Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Župani, načelnici i gradonačelnici žele određivati i poreze

Načelnici općina tako ne žele u svoju nadležnost dobiti zdravstvo, ne žele ga ni gradonačelnici, niti bi im ga dale političke stranke.
09. srpnja 2014. u 13:15 0 komentara 206 prikaza
Novac
Foto: Dalibor Urukalovic/PD/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Svi predstavnici lokalnih tijela vlasti, stranke i stručnjaci s različitih područja smatraju da Hrvatsku treba znatno decentralizirati. Velika većina njih smatra da ključni subjekti decentralizacije trebaju biti regije, odnosno županije. No kada se postavi pitanje što decentralizirati, onda se stavovi počinju razilaziti, ovisno o tome tko iz kojeg kuta gleda.

Načelnici općina tako ne žele u svoju nadležnost dobiti zdravstvo, ne žele ga ni gradonačelnici, niti bi im ga dale političke stranke. Ali bi si ga zato u nadležnost rado uzeli župani, a povjerili bi im ga i profesori.

Previše općina i županija

Gotovo je identično s obrazovanjem i visokim školstvom. Svi se slažu da lokalnim tijelima vlasti treba ostati prostorno planiranje, inspekcijski poslovi iz njihove nadležnosti, komunalna politika, kultura i sport, prometnice, poljoprivredno i šumsko zemljište te zaštita prirode.

Rezultati su to ankete koja se provodi među čelnicima lokalnih tijela vlasti za potrebe radnog stola koji na temu reforme mjesne, lokalne i regionalne samouprave provodi predsjednik Republike Ivo Josipović. Radni stol dio je aktivnosti u pripremi ustavnih promjena na čijem prijedlogu radi predsjednik države. Dosad su na anketu odgovorila 83 načelnika, 39 gradonačelnika, 8 župana, 8 političkih stranaka (među njima SDP, HDZ, HDSSB, HNS, Laburisti i druge) te 10 profesora i drugih uglednika.

Gotovo su svi suglasni da treba povećati izvorne prihode regionalne samouprave, a u visokom se postotku slažu i u tome da bi regije trebale dobiti ovlast propisivanja lokalnih poreza. No ideju da bi županije imale ovlast da same propišu svoj teritorijalni ustroj i distribuiraju nadležnosti gradovima i općinama sukladno njihovim ekonomskim mogućnostima podržavaju jedino načelnici općina, i to tankom većinom. Svi smatraju da je prevelik broj županija (osim župana) te gradova i općina (osim gradonačelnika).

Protiv dvodomnog Sabora

Zanimljivo je da ne prihvaćaju ideju da se Ustavom odredi broj i naziv regija. Također je zanimljivo da bi svi Vladi ostavili mogućnost da radi ostvarivanja važnih državnih interesa uz kontrolu Ustavnog suda ima pravo intervencije u poslove regionalne samouprave. S druge strane veliku podršku dobio je prijedlog da se ojača mogućnost da građani o lokalnim pitanjima odlučuju na referendumu.

Pomalo je neočekivan odgovor na pitanje treba li izborni sustav prilagoditi regijama/županijama tako da one budu temeljne izborne jedinice, ali uz proporcionalan broj zastupnika u Saboru. Tu ideju podupiru svi čelnici lokalnih tijela vlasti, kao i političke stranke, a nisu joj skloni stručnjaci.

Stručnjaci ne podupiru ni ideju da se uvede dvodomni Sabor pri čemu bi u gornjem domu bili zastupnici iz regija, župani se za nju zalažu, a ostali su podijeljeni.

>> Hrvatski župani: Spriječite legalni kriminal u postupcima javne nabave

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Državni službenici od sutra rade od kuće ili u timovima, no postoji jedna iznimka
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.