Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.06.2015. u 11:14

Papa Franjo svoj autoritet, osobito izvan Katoličke crkve, temelji prije svega na riječima i djelima

Riječi i djela. Nisu mu potrebne ovlasti i golem birokratski aparat. Papa Franjo svoj autoritet, osobito izvan Katoličke crkve, temelji prije svega na riječima i djelima. Ako riječi još uvijek, kakvog li apsurda i u informatičkom dobu, tako kaotičnom kakvo jest, imaju snagu da mijenjaju svijet, onda je papa Franjo jedan od rijetkih lučonoša koji posjeduju univerzalnu snagu da svijet mijenjaju u bolje mjesto za življenje.

A papa Franjo taj svoj dar i poziciju poglavara Katoličke crkve, te talent vrsnog komunikatora, koristi obilato kako bi skrenuo pozornost na obespravljene na društvenim marginama, dajući primjer vlastitim odricanjem od sjaja, izborom imena i gesla pod kojim vodi "siromašnu crkvu za siromašne", bilo izvanprotokolarnim "nepodopštinama" ili gestama kao kad je oprao noge zatvorenicima ili doručkovao s beskućnikom, ili europarlamentarce upozorio na "kulturu rasipanja i nekontrolirani konzumerizam". Ili kad je članovima Međunarodne udruge za kazneno pravo rekao kako oni najbolje znaju što su zatvorenici bez kazne i kažnjenici bez presude (Guantanamo) te je izvansudska izvršenja kazni (poput likvidacije Bin Ladena) nazvao "namjernim ubojstvima".

Govoreći o preventivnom zatvoru, kritikom je pogodio i hrvatske poglede ustvrdivši da "politika i mediji često potiču na nasilje i na javnu i privatnu odmazdu, uvijek tražeći žrtvenoga jarca". Ne mogu se socijalni problemi rješavati isključivo kaznama, upozorio je papa. Na globalnom planu Sveti Otac danas je najveći i najprincipijelniji aktivist za ljudska prava, pri čemu i kad se vjerno drži dogme pa osuđuje pobačaj, eutanaziju ili homoseksualni čin, ne osuđuje, već i na tim za Crkvu krajnje osjetljivim pitanjima inzistira na milosrđu i inkluzivnom odnosu bilo prema ženama koje pobace, razvedenima ili homoseksualcima.

Ženama je rekao "ne" u crkvenoj hijerarhiji, ali u Vatikanu su žene jednako plaćene kao i muškarci. Digao je glas protiv korištenja religije kao izgovora za akcije protiv temeljnih prava svakog čovjeka, a osobito prava na život i vjerske slobode (ISIL), ali nakon masakra u redakciji Charliea Hebdoa izazvao je i negativne reakcije kad je, govoreći da sloboda govora ima granice osobito kad se vrijeđa i ismijava religija drugih, slikovito dodao pokazujući novinarima na letu za Filipine na svog suradnika, kako može očekivati da će ako mu uvrijedi majku dobiti po nosu. Svoj impresivni govor u Europskom parlamentu posvetio je dostojanstvu osobe, kojeg nema bez jasnih pravnih okvira, bez hrane ili, još gore, bez dostojanstva posla.

"Uz ekologiju okoliša potrebna je ekologija među ljudima, koja se sastoji u poštovanju osobe", rekao je papa Franjo u svojoj posveti "kulturi ljudskih prava", gdje su prava pojedinca usklađena s općim dobrom, da bi zaključio kako ne možemo dopustiti da Sredozemlje postane veliko groblje, pa se opet zauzeo za cjelovito rješenje koje vodi računa i o uzroku, a ne samo posljedicama.

>>Naš papa Franjo - magazin koji nam vraća vjeru u ljude i život

>>Predsjednica Papi poklonila hrvatski dres i pozvala ga u Hrvatsku

Komentara 2

JU
Jure7
22:34 12.06.2015.

Dobričina

OK
okvarbudovič
19:55 08.06.2015.

baš!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije