Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUP

Neutemeljene tvrdnje azilanata o manjkavostima opskrbe u prihvatilištu

Mirni prosvjed izbjeglica smještenih u hotelu Porin
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/9
26.04.2016.
u 21:10

Iz MUP-a odgovaraju kako se u prihvatilištu tražiteljima osiguravaju materijalni uvjeti prihvata koji uključuju smještaj, hranu, odjeću, naknadu troškova javnog prijevoza i novčana pomoć te da je sustav azila u Hrvatskoj u potpunosti usklađen s europskim direktivama.

U povodu prosvjeda azilanata nezadovoljnih tretmanom u bivšem zagrebačkom hotelu Porin, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) priopćilo je u utorak kako razumije nezadovoljstvo dijela ljudi smještenih u prihvatilištu u Zagrebu, no ističe da njihovi navodi o manjkavostima opskrbe u prihvatilištu nisu utemeljeni.

U prihvatilištu trenutno boravi 300 azilanata, a njihovi prigovori odnose se na neadekvatnu prehranu, nedostupnost medicinske skrbi i obrazovanja za djecu, prenisku novčanu naknadu.

Iz MUP-a odgovaraju kako se u prihvatilištu tražiteljima osiguravaju materijalni uvjeti prihvata koji uključuju smještaj, hranu, odjeću, naknadu troškova javnog prijevoza i novčana pomoć te da je sustav azila u Hrvatskoj u potpunosti usklađen s europskim direktivama.

"Obitelji koje su smještene u prihvatilištu u Zagrebu uglavnom su zatražile međunarodnu zaštitu tijekom ožujka. Svoj će se djeci, nakon što njihovi roditelji podnesu zahtjev za međunarodnu zaštitu, osigurati uključivanje u obrazovni sustav Republike Hrvatske ovisno o njihovoj dobi, dosadašnjem obrazovanju i znanju jezika. Napominjemo da određeni broj osoba izbjegava podnošenje zahtjeva ili odustaje od traženja zaštite u Hrvatskoj", navode u MUP-u. 

U Hrvatskoj postoje dva prihvatilišta za smještaj tražitelja međunarodne zaštite, od kojih je jedan objekt u Kutini, kapaciteta smještaja za 100 osoba, a drugi u Zagrebu (bivši hotel Porin) kapaciteta smještaja za 600 osoba.

 Ugovorom između Ministarstva zdravlja s domovima zdravlja Kutina i Zagreb-Centar te s Neuropsihijatrijskom bolnicom "dr. Ivan Barbot" u Popovači regulirano je pružanje zdravstvene skrbi, a po potrebi azilante se upućuju i na daljnje specijalističke preglede u odgovarajuće zdravstvene ustanove, kažu u MUP-u.

 Također, u prihvatilištu se provode tečajevi hrvatskog jezika za sve uzraste, a posebno za djecu školske dobi radi pripreme za školu.

>> Fiolić: Odgovornost uz Ostojića snose Orepić i Petrov. Orepić: Takvo jeftino politikanstvo nema smisla

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Volture Team
Volture Team
21:53 26.04.2016.

Ako vam se ne svida onda crta doma!

RI
rikavac
21:38 26.04.2016.

primis ih i oni se zale za nedokvatnu ishranu i prenisku novcanu,naknadu.,Pa vrati te se u Siriju idi te Obami on vam je obecao,demokraciju idi zalite se njemu nek vam on daje. Kolko ste potrosili za putovanje do Hrvatske mogli ste godinu,zivit u Siriji.,

SZ
stela_zg
22:53 26.04.2016.

mi ćemo raditi do 67.g. da bi oni kukali o kvaliteti svog života u Hrvatskoj. koliko rade da zasluže ono što dobiju besplatno još puno i imaju. zapravo imaju puno više od prosječnog Hrvata. ako su nezadovoljni neka se vrate od kuda su došli - to im jedina moguća opcija. ovdje ih nitko nije zvao i nikome ne trebaju. neka im netko objasni da nisu turisti i da nas ne zanimaju njihovi problemi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije