Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljni organizatori

Proslava 25. godišnjice priznanja Hrvatske bez Josipovića, Mesića, Milanovića i Pusić

Ivo Josipović
Davor Puklavec/PIXSELL
16.01.2017.
u 19:45

Svečani koncert u Lisinskom okupio je političku i društvenu kremu, a komentirao se izostanak bivših visokih dužnosnika

Državni vrh ove se godine svojski potrudio kako bi dostojno obilježio 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske.

Milanović nedostupan

Predsjednica države s predsjednicima Sabora i Vlade od jutra je bila u protokolu, koji je započeo polaganjem vijenaca, nastavio se svečanom misom zahvalnicom u zagrebačkoj katedrali i koncertom na središnjem zagrebačkom trgu, gdje su građani mogli slušati iste izvođače koji su na tom mjestu nastupili i prije 25 godina. Kao kruna proslave zamišljen je svečani koncert u “Lisinskom”, na koji je pozvana politička i društvena krema Hrvatske, gotovo 2000 uzvanika. Koncertu su se, uz ministre i saborske zastupnike, odazvali i čelnici pravosudnih tijela, crkveni velikodostojnici, predstavnici braniteljskih udruga... Nije, međutim, ostalo nezapaženo da među okupljenima nisu i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, bivši premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Dvojica bivših predsjednika svoj su nedolazak ispričala službenim obvezama.

– Na koncert nisam mogao doći jer nisam u Hrvatskoj. U Kairu sam, na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti, a Uredu predsjednice na vrijeme sam javio da neću doći – objasnio je svoj izostanak Ivo Josipović.

Službenim putem ispričao se i Stjepan Mesić, čija nam je tajnica potvrdila da bivši predsjednik nije u Zagrebu, dok Vesna Pusić ne misli da je uopće trebala biti na svečanom koncertu.

– Obilježavanje i proslava 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske održani su u Saboru 16. siječnja. Svi domjenci, koncerti i slične zabave održavale su se dodatno – uvjerena je Pusić.

Na koncert je, kako potvrđuju u Vladi, pozvan i Zoran Milanović, a zašto nije došao, nisu nam znali kazati. Sam Milanović ostao nam je nedostupan, no njegov izostanak s proslave 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske nikoga nije pretjerano začudio. Milanović se, naime, od parlamentarnih izbora ne pojavljuje u javnosti pa ni na svom radnom mjestu u Hrvatskom saboru.

Organizatori koncerta smatraju, međutim, kako su svi nekadašnji visoki dužnosnici trebali doći u “Lisinski”, osim ako su opravdano morali izostati.

“Skandalozno ignoriranje”

– Međunarodno priznanje Hrvatske jedan je od najvažnijih događaja u našoj povijesti i to što su ga ignorirali neki od ranijih visokih dužnosnika je skandalozno. Njihov izostanak s proslave pokazuje njihov odnos prema državi – kazao nam je sugovornik iz Vlade koji je želio ostati neimenovan. Tvrdi kako su izostanak bivših visokih dužnosnika komentirali i drugi uzvanici, među njima i neki strani veleposlanici, no tvrdi kako se organizatori proslave time nisu previše zamarali.

Iz SDP-a i HNS-a ne žele komentirati izostanak svojih bivših prvaka, a ističu da nije riječ o bojkotu i da su na proslavi u dvorani “Vatroslav Lisinski”, ali i jučer u Hrvatskom saboru, bili njihovi izaslanici.     

>> Tusk citirao himnu na odličnom hrvatskom

>> Plenković: Pitanje nestalih i danas je jedno od najbolnijih pitanja u Hrvatskoj. Predsjednica: Razni emisari etiketiraju Hrvatsku

Komentara 128

DU
Deleted user
20:04 16.01.2017.

Dotične osobe ničim ni ne zaslužuju da budu na na ovoj svečanoj proslavi, a svojim nedolaskom to su i sami potvrdili, jer je njima priznaje Hrvatske, najveća noćna mora!

DU
Deleted user
20:28 16.01.2017.

pa ovo i nije njihova država..

Avatar Idler 3
Idler 3
20:07 16.01.2017.

Barem je proslava mogla proć u miru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije