Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvena zaštita

Ministarstvo zdravlja donosi novi zakon umjesto izmjena postojećeg

Siniša Varga
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
02.07.2015.
u 12:00

- Odluka je motivirana rezultatima rada HZZO-a i bolnica u prvih šest mjeseci, koji su iznad očekivanja, kao i smanjenjem dugova- ističu u priopćenju.

Ministarstvo zdravlja priopćilo je da se odlučilo za donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti umjesto izmjena i dopuna postojećeg, što će se, zajedno s izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju realizirati po redovnoj, umjesto hitnoj proceduri.

- Odluka je motivirana rezultatima rada HZZO-a i bolnica u prvih šest mjeseci, koji su iznad očekivanja, kao i smanjenjem dugova. Time je omogućeno produljenje vremena za donošenje zakona, bez istovremenog usporavanja provedbe reformskih mjera- ističu u priopćenju. Početak nove javne rasprave najavili su za drugu polovicu srpnja.

''Zakonske izmjene preduvjet su za daljnju provedbu sveobuhvatne reforme zdravstva, koja će  unaprijediti kvalitetu i dostupnost zdravstvene usluge bez povećanja participacije te osigurati dugoročnu održivost javnog zdravstva. Rezultati reformskih mjera nakon svega pola godine iznimno su ohrabrujući pa tako Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na 30. lipnja bilježi smanjenje  dospjelih  obveza u odnosu na 31.12.2014. za više od 260 milijuna kuna, odnosno s 980 na 716 milijuna kuna.

Zakonskim izmjenama omogućit će se jačanje uloge domova zdravlja kao koordinatora zdravlja u zajednici, specijalisti se dovode bliže domovima pacijenata. Bolnicama se omogućuje bolja organizacija rada, povećavaju se i štite prava pacijenata, posebno u segmentu psihijatrijskog liječenja, pacijenata na hemodijalizi, prava na bolovanja, zaštite od povećanja cijena usluga, a uz to se ujednačava postupanje pri određivanju prava na putne naloge te omogućuje ugovaranje usluga prema stvarnim potrebama pacijenata uz suglasnost ministra zdravlja štiteći javni interes'', navodi Ministarstvo.

>> Očni pregled postaje obavezan s tri godine života

>> 'Izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti domovi zdravlja dobivaju veću važnost nego do sada'

Komentara 2

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
13:05 02.07.2015.

Ovaj Varga više ni sam nezna što radi...

PA
_Pablo_
15:30 02.07.2015.

Zbog ovog pacijenti kojima je više ili manje hitno odlaze sa europskom zdravstvenom iskaznicom izvan granica HR,najviše oni blizu graničnih prijelaza.Nikad gore u zdravstvu nije bilo,čak je i Milinović bio super ministar u usporedbi sa ovim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije