Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preko 200.000 vjernika odalo počast

Oproštajnom molitvom ispraćeno tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića

 Mandić
Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
1/8
18.04.2016.
u 11:50

Čašćenje svečeva tijela bilo je u zagrebačkoj katedrali 13. i 14. travnja, a potom sve do ponedjeljka 18. travnja u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi.

Oproštajnu molitvu nad tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića predvodio je u ponedjeljak ujutro u istoimenoj župi u zagrebačkoj Dubravi kardinal Josip Bozanić, nakon čega je sarkofag s tijelom sveca prenesen u kombi koji je krenuo u Ljubljanu.

 Tijelo hrvatskoga sveca Bogdana Mandića stiglo je u srijedu, 13. travnja u Hrvatsku, a zajedno s tisućama vjernika pred zagrebačkom katedralom dočekao ga je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

 Čašćenje svečeva tijela bilo je u zagrebačkoj katedrali 13. i 14. travnja, a potom sve do ponedjeljka 18. travnja u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi.

 Organizatori ističu kako je tijekom ovih pet dana preko 200 tisuća vjernika odalo počast tijelu svetoga Leopolda Bogdana Mandića.

 Nakon Zagreba, svečevo tijelo bit će preneseno u kapucinsku crkvu sv. Stjepana u Ljubljani, gdje se priprema svečani doček kojim će predsjedati ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore, a potom će biti vraćeno u Padovu.

Sveti Leopold Mandić rođen je 12. svibnja 1866. u Herceg-Novom u Boki Kotorskoj, a preminuo u Padovi u Italiji 30. srpnja 1942. Prema katoličkom kalendaru, svake godine se 30. srpnja obilježava njegov blagdan. Tijekom Drugog svjetskog rata proveo je godinu dana u talijanskom zatvoru ne želeći poreći svoju pripadnost hrvatskom narodu. Papa Ivan Pavao II. proglasio je ga je svetim 16. listopada 1983. godine.

>> Vjernici nesmanjenim intenzitetom obilaze tijelo sv. Leopolda

>> Liječnici u čudu: Očuvano je i srce sv. Leopolda Mandića

Komentara 43

DU
Deleted user
12:09 18.04.2016.

unatoč 50 godina indoktrinacije, laži, kleveta, pedofilskih spinova, hrvatski narod je pokazao što osječa i da Partija više nema kontrolu, a na dan dolaska sv. Leopolda neprijatelji su ponovno pokušali s podjelama i kolonama u Jasenovcu, gdje su sami sebe izolirali.

I9
ivan.994
12:11 18.04.2016.

Dva su netočna podatka u tekstu: spomendan sv. Leopolda slavi se 12.5. na dan njegovog rođenja (prema starom martirologiju je spomendan bio 30.7.), a u talijanskom zatvoru je bio u vrijeme prvog, a ne drugog svjetskog rata.

DU
Deleted user
14:56 18.04.2016.

ja mislim da je prerano kretat prema ljubljani ,po meni trebalo je obici beograd i sarajevo,vec kada je svetac na nasim prostorima .a i vojvodjanski hrvati su zasluzili da ih svetac posjeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije