Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova otkrića

Operacija Kleopatra otkriva da su komunisti planski trovali Stepinca

Stepinac
Foto: Arhiv UDBE
04.07.2016.
u 17:09

Dr. Gordan Akrap u knjizi “Kardinal Stepinac u dokumentima Gestapa i OZN-e” razotkrio je neke dobro čuvane tajne

Donedavno obavijeni velom tajne, dokumenti Udbe o progonu kardinala Stepinca, koje je objavio dr. Gordan Akrap u svojoj knjizi “Kardinal Stepinac u dokumentima Gestapa i OZN-e“ otkrivaju još jednu dosad nepoznatu obavještajnu akciju pod nazivom Kleopatra, koja potvrđuje informacije da su komunisti trovali Stepinca.

Komunikacijski kanal

I Partija i Udba su u analizama upozoravali da snaga RKC-a počiva i na mučeništvu njezinih vjernika i velikodostojnika. Ipak intenziviraju svoje represivne aktivnosti kako bi, najvjerojatnije, ubrzali Stepinčevu smrt. Sudeći po preostalim dokumentima, očekivali su da bi njegovim tjelesnim odlaskom moglo doći do promjene u politici katoličkih/hrvatskih biskupa prema Jugoslaviji i Partiji – piše dr. Akrap. Navodi da se u Stepinčevu dosjeu nalazi i jedan, naizgled banalan, dokument koji možda otkriva više nego što se to na prvi pogled pretpostavlja. U tom dokumentu piše da je “prilikom pretresa stana kanonika vrhbosanske nadbiskupije dr. Čedomila Čekade, a u vezi realizacije razrade Kleopatra, pronađen original pisma koje je Stepinac dana 31. 7. o. g. uputio Čedomilu Čekadi“.

Tim dokumentom Udba identificira jedan od komunikacijskih kanala kojima je internirani Stepinac probijao nametnutu mu informacijsku i fizičku blokadu. Istovremeno se u dokumentu, nastalu nepuna dva mjeseca prije nadbiskupove smrti, spominje termin “razrada Kleopatra”, koji se ne spominje u drugim dokumentima – piše Akrap. Postoji nekoliko mogućih razloga zbog kojih je razrada nazvana Kleopatra. Ona je bila zadnja kraljica Egipta, nakon njezine smrti Egipat je postao rimska provincija, koju je Rim iskorištavao za svoje potrebe, a umrla je zbog djelovanja zmijskog otrova… Ako analiziramo ove mogućnosti, dolazimo do nekih sličnosti: i Partija i Udba tražile su načine da Crkvu u Jugoslaviji stave pod svoj puni nadzor te da je odvoje od Vatikana, a potom, podjelom na nacionalne Crkve, a u skladu s podjelom po republikama u bivšoj Jugoslaviji, nadziru i upravljaju njezinim djelovanjem s ciljem iskorištavanja uloge i pozicije Crkve u mogućem upravljanju vjerničkim pukom.

Opisivali ga kao drsku osobu

Ključna prepreka za ispunjavanje tog cilja bio je Stepinac za kojeg je i Tito rekao da se osilio. Stepinca su u izvješćima opisivali kao drsku osobu koja se prema istražiteljima postavljala svisoka, baš kao faraon – dešifrira Udbine spise dr. Akrap, potkrepljujući svoje teze toksikološkom analizom rimske bolnice La Sapienza koja je potvrdila postojanje kadmija, arsena, kroma i olova u nadbiskupovu tijelu, odjeći i kostima.

Nesporno je utvrđeno da je Stepinac posljednjih godina boravka u Krašiću bio izložen snažnoj represiji, izolaciji i ograničenjima... Zbog toga je moguće da se istina o određivanju naziva Kleopatra djelomično krije u svakom od navedenih razloga – piše dr. Akrap.     

Komentara 172

ZE
zemljamoja
17:25 04.07.2016.

Na sve su bili spremni yugo nacisti da Hrvatska nestane i danas to čine njihovi politički i biološki sinovi!!

ZE
zemljamoja
17:23 04.07.2016.

Banda je 45-te činila sve da Hrvata nestane!!!

ZE
zemljamoja
17:22 04.07.2016.

Trijj nas i danas njihovi politički i bioški sinovi, Most im u zome debelo pomaze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije