Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josipović u Brodu i Gradcu

Nije vrijeme za prepucavanje političara oko pucanja nasipa

Ivo Josipović
Foto: Vedran Balen
1/6
22.05.2014.
u 15:20

Sada je, kaže, najvažnije sačuvati gradove i sela od poplava i sanirati štete, a onda će se vidjeti je li i gdje bilo pogrešaka, kako se ne bi ponovile

 – U budućnosti ćemo morati na primjeren način regulirati cijeli tok Save zajedno s pritokama. Slovenija, Hrvatska, BiH i Srbija morat će se ujediniti na tom projektu, inače ćemo se teško oduprijeti vodenoj stihiji – rekao je danas predsjednik Ivo Josipović u Slavonskom Brodu.

Prema njegovim riječima, nije vrijeme za prepucavanje političara oko pucanja nasipa ili bilo čega drugoga. Sada je, kaže, najvažnije sačuvati gradove i sela od poplava i sanirati štete, a onda će se vidjeti je li i gdje bilo pogrešaka, kako se ne bi ponovile.

– Dobro je što se Hrvatska ujedinila u pomoći poplavljenim područjima. Ulazimo u vrijeme klimatskih promjena, zbog kojih možemo očekivati ponavljanja ugroze – istaknuo je Josipović, čestitavši svim profesionalnim službama, običnim građanima i volonterima koji su uz velike napore i ogromno zalaganje uspjeli obraniti Slavonski Brod. Na pitanje je li bilo neophodno da jahtom "Podgorka" obilazi otoke ili se to moglo obaviti na neki drugi, manje skup način, odgovorio je niječno.

– To je bio najjeftiniji i najbrži način da se prevezemo. Otoci su zapušteni. Nikada niti jedan predsjednik nije kročio na neka od mjesta gdje sam bio u srijedu – istaknuo je predsjednik. Dodao je kako su s njim bili zadarski župan, gradonačelnik i predstavnici različitih službi, i to upravo kako bi čuli probleme mještana. – Na brodu je bilo pedesetak ljudi koje nije bilo moguće prevesti na drugačiji način. Osim toga, to nije nikakva luksuzna jahta, nego brod Hrvatske ratne mornarice – zaključio je.

Predsjednik Ivo Josipović danas je posjetio i Gradac koji je u prošlotjednim poplavama na području Požeško-slavonske županije najviše stradao. Dočekao ga je župan Alojz Tomašević, gradonačelnica Antonija Jozić i dogradonačelnik Domagoj Katić.

Župan mu je ovom prigodom kazao da je gradnja akumulacije  u Kamenskoj jedino rješenje da se izbjegnu poplave u cijeloj Požeštini. – Projekti postoje i mi vas molimo da nam u tome pomognete. Za gradnju treba 30 milijuna kuna što je mnogo manje nego je šteta od ove poplave – pojasnio je župan predsjedniku. Gradonačelnica Antonija Jozić predsjedniku je kazala kako se svi vodotoci u Požeštini sastaju na pleterničkom području pa je ono najugroženije od poplava. U ovoj poplavi, dodala je, pod vodom se našlo 340 kuća, a sanacija terena je u punom jeku.

Predsjednik je pješice prošao kroz dio Gradca koji je bio poplavljen te ušao u nekoliko kuća mještana gdje se osobno uvjerio u posljedice poplave. – Vidim da su štete ogromne i da domovi nisu za život i trebat će jako, jako puno sredstava i pomoći ovim ljudima. Vidim da su ovdje u županiji i gradu vrlo dobro organizirani, da se popisuju štete, da su procijenili jako dobro gdje je najkritičnije. Mislim da će, čim voda bude "izbačena" iz kuća početi obnova – rekao je predsjednik Josipović.

>> UŽIVO 'Nemojte prestati donirati, pomoć će trebati još mjesecima!'

Komentara 8

DA
Dagobert
15:45 22.05.2014.

Najjeftiniji nacin bio bio da on ode. Pa zar je moguce da ovakvi imaju jos i potporu oko 50% HR stanovnika - jadnika. Ovaj samo izrice recenice kao jedan civilni papa. Ucinak nula. Parazitarno se sprovodi po HR. Kako se na demokratski nacin rijesiti ovog o njegovih savjetnika?

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
15:39 22.05.2014.

- U budućnosti ćemo morati na primjeren način regulirati cijeli tok Save zajedno s pritokama. Po čemu si ipak to zaključio??? Josipović je stvarno smiješan političar...

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
20:14 22.05.2014.

Ništa mi ne moramo, jer su naši nasipi odlični. Moramo samo izgraditi kanal Dunav-Sava radi regulacije i poljoprivrede. I ostaviti barem 50 godina SDP na Pantovčaku i Markovu trgu u opoziciji, da se oporavimo od crvene poplave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije