ali nije isti rang žrtve. U Jasenovcu su ubijeni nevini ljudi jer su bili druge vjere, a u Bleiburgu pripadnici vojske koja se nastavila boriti i nakon kapitulacije Hitlera – rekao je Klasić.

>> Desno gunđanje i lijeva ljutnja potvrda su da je predsjednica dobro učinila kad je Jasenovac posjetila sama 

>> I predsjednik Tuđman posjetio je 1996. Jasenovac mimo službene komemoracije

Komentara 134

Avatar Cro-Wolf
Cro-Wolf
10:03 30.04.2015.

zaboravili ste reci da su na bleiburgu ubijani i civili, zene i djeca... zaboravili ste reci da se ta vojska vecinom povlacila razoruzana i da su imali samo to sta su nosili na sebi. dio moje familije je ubijeno na kriznom putu i djedov najmladji brat koji je tada bio samo 14g i da su mu partizani mamu i oca ubili negdje u sloveniji. i da nije tada uspio pobjeci i njega bi iako je tada bio maloljetan i nije bio u ni jednoj tada vojsci. o takvim zrtvama ne pisete... a zrtva je zrtva iako taj bio vojnik i strijeljan poslje predaje... tako bi 95 po partizanskim zakonima bilo u redu da smo streljali cetnike poslje oluje i to bi bilo opravdano.... a mi smo ih abolirali i dali prava koja i ne zasluzuju a tako su tada i komunjare mogle 45te... lp

Avatar Becarina
Becarina
10:09 30.04.2015.

U Jasenovcu nisu bili samo nevini, bilo je partizana i cetnika .

BO
bomert
10:02 30.04.2015.

Tko je više ovlastio ovog Klasića i Puhovskog da komentiraju sve i svašta u Hrvatskoj....dakle bivši komunisti nemaju pravo popovat nikome

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije