Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čeka se pravomoćnost

Mamić je prihvatio pravila igre u Remetincu i ne buni se

Zdravko Mamić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/10
09.07.2015.
u 13:41

Poruke prijezira, ali i ohrabrenja dobacivali su mu zatvorenici kroz rešetke ćelija koje gledaju na dvorište u kojem zatvorenici imaju pravo dnevno provesti dva sata u šetnji

Kada je prvi put Zdravko Mamić kročio u šetnju krugom zatvora u zagrebačkom Remetincu, šetnicom su se s povicima “Cigane, cigane” miješali uzvici “Drš’ se”. Poruke prijezira, ali i ohrabrenja dobacivali su mu zatvorenici kroz rešetke ćelija koje gledaju na dvorište u kojem zatvorenici imaju pravo dnevno provesti dva sata u šetnji. Potrajalo je to prepucavanje nekoliko minuta, i Mamić se uključio pa s onima koji mu daju potporu zapjevao. Ova se slika sa šetnje ni sutradan ni dva sljedeća dana nije ponovila. Da jest, odnosno da je Mamić i dalje uzvraćao na dobacivanja, moglo se dogoditi da ostane bez mogućnosti odlaska na svježi zrak.

Bez mogućnosti susreta

Braća Zdravko i Zoran Mamić, Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nemaju se prilike susresti u šetnji jednom od tri remetinečke šetnice. Svi su oni u višekrevetnim ćelijama, ali na različitim odjelima. Istražni zatvorenici u Remetincu se smještaju na odjele 1, 2, 4 i 6. Na odjelima 3, 7, 8 i 9 smješteni su oni koji u Remetincu izdržavaju dosuđenu zatvorsku kaznu. Na posljednjem katu zatvorske zgrade veličine oko 15.000 četvornih metara jedini je odjel označen rimskom brojkom. To je odjel X, rezerviran je prvenstveno za žene, ali smještaju ovamo i muškarce, ponajviše iz sigurnosnih razloga.

Zdravko Mamić je, sportskim rječnikom rečeno, prihvatio pravila igre. Ni zbog čega se ne buni i nastoji se uklopiti u novu sredinu. Njegov brat, Vrbanović i Pernar drže se više po strani, za sebe. Ponašanje Zdravka Mamić u Remetincu neke je podsjetilo na ponašanje nedavno optuženog Nadana Vidoševića tijekom njegova boravka u Remetincu. Vidošević se tada nastojao sprijateljiti s “glavnim facama” koje su u to vrijeme boravile u Remetincu, a po Vidoševićevu mišljenju tada je “glavna faca” bio srbijanski kriminalac Saša Marijančević. Marijančević je osim po pljačkama bio “poznat” i po pokušajima bijega iz zatvora u Srbiji, skokom kroz prozor suda u Beogradu, što je ponovio i u Hrvatskoj, skočivši kroz prozor zagrebačkog Županijskog suda. Vidošević je valjda smatrao da će mu život u pritvoru biti lakši nađe li “zaštitnika” i “glavnu facu”, a tim putem, kako se priča, krenuo je i Mamić. I dok on zajedno sa svojim bratom i Vrbanovićem broji prve pritvorske dane, izvan zidina Remetinca vodi se pravna bitka između odvjetničkih timova i USKOK-a.

Žalbe na odluke sudaca

Odvjetnici braće Mamić danas bi trebali predati svoje žalbe na određivanje istražnog zatvora, a o njima će odlučivati izvanraspravno vijeće, i to vjerojatno idući tjedan. S druge strane, Vrbanovićev pravni tim takvu je žalbu već predao. U međuvremenu, Vrbanović je za obranu opunomoćio i odvjetnika Matu Matića, koji je pak sudu predao zahtjev da se Vrbanovića pusti na slobodu uz jamčevinu od 500.000 kuna. O tom zahtjevu Vrbanovićeve obrane trebao bi odlučivati sudac istrage. Vrbanoviću je istražni zatvor određen zbog mogućeg utjecaja na 20-ak svjedoka, a u subotu kada mu je određen jamčevinu nije nudio. I dok se rješavaju žalbe na istražni zatvor i rješenje o provođenju istrage, USKOK je od suda zatražio da se Mamićima blokira znatan dio imovine – kuće, vozila, jahte... S obzirom na to da se radi o nekretninama milijunske vrijednosti, te da je zatražena blokada imovine i članova obitelji Mamić, očekuje se da će se obrane žaliti i na tu odluku.

>>Sutra bi Zdravko Mamić mogao biti optužen i da je nacrtao poljudsku svastiku!

>>Zatvorenici s Mamićem pjevali "Ne može nam nitko ništa..."

Komentara 36

SV
svzabec
14:07 09.07.2015.

Hoenes glavni čovjek Bayerna je zamračio 20 milijuna eura samo poreza i zbog toga dobio tri godine. Svaki vikend umjesto u zatvoru bio je doma, i mislim da je već i pušten nakon pola odležane kazne. Ovo zašto uskok tereti Mamića nije ni blizu Hoenesovom zamračenju 20 milijuna eura već uskokvo čudno tumačenje Mamićevih transfera i građanskih ugovora, konstrukcije su im labave, to će pokazati i vrijeme. Inače, Ulia Hoenessa njemački mediji ni blizu nisu ovako secirali i stastavljali svaki dan po 10 članaka o njemu, ali mi smo Hrvatska u kojoj je sprega vladajućih i medija jako bliska te oni gaze sve koji su im trn u oku.

MI
mica1111
13:56 09.07.2015.

...oooo kad ću doživjeti dostojanstveno prikazivanje pritvorenika na našim portalima,pa makar se radilo i o Mamićima...čemu ovakovo ponižavanje...pa pritvor sam po sebi i jest ponižavajuća situacija...zar je potrebno to još dodatno naglasiti,a spomenimo da se ovdje ne radi čak ni o pravomoćnj optužbi,kamo li pravomoćnoj presudi...

PA
pappmisi
14:03 09.07.2015.

DRZ se Zdravko mi navijaci Dinama iz Madjarske smo uz tebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije