Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKE OPTUŽBE

Josipović od SOA-e zatražio da provjeri Linićeve navode

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
30.05.2014.
u 13:58

Ja u stranačke odnose neću ulaziti, kao što nisam ulazio ni kada su bili u HDZ-u, rekao je Josipović

Predsjednik RH Ivo Josipović zatražio je od Sigurnosno-obavještajne agencije da provjeri navode bivšeg ministra Slavka Linića da je premijer državne službe upotrebljavao za političke obračune, a o rezultatima provjere ovisit će hoće li sazivati i sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Javnosti poručuje "da jamči da će se istina doznati, bila ovakva ili onakva, da će država, u ovom segmentu za koji je on odgovoran zajedno s premijerom, funkcionirati zakonito i sukladno s Ustavom".

– Sukobi koji su se dogodili na političkoj sceni u sklopu vladajuće stranke moraju se raščistiti unutar stranke, ali se ne smije dogoditi da taj sukob utječe na državu i njeno funkcioniranje. Ja ću u skladu sa svojim ovlastima, a već sam to i zatražio od SOA-e, u vezi s mogućim nadzorom gospodina Linića, zatražiti sve one provjere koje mogu kao predsjednik republike sukladno Ustavu i zakonu zahtijevati i o tome ću izvijestiti javnost. Neovisno o tome što će se događati u saborskom odboru, znamo da se ovdje odlučuje i po stranačkoj liniji. Ja to želim izbjeći jer je važno za državu, Vladu i za vlast da bude transparentna i vjerodostojna u vezi s optužbama koje su na stolu. Optužbe su ozbiljne i provjera onoga što se dogodilo doista je pitanje vjerodostojnosti države – objašnjava Ivo Josipović te dodaje da je razgovarao s premijerom jutros i rekao mu je, kaže, "da je nužno da se optužbe raščiste na potpuno vjerodostojan, transparentan i jasan način".

– Rezultati će uslijediti brzo. O rezultatima te provjere, koja će biti stručna provjera i ona koju mogu kao ovlašteni nadzornik sigurnosne službe obaviti, ako tako smijem reći, ovisi hoće li se održati daljnja sjednica jednoga ili drugog tijela, vidjet ćemo. Javnost će o tome biti vrlo jasno i transparentno obaviještena – tvrdi predsjednik države.

Nije želio ulaziti u nagađanja koliko bi ova afera Linić-Milanović mogla utjecati na budućnost SDP-a.

– Ja u stranačke odnose neću ulaziti, kao što nisam ulazio ni kada je bila riječ o HDZ-u. To je stvar stranaka, ali ponavljam, unutarstranački odnosi ne smiju imati utjecaj na funkcioniranje države – kaže Josipović. Na pitanje treba li raspisati prijevremene izbore, odgovara da je to stvar parlamentarne situacije te da on kao predsjednik RH koji je na neki način partner i Saboru i Vladi o tome ne može odlučivati.

>> Milanović o Linićevim optužbama: To jedan čovjek ne može

Komentara 46

GI
gismund
14:10 30.05.2014.

opaaa, da li se to i predsjedik distancira od premijera?

PK
puši kurac
14:28 30.05.2014.

dobro kog vi više farbate?

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
14:16 30.05.2014.

King kong se budi? Ili skuplja bodove pred izbore? No ako to makne Zokija, super.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije