Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

'A je to': Zbog štednje na limu pravoslavna crkva puna mrlja

pravoslavna crkva
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/2
12.09.2014.
u 14:00

Kupio se obični, a ne specijalni, već oksidirani lim. Konzervator Milan Pezelj nada se da novo bojanje crkve neće nadmašiti razliku u cijeni između dva lima

Pravoslavna crkva sv. Trojice u Koprivnici zaštićeni je spomenik kulture koji se obnavlja od 2003. godine. Sredstva za obnovu u podjednakim omjerima osiguravaju Grad Koprivnica i Ministarstvo kulture, a dosad je utrošeno oko 2,3 milijuna kuna. Najvredniji radovi bili su obnova zvonika i pročelja crkve, a oni se izvode unazad šest godina. U tu svrhu uloženo je ili će biti do kraja godine više od 1,1 milijun kuna.

Kiša otkrila mane

Dosadne kiše posljednjih tjedana “krive” su da i slučajan pogled na crkvu prolaznike ostavi u nevjerici. Pitaju se da kako je moguće da tek nedavno obnovljeno pročelje izgleda tako ružno, puno žuto-zelenih mrlja.

- Što se tiče oštećenja koja su se već pojavila na obnovljenom delu fasade na zvoniku i zapadnom pročelju, usmeno sam se obratio konzervatoru, gospodinu Pezelju, kao i izvođaču pomenutih radova, i dobio sam identične odgovore da su oštećenja nastala usled prirodnog procesa limenog pokrova od bakra koji traje nekoliko godina. Objasnili su mi još da se ne dovodi u pitanje nekvalitetnost izvršenih radova - istaknuo nam je Jerej Radovan Dimitrić, paroh u Koprivnici.

Milan Pezelj, pročelnik konzervatorskog odjela u Bjelovaru kazao nam je da je točno da je uzrok mrljama na površini pročelja oksidacija bakrenog lima.

- Na žalost, financijska konstrukcija nije uključivala specijalni, već oksidirani bakreni lim. Okončanje oksidacije i stabilizacija lima okvirno traje dvije-tri godine. S obzirom da će obnova pročelja trajat zasigurno sljedeće dvije godine, planiramo oštećenja, nakon stabilizacije oksidacije, ponovo bojati - rekao je on i dodao da, s obzirom da je pojava mjestimična, radove je moguće izvesti s dizalice.

- Nadamo se da sredstva ponovnog bojanja neće nadmašiti razliku između oksidiranog i običnog lima - završio je Pezelj.

Grad se brani

Iz koprivničke gradske uprave brane se da do promjena na pročelju pravoslavne crkve nije došlo zbog nedostataka u izvedbi radova, “budući da se kompletna obnova radi u suradnji s nadležnim konzervatorskim odjelom i na temelju projektne dokumentacije i troškovnika radova, a na radovima je angažiran i stručni nadzor”.

- Nakon što se stvori patina na bakrenom limu, pojava se više neće događati. U dogovoru smo s predstavnicima pravoslavne crkve koji su zaduženi za održavanje te smo kontaktirali i nadležni konzervatorski odjel i nedostaci će se otkloniti kad to vremenske prilike budu dozvoljavale - istaknula je pročelnica Maja Ištvan Krapinec, ne odgovorivši je li se zbog štednje zapravo bacio novac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije