Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi ministar

Prvi potez: novo zaduženje pa oprost dugova socijali

Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.05.2014.
u 20:26

Očekuju se niske kamate i za nas jer globalno tržište pliva u novcu

Pomoćnik ministra financija Miljenko Fičor kazao je da je Vlada pokrenula proceduru izdavanja državnih obveznica, pa bi prvi potpis novog ministra financija Borisa Lalovca nakon što ga (ili ako ga) potvrdi Sabor trebao biti – novo zaduženje. Računa se na posudbu jedne do jedne i pol milijarde eura, koje bi u državnu blagajnu trebale sjesti do kraja svibnja.

Nastavlja gdje je Linić stao

Ako sve bude išlo prema planu, Lalovac će se zadužiti jeftinije od ijednog ministra financija – po cijeni od 4,5 do 5 posto, za što zasluge ne idu ni njemu niti bilo kome drugome u zemlji. Financijski svijet pliva u novcu, posljednjih mjesec-dva padaju kamatne stope na nova zaduženja za sve države. Tako će i Hrvatska zakratko profitirati na globalnoj politici tiskanja novca i niskih kamata za koju se vjeruje da neće dugo potrajati!

– Fiskalna politika u 2014. ostat će ista, bez obzira na promjene u vrhu Ministarstva financija, budući da to nije politika Ministarstva financija, nego politika Vlade – kazao je u Opatiji glavni državni rizničar Miljenko Fičor, jedan od rijetkih Linićevih kadrova koji je ostao u tom ministarstvu, ako se ne računa dosad lojalnog mu zamjenika ministra Borisa Lalovca.

Novi ministar financija nastavit će tamo gdje je Linić stao. Svakom bi ministru financija ruke vezao dokument koji je Vlada uputila u Europsku komisiju te se njime obvezala da će kombinacijom sporih reformskih ušteda i brzinskih novih poreza dovesti državni manjak u tražene okvire. Do kraja ove godine tako se očekuje donošenje zakona o porezu na kamate, a do 2016. i oporezivanje nekretnina. Kako premijer reče, ta su dva zakona “na meniju” i male su šanse da ih zaobiđe bilo koji ministar koji sjedne u Katančićevu.

Ojačan novom funkcijom, Boris Lalovac mogao bi progurati zakon o oprostu dugova građana, premda je to sada prilično škakljiva tema jer se kod svakog oprosta može naći štofa za prozivke i postupanje USKOK-a. Posao otpisa, ideja je, prenio bi se na centre za socijalni rad, dok bi se osobni bankrot građana provodio pred sudovima. Odlukom da se Josip Lozančić postavi za privremenog ravnatelja Porezne uprave začepljena je jedna rupa, a time je otklonjena prilično problematična ideja da se novi ravnatelj traži na javnom natječaju.

Sam će birati suradnike

Lozančić je za mandata prošle Vlade već bio privremeni ravnatelj Porezne uprave, također nakon smjene ravnatelja do koje je došlo zbog postupanja USKOK-a i državnog odvjetništva. Nije nevažno da je ta v.d. funkcija skrenuta od Riječanina Tihomira Kralja, po hijerarhiji također druge osobe u Poreznoj.

Kako se može čuti, Lalovac je dobio otvorene ruke od šefa da sam izabere prve suradnike, ali još nije krenuo u potragu za zamjenikom i eventualno novim ravnateljem Porezne uprave. Mimo prijedloga koji su otišli prema Bruxellesu Lalovac ne priprema nove poreze, a pitanje je i što će biti s prijedlozima koji su pred Europskom komisijom jer je HNS i ovih dana ponavljao da će se, kad je riječ o poreznoj politici, prema njemu postaviti na isti način kao i prema Liniću.

Komentara 34

ST
stefj
21:00 08.05.2014.

Naravno sve po starom - zaduženje, porez, zaduženje, porez, pa se onda malo čudimo kako gospodarstvo propada i kako izostaju investicije, pa onda dodamo još malo poreza i zaduženja...

CB
Conan Barbarin
20:49 08.05.2014.

znači vlada i dalje nastavlja svoju lošu ekonomsku politiku...ma nema druge, potrebno je raspisati prijevremene izbore i dati nekim drugim ljudima da nam vode državu, ovi ne valjaju

DE
denis12345
20:52 08.05.2014.

Novom ministru financija bi na pameti stalno trebala biti Lafferova krivulja koja prikazuje odnos poreznog opterećenja i prihoda proračuna od poreza. Bivši šef mu za tu krivulju nije mario, ali krivulje su osvetoljubive i vidimo kako je završio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije