Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladimir Šeks

'Glasat ćemo za preferencijalno glasovanje ako se poveća kvota zastupnika dijaspore'

Vladimir Šeks
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
17.10.2014.
u 08:54

Stazić je rekao kako nije dobro mijenjati izborni sustav kojim se održava stabilnost države

Nenad Stazić, Vladimir Šeks i Željka Markić gostovali su u emisiji Poligraf Hrvatskog radija u kojoj su komentirali odluku Vlade o uvođenju preferencijalnog glasovanja na sljedećim parlamentarnim izborima.

 - Ne mislim da su svi oni koji su dali potpis za održavanje referenduma gubitnici. Ovo što se događa je pokušaj da se zaustave korjenite promjene. Ovaj model koji imamo na izborima za EP neće donijeti promjene u Saboru. Mi smo ponudili da izborne jedinice ne mogu ovako funkcionirati, da se prag snizi s 5 na 3 posto te da se uvede dopisno i elektronsko glasovanje. Vladina odluka je ismijavanje javnosti. Ova inicijativa je mnogo šira od Željke Markić. Drago mi je da mi kao građani možemo nametnuti neku temu, kazala je Markić i dodala kako nije u bliskim odnosima s HDZ-om.

Na pitanje je li se razišla s HDZ-om jer je željela biti njihova predsjednička kandidatkinja kazala je:

- To su neistinite tvrdnje koje je iznio HDZ-ov glasnogovornik Milan Ivkošić kojeg HDZ koristi kao čekić kojim udara po našoj inicijativi.

Nenad Stazić kazao je kako više neće biti nositelja lista.

 - Prijedlog 'U ime obitelji' nije do kraja razrađen ni od strane medija ni od strane same udruge. U sabor bi ušlo 20 stranaka i došlo bi do političke trgovine gdje nitko ne može sastaviti većinu. To su opasne tendencije, kazao je Stazić.

Vladimir Šeks rekao je kako se HDZ već javno očitovao u vezi inicijative.

 - HDZ podržava preferencijalno glasovanje. Predloženi model je samo jedan, ali ne i najbolji model. Nismo se složili sa snižavanjem izbornog praga i zajedničkim kandidacijskim listama jer smo smatrali da će ovakve dvije točke dovesti do fragmentacije političkog sustava. To nije bilo svjetonazorsko pitanje ili krupnog raskola , već razlika u političkim stajalištima. Mi smo podržali inicijativu o referendumu o braku jer je bilo riječ o istom svjetonazoru. Ne treba izvoditi nikakve dramatične zaključke, kazao je Šeks.

 - Josipovićev je slao pismo kao što se nekad slalo drugu Titu i odmah je donesena odluka o preferencijalnom glasovanju kao da će se time riješiti svi problemi u Hrvatskoj, kazao je Šeks.

Željka Markić je kazala kako je ohrabrujuće što Stazić inicijativu naziva inicijativom opasnih namjera.

 - Istina je da bi naš prijedlog omogućio da u Sabor uđu stranke koje bi predstavljale veći broj građana. Cijeli izborni sustav je postavljen tako da pogoduje dvjema najvećim strankama. Promjene koje mi nudimo će osigurati da se broj izgubljenih glasova smanji na 5 posto. Cijela ova priča o nemogućnosti zajedničkih lista je mehanizam kontrole toga za koga će birači moći glasati imenom i prezimenom, kazala je Markić i dodala kako novinarka drži stranu Staziću.

Šeks je kazao kako je izborni sustav donesen konsenzusom svih političkih stranaka.

- Taj sustav je izdržao probu svih sustava. Mislim da on treba ostati. Moguće su određene korekcije i može se uvesti preferencijalno glasovanje, ali ne mijenjati njegove ključne odredbe, kazao je Šeks.

Stazić je rekao kako nije dobro mijenjati izborni sustav kojim se održava stabilnost države.

 - On se može unaprijediti i nadam se da ćemo postići konsenzus. Ono o čemu Markić ne želi govoriti je kako nije toliko bitan broj stranaka koliko mogućnost da se formira stabilna vlada, kazao je Stazić.

Markić je izjavila kako trenutni sustav dovodi samo do stabilnosti HDZ-a i SDP-a.

 - HDZ jest za uvođenje preferencijalnog glasovanja, ali podržat ćemo ga jedino ako bude u paketu to jest ako SDP prihvati da Hrvati izvan domovine mogu glasovati ne samo u konzularnim sjedištima te da se kvota zastupnika dijaspore poveća, kazao je Šeks.

Stazić je rekao kako to znači da HDZ neće prihvatiti preferencijalno glasovanje bez promjene Ustava.

Na komentar slušatelja kako u Saboru ne bi trebali 30 godina sjediti isti ljudi Šeks je kazao:

 - Neću se više kandidirati nakon isteka ovog mandata, kazao je Šeks, a na pitanje hoće li ići na Ustavni sud kazao je 'kako ide u svoj spokoj'.

Na pitanje kad će biti predsjednički izbori Stazić je kazao kako će to biti unutar ustavnih ograničenja, a Šeks je rekao da je Vlada već odavno trebala raspisati izbore i izaći s datumom.

>> Markić: Predsjednik nudi šećernu vodicu, a pacijentu treba antibiotik

Komentara 38

KA
kafka
08:56 17.10.2014.

Ne znam zašto se sjetim Grbina kada vidim Šeksa i pada mi mrak na oči. ?

DU
Deleted user
08:55 17.10.2014.

Kada bi svima vama u Saboru i Vladi ...bilo stalo do naroda i glasa naroda, uveli biste .. .o b v e z n o ...glasovanje za sve osobe s biračkog popisa. To je jedini način....Međutim....svi skupa samo nastojite osiguratiati neke svoje interese....pobrinuti se da možete lakše manipulirati...Svi. i lijevi, i desni i centraši...i zeleni...svi...sve da se ostane pri...vlasti

DU
Deleted user
08:35 17.10.2014.

Oni voditelji na Hrvatskom radiju su dno dna profesionalizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije