Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPOKON

Podižu spomenik za svu poginulu djecu

13.06.2012., Slavonski Brod - Spomenik
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/2
24.02.2015.
u 14:45

Ministarstvo je osiguralo novac za gradnju obilježja u Slavonskom Brodu

U znak sjećanja na tragično poginulu djecu u Slavonskom Brodu udruga "Hrvatska žena" 2000. je godine podigla spomenik "Djevojčica" ispred Osnovne škole Huge Badalića. Nažalost, lokalna inicijativa ostala je usamljena pa u Hrvatskoj i dalje nema jedinstvenog spomenika za sva 402 djeteta stradala u Domovinskom ratu. No, to bi se uskoro trebalo promijeniti. Ministarstvo branitelja nakon dugog niza godina konačno je odlučilo podignuti takav spomenik, i to opet u Slavonskom Brodu, u kojemu je poginuo čitav razred djece.

Rješenje novi zakon

– U proračunu za ovu godinu osigurali smo sredstva za provođenje natječaja te samu gradnju spomenika, koji bi trebao biti postavljen na ljeto. Nagradni je fond 125 tisuća kuna – kažu u Ministarstvu branitelja.

Natječajni radovi mogu se predati do 16. ožujka, a ocjenjivački sud do kraja tog mjeseca izabrat će najprihvatljivije rješenje.

Osim toga, u Ministarstvu priznaju da prava civilnih stradalnika Domovinskog rata nisu u fokusu javnosti kao ona braniteljska, ali i dodaju kako će to pitanje biti riješeno novim zakonom koji će biti usvojen ove godine.

U Zajednici udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, koja je još prije osam godina pokrenula inicijativu za podizanje spomen-obilježja, zadovoljni su konačnim prijedlogom. Ipak, pitaju zašto je na realizaciju njihove ideje trebalo čekati toliko dugo te ističu kako podizanje spomenika neće riješiti ostale probleme. Osnovni je rješavanje statusa djece žrtava rata i njihovih roditelja, koje je već više od dva desetljeća na čekanju.

Nitko nije odgovarao

– Nakon tolikih godina smiješno je uopće govoriti o tome da treba raditi na osvješćivanju nadležnih. Mislim da je najveći problem u tome što su o nama odlučivali oni koje rat nije ni dotaknuo – kaže predsjednica zajednice Julijana Rosandić izražavajući svoju ogorčenost što nikada nitko nije odgovarao za stradanje najnevinijih ratnih žrtava.

Komentara 6

VE
velikazmija
16:26 24.02.2015.

nedaju nam ni ovakav članak ispisati bez problema orjunski sinovi-

Avatar grga-čvarak
grga-čvarak
16:37 24.02.2015.

Frljić,Pusić i Teršelićka se neće slagat da se ustaškoj djeci daje obilježje.Imaju podršku vlade republike hrvatske

Avatar Vrijeme
Vrijeme
16:42 24.02.2015.

Pocivajte u miru djeco.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije