Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplave u Slavoniji

Stručnjaci opasnima označili 596 zgrada

poplave
Marko Mrkonjić/PIXSELL
18.06.2014.
u 14:54

Važno je napomenuti da neće sve zgrade koje su označene opasnima morati biti uklonjene

Građevinska je inspekcija od početka nadzora mehaničke stabilnosti i otpornosti poplavljenih zgrada na području Vukovarsko-srijemske županije tj. od 29. svibnja 2014. do  kraja jučerašnjeg dana 17. lipnja, označila opasnima 596 zgrada.

U naselju Račinovci 174 zgrade označene su opasnima, u naselju Strošinci njih 9, u naselju Posavski Podgajci označena je 1 zgrada, u Rajevom Selu označeno je 125 zgrada, u Đurićima 1 a u Gunji 286. Nadzore je još potrebno provesti u jednom dijelu Gunje koji je tek sada postao dostupan Građevinskoj inspekciji te na malom broju pojedinačnih zgradama u ostalim naseljima koje su bile zaključane što je onemogućilo nadzor unutarnjih konstruktivnih elemenata. To znači da podaci koje ovdje donosimo nisu konačni. 

Važno je napomenuti da neće sve zgrade koje su označene opasnima morati biti uklonjene. Neke od njih, ovisno o stanju konstruktivnih elemenata, moći će se obnoviti, a uklanjat će se samo one na kojima neće biti moguće otkloniti opasna oštećenja. Građevinska je inspekcija obavljala hitne nadzore stanja konstrukcije zgrada kako bi se na vrijeme upozorilo potencijalne korisnike na opasnost i time smanjila mogućnost dodatnih žrtava. Točan broj zgrada koje će se morati uklanjati znat će se nakon što stručni timovi ovlaštenih inženjera građevinarstva provedu procjenu građevinske štete. Na temelju procjene građevinske štete utvrđuje se je li moguća obnova neke zgrade ili se ona mora uklanjati, a ako se zgrada obnavlja, utvrđuje se koje je radove na njoj potrebno izvesti te procjenjuje se trošak tih radova. Što znači da u konačnici broj zgrada koje će se morati ukloniti može biti bitno različit od broja zgrada koje su označene opasnima.

Posao procjene građevinske štete završen je u naselje Strošinci, u kojem je 40 volontera utvrđivalo činjenično stanje koje se sada obrađuju i unose u bazu podatka.

>> Poplave u Slavoniji: Stručnjaci samo u Račinovcima utvrdili 94 kuće opasne za život

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije