Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika analiza

Najsigurniji grad je Sinj, Zagreb pri dnu ljestvice, Čakovec zadnji

15.08.2013., Sinj - U najvecem marijanskom svetistu na jugu Hrvatske, u kojemu se Gospa posebno stuje kao zastitnica grada, tradicionalnu procesiju gradskim ulicama na blagdan Velike Gospe, sa slikom cudotvorne Gospe Sinjske predvodi splitsko-makarski nad
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
18.09.2015.
u 22:00


Posljednje ubojstvo u Sinju zabilježeno je 2011., i to zbog sukoba oko maslina

Nakon što je početkom svibnja u klasičnoj "sačekuši" u Sesvetama brutalno likvidiran Vinko Žuljević Klica, i to dok se vraćao s ranojutarnje mise, u danima koji su uslijedili uistinu je bilo teško pronaći Zagrepčanina koji bi rekao da se u svom gradu osjeća sigurno.

Najčešće su krađe s polja

To i ne čudi s obzirom na to da je Klica smaknut na ulici pred slučajnim prolaznicima, a o nemilim scenama idućih dana izvještavali su svi mediji u zemlji, međutim počinitelji do danas nisu pronađeni. S druge strane slične brutalne i krvave scene prava su rijetkost u Sinju. Jer Sinj je grad koji je, u velikoj analizi koju je časopis Zaštita proveo u suradnji s Ekonomskim institutom u Zagrebu na temelju MUP-ovih podataka, proglašen najsigurnijim gradom u Hrvatskoj u 2014. godini. Posljednje ubojstvo u tom gradu dogodilo se u travnju 2011. kada su se dvojica muškaraca sukobila zbog maslina. Bila je to ujedno i posljednja godina u kojoj Sinj nije proglašen najsigurnijim gradom jer to mjesto sada drži već treću godinu zaredom.

– Nisam iznenađen takvim rezultatima jer se konstantno prati situacija i stanje sigurnosti u samom gradu. Treba istaknuti da, bez obzira na prvo mjesto, i dalje imamo povremene manje devastacije, kao što su uništavanja putokaza, javne rasvjete, drvenih klupa po parkovima... Sigurno nikada nećemo biti potpuno zadovoljni stanjem u našem gradu i konstantno ćemo raditi na unapređivanju sigurnosti građana – komentirao je rezultate Zlatko Ugrin, dogradonačelnik Sinja. Na unapređivanju će, međutim, najviše morati raditi Čakovec koji je zauzeo porazno posljednje mjesto na listi 29 najsigurnijih gradova.

Oni su poručili kako rezultatima nisu iznenađeni te da unatoč vrlo visokoj stopi kriminaliteta situacija nije tako crna kao što izgleda. Naime, analiza je rađena tako da su u obzir uzeti podaci o broju nasilnih i imovinskih kaznenih djela, žrtava u prometu (poginule i ozlijeđene osobe) te učestalost zloporaba droga.

– Najčešće su krađe s polja tijekom sezone, krađe bicikala i provale u kuće i stanove. Veliku većinu kaznenih djela počinili su stanovnici nekoliko naselja u Međimurju, a razlog je u njihovu lošem ekonomsko-socijalnom statusu. Velika većina ih je nezaposlena i živi od socijalne pomoći, a za neke od njih, na žalost, kriminal je jedini izlaz iz neimaštine, i to je problem s kojim se suočavamo već više od desetljeća – analizirao je sigurnosne pokazatelje David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca.

Ne želimo ocrniti gradove

Koliko je ova analiza uopće znanstveno utemeljena i vjerodostojna, komentirao je njezin autor Vedran Rechter, doktorand Ekonomskog instituta u Zagrebu.

– Analiza je korektna jer je napravljena na temelju službene statistike, ali postoje i neki nedostaci. Naime, za ovu vrstu podataka ne postoji drugi izvor osim MUP-a, koji vjerojatno podcjenjuje broj kaznenih djela jer bilježi samo ona koja su evidentirana – govori Rechter.

– Cilj ove analize nije ocrnjivanje nekih gradova, nego poticanje onih koji imaju lošije rezultate na promjene u segmentima koji kod njih štekaju – kazala je Nataša Gajski Kovačić, izvršna urednica časopisa Zaštita.

>>Znate li koji je najsigurniji grad u Hrvatskoj?

>>Samobor proglašen najsigurnijim gradom u Hrvatskoj

Komentara 8

NE
Neo001
22:12 18.09.2015.

"Veliku većinu kaznenih djela počinili su stanovnici nekoliko naselja u Međimurju" - ZAŠTO NE KAŽETE OTVORENO, da su to cigani , koji se množe kao da im je to glavni posao uz krađe. .

DU
Deleted user
23:58 18.09.2015.

bit će zanimljiva analiza sljedeće godine kada ovi migranti koji će ostati u Hrvatskoj budu delali nerede po hrvatskim gradovima.

MA
Malenkost
07:50 19.09.2015.

Najsiguriji su i najsiromasniji.Tu i nema kriminala jes se nema sto ukrasti!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije