Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži odluku

Odvjetnik Branimira Glavaša u otvorenom pismu prozvao Ustavni sud

Branimir Glavaš
Foto: PIXSELL/PIXSELL
1/3
07.01.2015.
u 14:06

"Iako je od podnošenja tužbe prošlo više od četiri godine i četiri mjeseca, do danas niste proveli postupak pokrenut tom tužbom i niste donijeli odluku", napisao je Matijević Ustavnom sudu.

Dražen Matijević, odvjetnik Branimira Glavaša, uputio je danas otvoreno pismo Ustavnom sudu Republike Hrvatske u kojem traži da ova institucija konačno donese odluku o ustavnoj tužbi Glavaša, dostavi je i objavi bez ikakvih daljnjih odlaganja.

"Iako je od podnošenja tužbe, koju sam podnio kao punomoćnik Branimira Glavaša, prošlo više od četiri godine i četiri mjeseca, Vi do danas niste proveli postupak pokrenut tom tužbom i niste donijeli odluku. Takvim (ne)postupanjem višestruko ste povrijedili odredbe Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH i niste obavili dužnost koja je smisao Vašeg postojanja, a to je zaštita temeljenih ljudskih prava svakog građanina RH zajamčenih Ustavom RH", navodi se u otvorenom pismu Matijevića Ustavnom sudu.

Odvjetnik tvrdi da je Glavašu uskraćeno pravo na slobodu

Podsjeća i kako je u tužbi zahtijevao zaštitu temeljnih ljudskih prava svoje stranke zajamčenih Ustavom RH, kao što su pravo na suđenje pred neovisnim sudom, pravo na suđenje na temelju zakonitih dokaza i prava na suđenje u kojem obrani optuženika moraju biti osigurane jednake mogućnosti dokazivanja kakve su osigurane optužbi. Navodi i kako je posebno upozorio da je temeljem nezakonite i neustavne presude njegovoj stranci uskraćeno pravo na slobodu."Činjenice na kojima sam utemeljio podnesenu tužbu bile su jasne i lako vidljive. Bilo je jednostavno i dovoljno provjeriti navode tužbe čitanjem pravomoćne presude i pregledom isprava na koje sam se pozvao, a nalaze se u spisu. Ako su navodi istiniti, tužbu je trebalo prihvatiti, a prvostupanjsku i drugostupanjsku presudu ukinuti, a ako nisu točni, onda je tužbu trebalo odbiti", istaknuo je Matijević.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL (na fotografiji je odvjetnik Branimira Glavaša, Dražen Matijević)

Podsjetio je i na odredbe zakona prema kojima Ustavni sud odluku o zahtjevu, prihvaćenom prijedlogu i ustavnoj tužbi treba donijeti u roku najviše od godinu dana, kao i da se u predmetu u kojem je okrivljeniku oduzeto pravo na slobodu postupa osobito žurno.

Odslužio tri petine kazne

Inače, Glavaš je do sada odležao tri petine zatvorske kazne i tako stekao pravo na korištenje izvanzatvorskih pogodnosti koje je počeo koristiti prošloga vikenda. Glavašu 18. ožujka 2015. godine istječu dvije trećine zatvorske kazne s uračunatih deset mjeseci pritvora u Hrvatskoj.

Prema zakonu, direktor KPZ-a Mostar, gdje Glavaš služi zatvorsku kaznu, dužan je najkasnije 30 dana prije isteka toga roka, po službenoj dužnosti, podnijeti prijedlog Komisiji za uvjetni otpust ako smatra da Branimir Glavaš ispunjava zakonom predviđene uvjete. Glavaš je zbog počinjenih ratnih zločina u Osijeku 1991. godine osuđen na kaznu od osam godina zatvora.

>>Glavaš počeo koristiti mogućnost izvan zatvorskih pogodnosti

>>HDSSB traži da Ustavni sud jednom godišnje podnosi izvješće Saboru

Komentara 26

DU
Deleted user
15:27 07.01.2015.

A lijepo je mogao ostati u hdzu i nista od ovoga ne bi bilo.

BD
bozidar.dolenec
15:38 07.01.2015.

Pase mu bosna onda mu treba pomoci da tam i ostane.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
14:19 07.01.2015.

Branimire tvoj problem se mogao riješio u vremenskom roku da si građanin ali kao Hrvat imaš problem ..lp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije