Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u new yorku

Rame uz rame Kolinda i Hillary govorile o pravima žena

Kolinda Grabar-Kitarović,New York
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
10.03.2015.
u 09:30

Hrvatska predsjednica sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Zaklade Clinton

I četvrti, ujedno posljednji dan posjeta New Yorku, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obilježila je mnogim aktivnostima i sastancima.

Nakon susreta s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i predsjednikom Opće skupštine Samom Kutesom te susreta s iseljenicima i govora u UN-u, hrvatska predsjednica posjetila je hrvatsku Župu sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela gdje je prisustvovala jutarnjoj misi.

Posije je sudjelovala na međunarodnoj konferenciji o ravnopravnosti spolova u organizaciji Zaklade Clinton, koja od 1995. godine, kada je Hillary Rodham Clinton pozvala međunarodnu zajednicu na poštivanje ravnopravnosti spolova, okuplja svjetske i društvene čelnike na raspravu o ravnopravnosti spolova. 

U svom govoru predsjednica Grabar-Kitarović je naglasila kako se uvijek svesrdno zalagala za jačanje uloge žena u očuvanju mira i sigurnosti, jer je čvrsto uvjerena kako za očuvanje mira i sigurnosti žene moraju biti osnažene, njihovi glasovi se moraju čuti, a njihovo sudjelovanje mora biti zajamčeno, priopćio je Ured predsjednice.

- Značaj uloge žena kao mirotvorki je sve veći, no istovremeno su slabo zastupljene u mirovnim misijama- rekla je Grabar-Kitarović. Spomenula je kako se u karijeri susrela s mnogo žena i djevojčica u zemljama pogođenima ratom i sukobima te kako je uvijek bila oduševljena njihovom hrabrošću.U nastavku je dala i primjer iz Republike Hrvatske gdje su tijekom Domovinskog rata mnoge žene i djevojčice često bile žrtve fizičkog i mentalnog zlostavljanja, ranjavane ili ubijane, nestale, nasilno odvođene te zadržavane u logorima gdje su u izrazio lošim uvjetima bile zlostavljane. Naglasila kako mnoge od žene još do danas čekaju pravdu te kako su još mnoge rane otvorene. - Moramo dignuti svoj glas, kako bi se stalo na kraj svim, a pogotovo seksualnim zlostavljanjima, kazala je Grabar-Kitarović. Također je poručila da će se ''i dalje, koristeći svoja osobna iskustva, snažno zalagati za promicanje prava žena'', priopćio je Ured predsjednice.

U okviru konferencije predstavljene su studije ''Bez plafona'' i ''Još nismo stigli: Podaci analize o ravnopravnosti spolova'', a Grabar-Kitarović bila je jedna od govornica u uglednom društvu mnogih istaknutih žena iz društveno-političkog života kao što su bivša američka državna tajnica Hillary Clinton i njezina kći Chelsea Clinton, predsjednica Liberije Ellen Jonson Sirleaf, američka glumica America Ferrera, osnivačica međunarodne mreže znanja za žene u politici ''Aswat Nisa'' Ikram Ben Said te filantropkinja i suosnivačica fondacije ''Bill & Melinda Gates'' Melinda Gates.

>>Župnik u New Yorku predsjednicu dočekao s natpisom 'Ja te ljubuim'

>>Vice Batarelo: Predsjednica nije božanstvo ni kraljica!

 
 

Komentara 210

NV
novo vriijeme
20:55 09.03.2015.

Koja razlika izmedju Kolinde i Vesne Pusić, Kolinda redovnom linijom, Vesna vladinim avionom, Kolinda predaje i diskutira Vesna donira stotine tisuća dolara konkurentima na izborU za tajnicu UNa. Kolinda sa Hilary , šta bi Vesna dala da je netko tako slika. Mislim da Vesna gubi ovaj rat bez ispaljenog metka.

Avatar KAPELSKI
KAPELSKI
20:31 09.03.2015.

Mislim da je gospođa Predsjednica, za svaki slučaj, trebala poves Ingrid kao prevoditeljicu

AI
airforceone10
21:36 09.03.2015.

dr. Ivo je dodiku svirao klavir, a Kolinda je bila gošća Hillary Clinton, republika srpska ili SAD? nije teško za izabrati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije