Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
aKCIJA OKTAN

10 posto uzoraka goriva nije zadovoljilo kvalitetom

vrdoljak
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
13.12.2014.
u 11:18

Akcija inspekcijskoga nadzora kvalitete tekućih naftnih goriva pod nazivom "Oktan" započela je 1. prosinca

Akcija 'Oktan', provjere kvalitete goriva na hrvatskim benzinskim postajama i graničnim prijelazima, pokazala je da 10 posto uzoraka nema adekvatnu kvalitetu.

U ministarstvu gospodarstva nisu rekli o kojim se niti proizvođačima niti prodavačima radi, ali inspektori će žurno podnijeti prekršajne prijedloge na temelju kojih bi odgovorni trebali platiti od 300 - 600 tisuća kuna, a odgovorne osobe u njima od 40 - 70 tisuća kuna.

Inspektori su provjerili 24 benzinske postaje i cisterne na dva granična prijelaza - Bajakovu i Staroj Gradiški te Bosanskoj Gradiški. Uzeli su 50 uzoraka. Pet uzoraka, među kojima četiri dizelska goriva i jedan uzorak Eura Super 95 BS, koji je ujedno najprodavanija vrsta goriva, nije zadovoljilo kvalitetom. Poznato je tek da je nevaljano gorivo pronađeno u osječkom, zagrebačkom, varaždinskom i splitskom prstenu, dok na riječkom tržištu nije zabilježena čak ni administrativna manjkavost.

- Meni je najvažnije da hrvatski građani imaju gorivo jednake kvalitete kao i Europljani.

Provjeravali smo i cijene i kvalitetu goriva i nastavit ćemo to raditi sve dok ne dođemo do razine da se nijednom uzorku ne pronađu nikakve oscilacije u kvaliteti, izjavio je resorni ministar Ivan Vrdoljak koji je novinarima otkrio da su maloprodajne lanci goriva snizili cijene tek nakon sastanka s regulatorima tržišta.

Inače, cijene u Hrvatskoj pale su za 6 posto, što je najveći udio u regiji, a drugi najveći postotak u EU. Time su trgovci benzinima ostali bez većeg dijela dodatnih marži koje su ostvarivali nakon pada cijene sirove nafte na svjetskim tržištima. Iako se čini da pad cijene goriva ne odgovara padu cijena sirove nafte u svijetu, koja se kreće oko 60 dolara po barelu, treba napomenuti da cijene derivata nisu zabilježile drastičan pad, da mediteransko tržište drži konstante u cijenama te da na konačnu cijenu litre benzina u velikoj mjeri utječe i jačanje dolara koji je u posljednje vrijeme zabilježio rast od najmanje 10 posto u odnosu na euro.

>>Litra eurosupera 95 pala na 9,43 kune!

>>Vrdoljak o akciji 'Oktan': Cijena goriva je već pala, a kvalitetu sada kontroliramo

>>Akcija 'Oktan': Inspektori ispituju kvalitetu goriva na benzinskim postajama

Komentara 44

TR
Trnjanec
10:47 13.12.2014.

Ovo bi se trebalo raditi najmanje dvaput mjesečno, a ne jednom u pet godina.

Avatar nula
nula
10:24 13.12.2014.

Sad cemo znati koji kvalitet prodaje INA ...

Avatar brk2101
brk2101
10:53 13.12.2014.

Znam samo da s njemačkim gorivom auto mi manje troši i brže reagira gas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije