Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prim. dr. Hrvoje Minigo

Na odlazak iz Hrvatske sprema se 600 liječnika

18.07.2014., Zagreb -  Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske lijecnicke komore i njenog Izvrsnog odbora. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
21.07.2014.
u 09:00

Medijacija: 
U slučaju liječničke pogreške Zakonom o liječništvu Minigo predlaže mirenje

Zakon o reprezentativnosti ukinuo je mogućnost pregovaranja, mislim da je to zapravo ukidanje osnovne zadaće sindikata – jasno kaže prim. dr. Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore o posljednjem potezu vlasti koji smatra novom degradacijom liječnika u Hrvatskoj.

Struke koja se sve više odlučuje na odlazak u inozemstvo, a za taj korak upravo je institucija kojoj je na čelu prva adresa zbog potrebne dokumentacije za odlazak iz zemlje. Dosad je te papire podignulo čak 600 hrvatskih liječnika. Kako kaže prim. Minigo, nitko od njih sigurno nije uzeo da bi ih čuvao kod kuće. Stoga se može očekivati velik iseljenički val liječnika što će, prema najavama, pokušati spriječiti ministar zdravlja prim. Siniša Varga.

Nestranački šef

– Za pohvalu je što je pokrenuo niz aktivnosti, ali ima težak zadatak. Problem je što nema dovoljno novca za razinu zaštite na koju pacijenti imaju pravo – ocijenio je prvih mjesec dana Vargina rada i poručio kako Komora očekuje od Ministarstva bolju suradnju. Njegovi prethodnici Komoru često nisu poštovali kao instituciju u trenutku pripreme zakona i propisa, nastavlja Minigo.

– Želimo surađivati u početku, kad se stvaraju propisi, a ne na kraju u javnoj raspravi kada nas se izjednačava s općom javnosti. Na sjednicama Vijeća HZZO-a ukinuti smo i kao promatrači. Stvoren je osjećaj da se ne sluša mišljenje strukovnih organizacija, a to je vjerojatno naslijeđe otprije, da onaj na vlasti misli kako uvijek najbolje zna što radi. Komora se doživljava kao oporba, a mi nismo ni oporba ni uz vlast – otvoreno kaže predsjednik Komore ističući kako nije član nijedne stranke.

Njegov je posao štititi liječnike i pobrinuti se da imaju normalne uvjete za svoj posao. Da tomu nije tako, potvrdio je, među ostalim, i štrajk tijekom kojeg su ga prozivali i pojedini kolege opisujući ulogu prim. Miniga i Komore pasivnom. Danas ih demantira odgovarajući kako je na komentar da su liječnici u štrajku lijeni premijeru poslao pismo zahtijevajući ispriku.

– Nisam nikad dobio nikakav odgovor.

Pacijentu brza odšteta

Sve je to utjecalo na percepciju liječnika – javnost to danas više ne smatra za iznimno cijenjeno zvanje i profesiju. Tomu su, međutim, kumovali i pojedini liječnici, konkretno dr. Ivica Babić, čelnik Sindikata optužen za ratno profiterstvo. Prim. Minigo rezolutan je i po tom pitanju:

Babićeva optužnica velik je problem za sve liječnike, za cijelu struku. Nadam se da će se to uskoro riješiti.

Na skorašnjem sastanku s ministrom zdravlja podsjetit će ga na prijedlog Zakona o liječništvu koji je poslan na Ksaver prije gotovo dvije godine. Njime se, između ostaloga, kao obveza propisuje osiguranje liječnika od profesionalne odgovornosti te se uvodi postupak medijacije, odnosno mirenja u slučaju liječničke pogreške.

– Ako se dogodi pogreška, umjesto da se liječnika kazneno goni, važnije je izbjeći dugotrajne parnice i namiriti štetu pacijentu. Uštedjeli bismo novac i skratili postupak jer ima dosta kaznenih procesa protiv doktora, a malo presuda. Pacijent koji je stradao zbog liječničke pogreške ima pravo na odštetu bez dugih postupaka – objasnio je prim. Minigo svoj zakonski prijedlog.

>>Varga: Nije dobro da Sabor odlučuje o broju kreveta

Komentara 58

Avatar R2D2
R2D2
09:15 21.07.2014.

A što na ovo ima za reći "lepi zoki"? Doduše, on se prvenstveno brine o "regionu" i svi se trebamo ustrčati da srbi i bosanci uđu u EU. Inače, vjerujem da je on zadovoljan jer cilj mu je upropastiti zdravstvo i školstvo i u tome odlično uspjevaju.

MA
malimiš00
09:26 21.07.2014.

draga Vlado, što imate reći na ovo?? Eto, uništavate nas iz dana u dan, ljudi nam odlaze iz Hrvatske jer ne vide svoju budućnost u zemlji koja propada, a za sve ste upravo Vi krivi!!!!

Avatar bosanac1951
bosanac1951
09:25 21.07.2014.

Sramota na što nam je država srozala zdravstvo....600 liječnika ????? I šta sada...hoće li nam dolaziti neprovjereni doktori iz regije ??? Bez brige biti će i toga, jer mladi doktori još ne stasaju...Jao si ga nama....Kolika li će tek onda biti lista čekanja ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije