Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.07.2015. u 13:34

Nacija je sada dobila novu temu. Nogomet, novac, domoljublje i muljaže uvijek su narodu zanimljiviji i privlačniji nego neka prepričavanja o nacističkom simbolu

Premda se šokantna pojava nacističke svastike na poljudskome travnjaku dogodila prije gotovo mjesec dana, o tome tko ju je, kada i kako nacrtao još zapravo ništa ne znamo. Ministar policije o tome stalno govori, no ne kaže ništa bitno i ništa novo. Možda bi narod o Poljudu i dalje i više govorio da mu ovih dana nije ponuđena nova priča započeta hapšenjem braće Zdravka i Zorana Mamića. Nacija je sada dobila novu temu. Nogomet, novac, domoljublje i muljaže uvijek su narodu zanimljiviji i privlačniji nego neka prepričavanja o nacističkom simbolu. Kada se sve to još stavi u kontekst tradicionalnog hrvatskog jala i trenutačne materijalne oskudice, onda je i zbog toga svastika javno potisnuta bučnim hapšenjem bogatih. Javnost je crtanje kukastoga križa osudila. No, kolektivna presuda bogatima je zbog jalnuške tradicije i porasta oskudice sigurno donesena i prije sudske odluke. Vlast će u tome vjerojatno politički profitirati. Isto se nada da će tako dobiti bodove i zbog Poljuda. Jedino bi prije toga morala nešto i učiniti, pa napokon otkriti tko je to i zašto napravio. Možda se pak nada da će njezina sporost i neefikasnost biti potisnute i prikrivene novom medijskom prašinom nastalom uhićenjem braće Mamić.

Slučajno ili ne, Zdravku Mamiću se dogodilo da, bijesan na vlast koja mu je pretresala kuću i stanove dok nije bio u Zagrebu, javno na televiziji izvrijeđa vladajuće, a da dva dana potom bude i uhićen. Svojom je jezičinom poimence izvrijeđao premijera Zorana Milanovića, bivšega ministra sporta Željka Jovanovića i sadašnjega ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića vičući: „Nećete uspjeti, razbojnici!“. U istoj je emisiji Mamić kazao i da je ministar Ostojić večer prije utakmice Hrvatska – Italija večerao s direktorom stadiona Poljud te izrazio čuđenje da nijedna od petnaest stadionskih kamera nije snimila crtanje svastike. Bez obzira na Mamićevu ljutnju, doista je vrlo čudno da ništa nije snimljeno, a još je čudnije da bi to učinili neki neuki, i ma koliko na HNS bili ljuti, pripadnici Torcide. Za sve to treba određena stručnost. Osim toga, ne nosi svaki torcidaš u džepu svojih rabatinki sprej s odgođenim djelovanjem! Mamić je u toj televizijskoj emisiji aludirao na vezu ministra i direktora stadiona – da je kukasti križ zapravo posljedica te njihove večere. Poljudska je svastika politički dobrodošla vlasti za potkrepu njezine nevjerodostojne teze o „refašizaciji Hrvatske“. I s druge strane, dala joj opravdanje za nastavak političke histerizacije o nekom hrvatskom desničarskom klizanju. Zdravko Mamić joj je uz to prilika i za dodatni pokušaj prikupljanja novih političkih bodova. Em slovi za desničara, em je i tajkun sa stalnom sjenkom sumnje da nešto financijski i protuzakonito mulja. Na njemu će se vlast još dodatno hvaliti svojom demokratskom principijelnošću i „nultom tolerancijom prema kriminalu“. Uz to je i politički blizak oporbi, što je vlasti Zorana Milanovića još veći motiv da ga javno obilježi.

Da bi se Hrvatsku demokratski prokazalo pred domaćom javnošću, u Splitu je na Poljudu bilo dovoljno napisati obično veliko U. Svima bi bilo jasno značenje toga slova. No, umjesto toga, nacrtan je nacistički kukasti križ. Da bi se valjda tako strancima i svijetu pokazalo hrvatsko antidemokratsko lice. Kao što se nekada zločesto podmetalo da samostalna Hrvatska ne može biti demokratska, slično se i danas insinuira da Hrvatska može biti demokratska samo ako njome vlada nominalna ljevica. Ne samo da se sadašnja vlast neprestance prikazuje demokratskijom i poštenijom nego što zapravo jest, već i svoje upravljanje državom stalno predstavlja boljim, naprednijim i uspješnijim nego što to realnost pokazuje. Stara latinska Panem et circenses, tj. kruha i igara i danas je na svoj način aktualizirana u Hrvatskoj 21. stoljeća! Doduše, igre više nisu u gladijatorskoj nego u političkoj areni i uglavnom se svode na televizijske slike gdje jedna potiskuje drugu. Jučer je to bila pravosudna tragikomedija s hapšenjem Milana Bandića, a danas je to javna predstava s uhićenjem nogometne braće. Sutra bi pak Zdravko Mamić mogao biti optužen i da je nacrtao poljudsku svastiku!

>>Kako je moguća 'refašizacija hrvatskoga društva', kad je Tuđman bio hrvatski antifašist?!

>>Mogu li se poljudske fašističke provokacije pripisati “duhu nacije”?

Komentara 36

LI
list68
14:47 08.07.2015.

Ma -aguzio vas više Mamić, o toj lopini ne treba trošiti riječi. Nema tu nikakve politike, tip je lopina i točka.

DI
duncan_idaho
14:38 08.07.2015.

opet kmeče kamenjarci i kockastoglavci

AN
Antejagec1
15:13 08.07.2015.

Milane, gohvno jedno, upitaj se odkud mamicu milioni eura i kuna a ima platu 6000 kuna.Upitaj se ako imas mozga i malo pameti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije