Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regionalni razvoj

Josipović: Hrvatsku vidim kao više decentraliziranu državu

Ured predsjednika
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
18.07.2014.
u 15:30

Predsjednik Ivo Josipović o novom Zakonu o regionalnom razvoju organizirao je okrugli stol. Župani su ranije već izrazili nezadovoljstvo dijelom odredbi ovog nacrta zakona koji je još u javnoj raspravi, a posebno su tražili preispitivanje potrebe ustrojavanja pet planskih regija

Predsjednik RH Ivo Josipović poručio je danas da Hrvatsku vidi kao puno više decentraliziranu zemlju, a od novog Zakona o regionalnom razvoju o kojem je danas na Pantovčaku organizirao okrugli stol sa županima očekuje da omogući ravnomjeran razvoj Hrvatske.

Župani su ranije već izrazili nezadovoljstvo dijelom odredbi ovog nacrta zakona koji je još u javnoj raspravi, a posebno su tražili preispitivanje potrebe ustrojavanja pet planskih regija u sklopu kojih bi udružene županije pripremale zajedničke projekte. Predsjednik Josipović kaže da iskustvo drugih pokazuje da kvaliteta života ovisi o tome jesmo li poslove decentralizirali ili smo sve locirali u pojedina ministarstva.

- Ja bih želio vidjeti Hrvatsku koja je bitno više decentralizirana, gdje je bitno više poslova i novaca na lokalnoj razini – kazao je Josipović nakon sastanka na kojem se okupio samo dio župana, bez HDZ-ovaca.

Iako novi zakon predviđa i puno dobroga, mnogi na sastanku su isticali da će biti teško provoditi politiku ravnomjernog razvoja bez nešto drukčijeg regionalnog ustroja, objasnio je Josipović. – Postavlja se pitanje trebamo li regije, koliko i kakve su im ovlasti. Zato vjerujem da je decentralizacija dobra i sa stanovišta ujednačenog razvoja države – kazao je predsjednik.

Nacrt zakona okupljenima je predstavio zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz koji je objasnio da prijedlog zakona predviđa jedinstveni model kategorizacije područja u Hrvatskoj prema stupnju razvijenosti koji bi postao jedinstvena osnovica za dodjelu državne pomoći područjima koja opravdavaju to primanje, ovisno o njihovom stupnju zaostajanja za državnim prosjekom. Objašnjeno je da bi tada pomoć primalo novih 99 jedinica lokalne samouprave, ali bi i 65 jedinica koje su tu pomoć dosad primale sada ostalo bez nje. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar upozorio je da se te promjene ne bi smjele događati preko noći, pa je predložio uvođenje "grace perioda" od tri godine za te jedinice kako bi se na to pripremile. Iako ovaj nacrt zakona nema ništa s eventualnom regionalnom podjelom Hrvatske, župani su otvorili i tu temu na ovom okruglom stolu, a Kolar je kazao da treba napraviti analizu stanja i vidjeti je li postojeći sustav opravdan.

– Moramo početi razgovarati kakvu Hrvatsku želimo i prilagoditi se ulasku u EU i omotnici EU za 2014. do 2020. Nakon 20 godina države treba podvući crtu – jer nije ista situacija prije 20 godina i danas - i to bez politikantstva – naglasio je Kolar te dodao da je ključno da se o eventualnom ukidanju županija ili smanjenju njihova broja treba razmišljati hladne glave. Predsjednik to vidi kao vrlo atraktivno, ali stoga i konfliktno pitanje.

– Važno je da više poslova, novaca i odgovornosti za svakodnevni život građana bude na lokalnoj razini i kada se oko toga dogovorimo, onda treba naći optimalno rješenje. A ja mislim da će sigurno doći do promjene broja jedinica, a rekao bih i oblika, te da će sve biti bolje i funkcionalnije no sada – zaključio je predsjednik Ivo Josipović.

>> 'Za Tita je gospodarstvo bilo jače, ali bilo je i zločina nakon 2. svjetskog rata'

Komentara 15

ZZ
zzbabac
16:21 18.07.2014.

A ja Hrvatsku vidim sa predsjednicom.

LI
livoguza2
17:35 18.07.2014.

Ivo Hrvatsku ne vidi nikako.

TH
than
16:56 18.07.2014.

"pet planskih regija u sklopu kojih bi udružene županije..." Mlatite praznu slamu. Treba napraviti pet regija, ukinuti zupanije, ukinuti masu opcina i gradova koji nisu gradovi, vec obicna sela i onda krenuti naprijed. Decentralizacija na ovakav nacin je besmislena. Raspodijelitee ministarstva po cijeloj Hrvatskoj. Agencije isto i sve ostalo. Da se trose ti novci svakodnevno i izvan Zagreba. Ionako su nezaradjeni, pa da barem od toga imaju svi koristi, a ne samo Zagreb.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije