Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cijena rizika

Osiguravatelji će isplatiti tek 1,3 posto šteta od poplava

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
21.06.2014.
u 09:00

Premije osiguranja u području koje su pogađale poplave i do sedam puta skuplje

Razmjeri posljedica nedavnih poplava u Slavoniji još se zbrajaju; preliminarne procjene govore o najmanje 200 milijuna eura, odnosno 1,5 milijardi kuna šteta na imovini. Tek 1,3 posto tog iznosa, 20-ak milijuna kuna, pokrit će tri osiguravatelja kojima je ovaj rizik uključen u ponudu – Allianz, Croatia osiguranje i Basler osiguranje Zagreb.

Dok u nekim zemljama osiguravajuće kuće propadaju nakon elementarnih nepogoda ovakvih razmjera, kod nas takve bojazni nema: osigurano je tek 20% nekretnina, a one koje imaju uključen rizik od poplave mogu se na prste nabrojiti.

Najgore 2010.

– Na poplavljenom području imamo osigurano nekoliko desetaka poduzetnika i više stotina osiguranika, no gotovo nitko od njih nema pokriće osiguranja od poplave ni kasko-osiguranje koje bi im pokrilo štetu – otkrivaju u Croatia osiguranju, u kojem procjenjuju da će za 384 dosad prijavljene štete isplatiti pet milijuna kuna. Pravi broj znat će kad se svi oštećeni stanovnici vrate u svoje kuće i počnu prijavljivati štete. Od poplave se ne osiguravaju ni seljaci; kad je riječ o poljoprivrednim osiguranjima i osiguranjima usjeva i nasada, CO nema nijednu ugovorenu policu koja uključuje rizik od poplave.

– Oko 98% osiguranih poljoprivrednih nasada pokriveno je samo od osnovnih rizika među kojima su tuča, požar i udar groma. Oluja, proljetni mraz, pozeba, pa tako i poplava osiguravaju se vrlo rijetko – upozoravaju u Croatia osiguranju, a slično kažu i u Allianzu.

Ukupna premija za pokriće poplave kod njih iznosi osam milijuna kuna, što je tek 0,3% ukupne premije neživotnih osiguranja. Kao i Basler, rekordnu isplatu zabilježili su 2010. kad su pokrili 14,57 mil. kn. U sljedećim godinama ta se brojka kretala između šest i šest i pol milijuna kuna, koliko će, vjerojatno, biti i ovogodišnji ceh. Allianz će isplatiti mnogo više; iznos procjenjuju na oko dva milijuna eura, odnosno 15 mil. kn, od čega će najveći dio ići pravnim osobama. Poplava im u osiguranju imovine ima udio pet posto.

– Svijest o važnosti osiguranja imovine nije dovoljno razvijena, a brojka od oko 20-ak posto osiguranih nekretnina u Slavoniji je još i manja – ističu u Allianzu.

Istodobno, kažu, broj se odštetnih zahtjeva od poplava u Hrvatskoj između 2011. i 2013. – učetverostručio.

Basler će za osam prijavljenih šteta na području Slavonije isplatiti oko 155 tisuća kuna, a još su tri u obradi. U ukupnoj premiji neživota poplava im drži tek 0,5% udjela.

Za rizične zone nije jeftino

Zbog čega se vrlo malo ugovara osiguranje doma nije samo pitanje standarda, s obzirom na to da su takve police relativno pristupačne; već za 60-ak kuna mjesečno može se osigurati građevinski dio kuće od stotinjak četvornih metara, a za 50-ak kuna pokrivene su i stvari u kućanstvu. No, postoji i “kvaka 22” – činjenica je da su police koje pokrivaju rizik od poplave u pravilu skuplje, posebno za područje koje je dosad poplavljivalo. A logika govori da upravo takve zone vape za osiguranjem.

Razlike u cijeni mogu biti enormne: jedan od izračuna kojim raspolažemo pokazuje da se premija osiguranja, koja za nekretninu vrijednu oko 600.000 kuna iznosi 40-ak kuna mjesečno u zoni bez poplava, u poplavljivanu području penje na 275 kuna mjesečno, odnosno 3300 kuna godišnje, što je – sedam puta više. I to samo za građevinski dio, bez osiguranih stvari.

>> Državni se stožer povukao s područja poplave

Komentara 6

LE
leonida300
09:33 21.06.2014.

Basler nece sigurno isplatit jer prakticki vise ne postoji. Isplatit ce se samo sto je osigurano, a sada ce tek ljudi vidjet kome su nosili novce za osiguranje tj. sto su osigurali i dali su im "prodane" price bile istina. Jadni ljudi... :(

PR
prdavac
09:41 21.06.2014.

vezano za slavoniju -molim vas koji imate KAMION-ŠLEPER da nam pomognete.imamo u zaprešiću spremno sijeno za gunju ali nam je prijvoz iznenada otkazao. molim pomoć na broj: 091-508-96-95

KR
kresimirn
10:01 21.06.2014.

kaze banka : moralnom i ljudskom obvezom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije