Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRALI IM NOVAC

Mitropolit Porfirije i Pupovac dali potporu sisačkom parohu nakon provale

Veselin Ristić, Porfirije i Milorad Pupovac
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/13
07.07.2016.
u 14:11

Paroh Ristić i mitropolit Porfirije ističu važnost potpore koja je odmah nakon događaja u utorak uslijedila od sisačkog biskupa Vlade Košića, imama sisačkog Alema Crnkića, dogadonačelnika Siska Marka Kričke i niza katoličkih župnika s područja Siska

"Hoću da vjerujem i nadam se zbog toga da se ovdje ne radi o ispadu koji je obavijen nekom nacionalističkom isključivošću nego je riječ o provali kojoj je cilj pljačka, a da je u nizu onih objekata koje pljačkaju došla na red i pravoslavna crkva i stan svećenika ovdje u Sisku. Zabrinjavajuće je da se provala dogodila u noći kada  svećenik nije bio u svome domu i razumijem da nije ugodno parohu Veselinu Ristiću i njegovoj obitelji mirno živjeti i raditi uz spoznaju da je netko pratio njegovo kretanje." - rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Profirije koji je danas obišao sisačku pravoslavnu crkvu Svete Petke i paroha sisačkog jereja Veselina Ristića. Istkanuo je kako je posjetom htio dati potporu parohu i svim vjernicima.  

"Jer svako upadanje u hram, narušavanje slobode hrama je atak na one koji se tu okupljaju. Bez obzira o čijoj bogomolji je riječ. Sve su bogomolje mjesto mira, slobode i mejst gdje se mostovi grade. Nema tog čovjeka koji vjeruje u Boga i želi da živi po zapovjestima Božjim, a da može biti protiv bilo koga." - rekao je mitropolit Porfirije.  

Naime, u sisačku pravoslavnu crkvu i stan u susjednom objektu, provalili su u noći s ponedjeljka na utorak nepozanti počinitelji i ukrali iz crkve nešto novca, a iz stana paroha prijenosno računalo i nakit. No, pri tome je nanesena i dodatna materijalna šteta obzirom su provalnici razvalili sva vrata te razbacali bogoslužne predmete i opremu. Provalnici su prvo provalili u crkveni ured i samu crkvu iz koje su zatim uzeli ljestve te se popeli na terasu 50-ak metara udaljenog stana kojeg koristi obitelj Ristić.  

"Bilo jest ranije verbalnih incidenata, ali ne mogu to povezati sa ovime. Osjećam strah i jedan vid nesigurnosti jer očito su me bili pratili kad su znali da me tu noć nema kod kuće. Iskreno, ne osjećam se, za sada, dovoljno bezbjedno da bih mogao u ovo prvo vrijeme s obitelji šetati slobodno" – rekao je paroh sisački Veselin Ristić.  

Od tih ranijih verbalnih incidenata paroh ističe verbalni napad muškarca na nacionalnoj osnovi na njegovu suprugu i djecu u dvorištu kuće te sukob s muškarcem koji nije htio napustiti dvorište crkve u koju su tada trebala stići djeca s katoličkog vjeronauka. U oba slučaja pozvana je policija, no počinitelji su se udaljili prije njihova dolaska.  

Paroh Ristić i mitropolit Porfirije ističu važnost potpore koja je odmah nakon događaja u utorak uslijedila od sisačkog biskupa Vlade Košića, imama sisačkog Alema Crnkića, dogadonačelnika Siska Marka Kričke i niza katoličkih župnika s područja Siska.  

Mitropolit je apelirao na policiju da podignu svoju pozornost. "Da osiguraju koliko je moguće da otac Veselin mirno živi i radi ovdje, a  to će biti poruka i svim građanima da se mogu osjećati sigurnima i da bilo kakve razlike ne umanjuju pravo na slobodan život. Svi građani žele siguran život bez ikakvih trzavica" – rekao je Porfirije.  

Potporu je došao dati i predsjednik Srpskog narodnog vijeća prof. dr. Milorad Pupovac.  

"Svako oskvrnuće doma je ozbiljan napad na privatnost, a kad se dogodi oskvrnuće crkvenog hrama i oskvrnuće svećenika kao ovjde u Sisku onda je to posebno osjetljiva i važna stvar neovisno o tome koja je vjera u pitanju. Dali smo podršku svećeniku i vjernicima da ih ne pokoleba u bilo kojem smislu ovo što se dogodilo." - rekao je Pupovac.

>> 'A je to': Zbog štednje na limu pravoslavna crkva puna mrlja

Komentara 6

IB
ibiza
14:36 07.07.2016.

Ja sam za osudu svakog napada i bilo kakvog nasilja ali nemoj te sada od toga jos ratno stanje proglasit ,neznam kako je onaj jadni svecenik u Vojvodini zavrsil kojega je tukolo i opljackalo zato kazem nemoj te odmah pretijeravat a tkoje napravijo treba ga dobro kaznit i amen.

NI
Nik123
16:25 07.07.2016.

Kad Pupovac pocne po crkvama ici jasno je da je shvatio da je i njegovo vrijeme proslo...

Avatar Linux
Linux
18:17 07.07.2016.

paroh malo insiunira!!! da li je to uredu s njegove strane, bar sto se njegovog polozaja tice, funkcije koju obavlja? pogotovu kada se uzme obzir njegov stan i odlazak. nije li to ipak netko iz njegovog stada, netko tko je malo bolje upucen u njegova kretanja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije