Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedjeljom u 2

Ilčić: Možda je Hasanbegović trebao ostati samo na osudi fizičkog napada na Tomića

Ladislav Ilčić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
03.04.2016.
u 15:11

Ilčić je rekao da mu nije jasno zašto je smjena šefa SOA-e Dragana Lozančića tako dugo trajala

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić rekao je danas u emisiji Nedjeljom u 2 na HTV-u da Vlada nije napravila dovoljno jer se još uvijek uhodava, ali je izrazio uvjerenje da će stvari krenuti brže.

- Jako mi je drago da se Most odlučio za suradnju s Domoljubnom koalicijom, što smatram logičnim jer su se zalagali za reforme, a SDP je govorio protiv reformi, a sad je u svakom slučaju nova situacija, to nije klasična koalicija, radi se o suradnji, dogovorima, prvi put nestranački premijer, ali ja sam optimist jer se radi o jako kvalitetnim ljudima - rekao je Ilčić. 

Ilčić, čija je stranka dio vladajuće Domoljubne koalicije, izrazio je nezadovoljstvo sadašnjim odnosom s HDZ-om.

- Ta je komunikacija jednostavno preslaba - rekao je Ilčić.

Ilčić je po vlastitim riječima ostao zatečen na pitanje može li navesti dva dobra poteza premijera Tihomira Oreškovića.

- Sad ste me malo zatekli, on dosad nije donosio ključne poteze - rekao je Ilčić, pa odmah potom kao dobar potez istaknuo proračun u kojemu nema rezanja plaća i mirovina, a porezno se stabilizirala situacija, dok je kao drugu dobru karakteristiku naveo Oreškovićevo poznavanje financijskog sektora.

Bodljikava žica nepotrebna

Ilčić je rekao da mu nije jasno zašto je smjena šefa SOA-e Dragana Lozančića tako dugo trajala te da mu je logično da osoba koja nema povjerenje predsjednice i premijera mora otići. Komentirajući gospodarski rast i odgovarajući na pitanje je li on rezultat rada vlade Zorana Milanovića rekao je da je prošla vlada ta koja nas je dovela u loše stanje te da je rast dijelom rezultat inozemnih kretanja.

- Kad pogledate zemlje u okruženju, mi smo zadnji izašli iz krize - rekao je Ilčić.

Na pitanje o sudbini Ministarstva useljeništva, obitelji i demografske obnove, koje je trebalo biti osnovano i na čijem je čelu trebao biti Ilčić, rekao je da ne bi bilo dobro da se sada ide u rekonstrukciju Vlade te da se toplo nada da će do toga doći nakon ljeta. Ilčić, protivnik pobačaja, rekao je da zabrana pobačaja nije mjera prvenstveno pronatalitetne politike, već je kao prvi način za poboljšavanje situacije naveo financijsku pomoć majkama.

Ilčić je rekao da se stvarno iznenadio negativnim reakcijama na svoje izjave o tome da će migranti preplaviti Europu te da su biološki jači od Europljana. Odbacio je optužbe da je ksenofob i rasist napominjući kako je rekao da je svaki čovjek jednak, to jest da je eksplicitno rekao nešto što je suprotno od definicije rasizma. Napomenuo je da je izraz "biološki jači" vidio u nekoliko članaka naših uglednih demografa.

- Ne radi se o genima, radi se jednostavno o načinu života - rekao je Ilčić. - Moje riječi su izvađene iz konteksta.

Ilčić je rekao da se radi o natalitetu i demografskoj politici te je naveo primjer Kanade koja bira koga će pustiti da dođe u zemlju, za razliku od Hrvatske. Naveo je podatke iz dopisa koji mu je nakon spornih izjava netko poslao, a u kojemu se navodno navode podaci njemačke socijalne službe o postotku određenih nacionalnosti koje primaju socijalnu pomoć. Kod Nijemaca, rekao je taj postotak iznosi 6,9 posto, kod Hrvata 7, a Srba 18 posto, Turaka 24 posto, Alžiraca 36 posto, Iračana 64 posto... Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića je li možda problem u državi koja Iračane nije uspjela integrirati u društvo, Ilčić je rekao da Njemačka očito nije imala aktivnu demografsku politiku poput Kanade.

Napomenuo je i da je prvi u Hrvatskoj rekao da treba zatvoriti granicu za ekonomske migrante. Također je naglasio da su izbjeglice napaćeni ljudi i da im treba pomoći te da će djeca ostati gdje su rođena ako ih ondje nahranite.

- Ja mislim da bodljikava žica nije potrebna jer mislim da ako pošaljete jasnu poruku - rekao je Ilčić.

Govoreći o kontroverznom priopćenju Ministarstva kulture o napadu na pisca i novinara Antu Tomića, Ilčić je rekao da je riječ je o široj temi te naveo primjer francuskog satiričkog lista Charlie Hebdo, čiji su novinari ubijeni u terorističkom islamističkom napadu.

- Oni su toliko provocirali muslimane da u svakom slučaju nisu smanjivali napetosti nego su ih povećavali. Trebamo gledati da širimo ozračje suradnje - rekao je Ilčić, dodajući i da je bio šokiran prepucavanjem u Saboru te da je SDP to predvodio.

Milanovićev frajerski gard

- Gospodin Milanović ima taj jedan frajerski gard, ali to mu je toliko važno da on pred ničim ne preza. On će sve druge vrijeđati, biti bezobrazan, i taj jedan mod koji je on unio u politiku je loš, loš za Hrvatsku - rekao je Ilčić, koji je na kraju naglasio da nema nikakvog opravdanja za nasilje te da je ova izjava možda rečena u krivo vrijeme, odnosno da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović možda trebao ostati samo na osudi fizičkog napada na Tomića.

Stanković ga je upitao o njegovoj staroj izjavi da je masturbacija zlorabljenje seksualnosti.

- Da ste me zvali prije sedam, osam godina, odgovorio bih na to pitanje, sad neću - rekao je Ilčić. Na pitanje bi li djeca o trebala o tome učiti o školi odgovorio je "svakako".

- Djeca bi trebala učiti, odnosno razgovarati o svemu što je povezano sa spolnosti - rekao je Ilčić. Naveo je kako je sposobnost kontroliranja u bilo kojom ponašanju kvaliteta čovjeka, pa tako i u spolnosti.

Ilčić je rekao da se politikom bavi iz uvjerenja.

- Govorio sam ono što sam mislio - rekao je Ilčić.

Stanković ga je pitao može li se u politici slomiti kičma.

- Ako čovjek radi stvari iz uvjerenja, ako ima unutarnji mir, onda mislim da ne - rekao je Ilčić.

Također je rekao da politiku treba učiniti takvom da se njome svi žele baviti, navodeći kao negativan primjer napade kojima je izložen nakon što se aktivirao u civilnom sektoru i politici.

>> Vigilare: Otkazivanje Ilčićeva gostovanja na HRT-u udar je na slobodu govora

>> Ilčić: Bio sam politički korektan, nada mnom se provodi linč

Komentara 71

DU
Deleted user
14:51 03.04.2016.

Nisam znao da nam bivši komunisti tj profesori marksizma pripremaju školski program i djecu za trziste rada .

DU
Deleted user
15:08 03.04.2016.

Ilcic je ima dobar nastup, stajalista su mu jasna i razumna...

AT
atrix
14:40 03.04.2016.

Slažem se s Vama gosp.Ilčić ne vjerujem da ste znali da je ponovno izabran ravnatelj Državne geodetske uprave da bi njega ponovno izabrali.2012.god. smijenio je sve neistomišljenike a pogotove demokršćanske orjentacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije