Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČINI U OSIJEKU

Novo suđenje Branimiru Glavašu bit će 6. srpnja

glavaš
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
11.04.2017.
u 14:33

Nakon ukidanja presude, ponovljeno suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima održat će se u Zagrebu 6. srpnja

Ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima u slučajevima "garaža" i "selotejp" počet će na zagrebačkom Županijskom sudu 6. srpnja, odlučeno je u utorak na pripremnom ročištu.

Sutkinja Tanja Pavelin Borzić koja će voditi novo suđenje nije prihvatila prijedlog obrane da se slučaj vrati optužnom vijeću koje bi odlučilo o izmjenama optužnice, s obzirom da obrana tvrdi da je u ovom slučaju riječ o "kaznenim djelima počinjenima tijekom ratnog sukoba", ali ne i ratnom zločinu.

Za glavnu raspravu sutkinja je odgodila odluku o zahtjevu obrane da se iz spisa izdvoje iskazi krunskog svjedoka Krunoslava Fehira koji je ranije Glavaša prokazao kao nalogodavca zločina nad osječkim Srbima te suoptužene Gordane Getoš Madgić koja ga je u jednom od iskaza teretila, da bi kasnije tvrdila kako je njeno ispitivanje bilo nezakonito.

Fehir, koji je za vrijeme zločina imao 16 godina, prvi je u medijima priznao da je u dvorištu osječkog Sekretarijata za narodnu obranu pucao na jednu osobu, a kao nalogodavca je optužio Glavaša koji je tada bio na čelu Sekretarijata. Svoj je iskaz ponovio i na prvom suđenju, nakon čega su dužnosnici Glavaševe stranke HDSSB-a tvrdili da je za svoje lažno svjedočenje i osuđujuću presudu nagrađen stanom u Poreču.

Kada je pri kraju prvog suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu u studenome 2008. iznosio svoju obranu Glavaš se u najvećoj mjeri usmjerio na pobijanje iskaza trećeoptužene Gordane Getoš Magdić, ističući da su tvrdnje prema kojima je mučenja i likvidacije osječkih Srba naređivao preko papirića "preglupa policijska izmišljotina i konstrukcija". Ustvrdio je da je njen iskaz temeljen na diktatu i sugestijama policijskih službenika, a sve kako bi se njega optužilo za ratni zločin.

U veljači 2010. Vrhovni sud odbio je kao neosnovanu žalbu tada već osuđene Gordane Getoš-Magdić na rješenje Županijskog suda u Vukovaru kojim je odbijen istražni zahtjev protiv osječkih policajaca zbog navodnih nezakonitosti u njezinu ispitivanju o zbivanjima u ratnom Osijeku. No, obrana i dalje tvrdi da je osječka policija, pod vodstvom Vladimira Fabera, zapisnik o ispitivanju Gordane Getoš Magdić krivotvorila.

Glavaš je nakon pripremnog ročišta kazao i da je sutkinja prihvatila zahtjev da se od policije zatraži evidencija ulazaka u osječku policiju 18. listopad 2006. kada je Gordana Getoš Magdić privedena.

Na novinarsko pitanje što očekuje od novog suđenja Glavaš je kazao kako se nada da će "razriješiti dileme" i završiti povoljno za njega i ostale optuženike. Dodao je kako bi ponovljeno prvostupanjsko suđenje moglo trajati oko godine dana, nakon čega očekuju postupak pred Vrhovnim sudom pa će do pravomoćnosti odluke proći barem dvije godine.

Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, temeljem koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru s koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je na početku 2015.

Nakon što je u lipnju prošle godine ponovno razmatrao žalbe na prvostupanjsku presudu u kojima je obrana tražila ukidanje presude, a tužiteljstvo strože kazne Vrhovni sud je 28. srpnja 2016. ukinuo prvostupanjsku presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima.

>>Potvrđena presuda Dragi Tadiću za podmićivanje u slučaju Glavaš

>>Glavaš: 'Od novog suđenja ne očekujem ništa, neka rade što hoće i neka se proces okonča kako netko želi'

Komentara 6

Avatar mama mia
mama mia
16:09 11.04.2017.

Ovaj nije slušao naređenja ni otkud ovaj je bio sam nalogodavaca, šerif a kad je trebalo odgovarati za zločin onda je glumio šečeraša pojavljivao se u generalskoj odjeći oblačio slavonske rekle pravio cirkus Fuj bio je strah i trepet uu Osijeku i široj okolici prije rata a i daleko poslije rata a kad mu pravda dosudila do tada "hrabri" Glavaš zbrisao u BiH

IB
istina_boli
13:09 12.04.2017.

Ovaj tikvan ce u nedostatku Srba preci i na Hrvate, pa da vidimo onda kakovo ce mu sudjenje da bude.

DU
Deleted user
18:52 11.04.2017.

Odlicno, napokon je skot tamo gdje spada..u crnoj kronici/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije