Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
godišnje izvješće

Na obrani Hrvatske neprestano se štedi

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
06.06.2014.
u 14:08

Unatoč učestalom smanjivanju proračuna za obranu, Ministarstvo obrane zadovoljno je učinjenim u svom resoru u 2013. godini, izvjestila je saborske zastupnika zamjenica ministra obrane Višnja Tafra redstavljajući Godišnje izvješće o obrani za 2013. godinu

Unatoč učestalom smanjivanju proračuna za obranu, Ministarstvo obrane zadovoljno je učinjenim u svom resoru u 2013. godini, izvjestila je saborske zastupnika zamjenica ministra obrane Višnja Tafra redstavljajući Godišnje izvješće o obrani za 2013. godinu koje su podržale svi saborski klubovi. Osim što se budžet za obranu reže svake godine, u 2013. se dodatno rezao kroz dva rebalansa proračuna pa je financijski plan Ministarstva obrane za prošlu godinu u konačnici iznosio oko 4 milijarde kuna. Zato je, pojasnila je Tafra, bilo nužno redefinirati prioritete za sve grane Oružanih snaga, no i "u takvim nepovoljnim okolnostima ostvareni su značajni projekti opremanja i modernizacije uz trajnu intenciju za što većim uključivanjem domaćih proizvođača".

Utješno je, naglasila je Tafra, što je Hrvatska ipak u usporedbi s ostalim NATO saveznicima u 2013. godini, prema metodologiji NATO saveza, bila na 10. mjestu u odnosu u 28 država članica po izdvajanju za obranu.

- Ono čime nismo zadovoljni, ni ministar obrane, ni ja, ni njegovi suradnici, a ni pripadnici Ministarstva obrane i oružanih snaga sigurno je visina obrambenog proračuna. I upravo zbog toga s ovog mjesta očekujem da se smanjenje obrambenog proračuna ne nastavi. Mi ćemo i nadalje, kao što smo činili i ove dvije i pol godine provoditi mjere unutarnjih ušteda, racionalnog i namjenskog trošenja proračunskih sredstava, nastojeći biti skromni, ali učinkoviti – nada se Tafra.

HDZ-ov Tomislav Ivić rekao je da sloboda i sigurnost, u zemlji koja je do jučer bila u ratu, nema cijene.

- Bez obzira na tešku situaciju apeliram na Vladu da u idućem razdoblju osigura dostatna sredstva za funkcioniranje obrane kako ne bi bila dovedena u pitanje obrambena spremnost Hrvatske – tvrdi Ivić, a HNS-ov Petar Baranović je dodao da ministarstvo "čini čuda održavajući na razini borbenu spremnost u postojećim financijskim uvjetima.

- Neuložena kuna u oružane snage bi nam se mogla trostruko naplatiti. Sutra će vojni zrakoplovi Hrvatske vojske intervenirati u nekoj ugrozi sigurnosti RH na avionima koji su moja generacija, pomalo prosjedi dame i gospodo, pomalo prosjedi – primjetio je Baranović te zaključio da je stanje tehnike i opremljenosti neprihvatljivo loše.

- 280 milijuna kuna je utrošeno za vozni park dužnosnika u hrvatskoj Vladi, a imamo raketne topovnjače bez remontiranih raketa ili nabavljenih novih – dodao je i HDZ-ov Josip Đakić.

Zamjenica ministra obrane Tafra je zastupnicima rekla da je, gledajući brojno stanje djelatnog sastava obrane, posljednji dan prošle godine registriran 18.841 pripadnik, od čega 2940 žena i 15.901 muškarac.

U Hrvatskoj ratnoj mornarici započeo je postupak nabave 5 obalnih ophodnih brodova, a taj je postupak sada u stanju mirovanja jer je drugi natjecatelj sa liste ponuditelja uložio žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave i dok se o njihovoj žalbi ne odluči samo potpisivanje ugovora nije moguće, izvijestila je Tafra.

>>Stručnjaci: Hrvatska se neće moći braniti bez tuđe pomoći

- Što se Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane tiče najvažniji je bio kapitalni remont i nadogradnja borbenih aviona MIG 21. Od njih 12, 6 se danas trenutno nalazi u RH dok je još uvijek 6 na remontu u Ukrajini. Kapitalni remont helikoptera M8 izvršen je u dijelu od 6 helikoptera. Remontirana su 4, za 2 smo u očekivanju dopremanja remontiranih rezervnih dijelova – kazala je Tafra. Govoreći o vojnim građevinama, Tafra je objasnila da je iniciran program izgradnje novih skladišta i objekata na dvije perspektivne lokacije, Vojno-skladišni kompleks Hrvatski ždral Doljani i Vojno-skladišni kompleks Debela glava.

- Pokrenuta je i izgradnja smještajnih kapaciteta vojarne u Potrinji i za vašu informaciju do kraja godine očekujemo završetak dva dvojna objekta do kraja godine – dodala je zamjenica ministra. Naši vojnici sudjelovali su u dvije NATO vođene operacije ISAF i KFOR, u EU vođenoj operaciji NAFOR SOMALIJA-ATALANTA te 6 operacija potpore miru UN-a u kojima je ukupno sudjelovao 931 pripadnik Oružanih snaga.

- Danas želim zahvaliti pripadnicima i pripadnicama Oružanih snaga koji su pružali, a i danas pružaju, pomoć stanovništvu i civilnim institucijama na područjima ugroženim poplavama kako u RH tako i u BiH. Na provedbi ovih aktivnosti ukupno je bilo angažirano 1833 pripadnika Oružanih snaga, u namjenski organiziranim snagama za zaštitu od poplava 1207 sa 96 motornih vozila, 12 čamaca, 11 sanitetskih vozila, šest inženjerijskih strojeva, tri poljske kuhinje, tri amfibije, dva transportna helikoptera, pet cisterni za vodu, četiri cisterne za prijem i distribuciju goriva. Od 25. svibnja na terenu je pet epidemioloških timova, dva tima za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju i tim za sanaciju. Pripadnici oružanih snaga su na poplavljenim područjima pripremili više od 31 500 obroka – zaključila je Višnja Tafra.

Komentara 1

Avatar superhik74
superhik74
18:44 06.06.2014.

Prosle 2013 godine je tocno 0 (nula) Hrvata umrlo u napadima (koji se nisu dogodili) na Hrvatsku, pa me zanima od cega se to Hrvatska brani i cemu sluzi NATO. Istovremeno su desetci tisuca umrli od srcanih bolesti i raka,, monogi od njih zbog nedostatka lijekova. Toliko o cinjenicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije