Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jezik i nacionalizam

Lingvistica Kordić: Hrvati, Srbi i Bošnjaci govore istim jezikom

kordic
VL
15.08.2010.
u 12:00

Ona navodi da spomenuti narodi imaju zajednički standardni jezik s različitim varijantama.

Lingvistica iz Osijeka Snježana Kordić objavila je knjigu "Jezik i nacionalizam" u kojoj tvrdi da se u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori govori istim jezikom. Ona navodi da spomenuti narodi imaju zajednički standardni jezik s različitim varijantama.

Kordić u svojoj knjizi tvrdi i da su svi prigovori nazivu "srpskohrvatski" jezik znanstveno neutemeljeni.

Svi se jako dobro razumiju

U intervjuu koji je dala za bosansko-hercegovački tjednik Slobodna Bosna rekla je da se svi spomenuti narodi međusobno jako dobro razumiju te napomenula kako je u lingvistici definirano da se o istom jeziku može govoriti ako je najmanje 81 posto osnovnog rječničkog blaga zajedničko, a kod spomenutih naroda zajedničko je 100 posto blaga.

Zbog svojih, za današnje prilike nesvakidašnjih stavova o jeziku, Kordić je bila optužena za "rušenje hrvatske države".

- Čovjek mora biti potpuno neuk, da ne kažem slijep, pa da misli da lingvistički dokazi o postojanju zajedničkog standardnog jezika ugrožavaju postojanje Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore kao četiri zasebne države, ili da ugrožavaju postojanje četiriju nacija, kaže Kordić.

Lektori kao cenzori

 Lingvistica smatra i da su lektori u Hrvatskoj postali cenzori jer u inozemstvu ne postoji slučaj da lektori vrše "odstrel" nepodobnih riječi koje su navodno na popisima nepodobnih.

Knjiga Snježane Kordić ima 430 stranica, a njeno objavljivanje pomoglo je Ministarstvo kulture. Autorica je rođena 1964. godine u Osijeku gdje je i diplomirala, a magistrirala je i doktorirala u Zagrebu. Habilitirala je 2002. u Muensteru u Njemačkoj.

Komentara 1025

AM
amater23
11:58 10.09.2010.

Ako se mi ne razumemo... kako navijaci dobacuju jedni drugima... i to bez googla translate na tribinama

Avatar Azriel
Azriel
17:58 15.08.2010.

bandido, svijet se od vajkada mjenja isključivo ratom i nasiljem. Nije moguće na drugi način zbaciti sa vlasti dobro ugojene prasce. A inače anarhisti i RKC su po prvi put na istoj strani u ratu, i to nešto znači....

OB
-obrisani-
20:04 15.08.2010.

Inati se, Dalmacijo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije