Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preporuke EK sljedećeg tjedna

Hrvatsku neće svrstati među problematične

Jean Claude Juncker
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
1/2
12.05.2016.
u 23:30

U Komisiji su svjesni toga da previranja unutar vlasti mogu smanjiti kapacitet Oreškovićeve Vlade za provođenje reformi

Europska komisija ocijenit će program reformi Vlade premijera Tihomira Oreškovića kao dovoljno ambiciozan i obećavajući, a i smanjit će broj ekonomskih preporuka Hrvatskoj, kažu za Večernji list izvori upućeni u prekjučerašnju raspravu na zatvorenom kolegiju europskih povjerenika.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker i njegovi suradnici, naime, raspravljali su prekjučer o nacionalnim programima reformi svih 28 država članica prije no što sljedeći tjedan usvoje specifične ekonomske preporuke za svaku zemlju, a Hrvatska je nakon te rasprave ocijenjena kao zemlja koja ove godine neće biti istaknuta u preporukama kao problematična jer i njezin nacionalni program reformi, kao i brojčani pokazatelji o deficitu, djeluju dobro.

Manje preporuka

– Brojke izgledaju bolje nego što smo očekivali. A reformski program poprilično je ambiciozan. Naravno, ključna je implementacija tog programa, ali ambicioznost dokumenta djeluje obećavajuće – kaže jedan upućeni izvor iz EU dodajući da će Hrvatska dobiti manje ekonomskih preporuka nego prošle godine, kad ih je dobila šest. Godinu ranije, 2014., Hrvatska je od Komisije dobila osam preporuka. Trend smanjenja broja preporuka i fokusiranja na najbitnije reforme vidljiv je već dulje i nema veze s činjenicom da u Banskim dvorima sjedi nova Vlada.

Provedba do jeseni

Komisija se, tvrde izvori, sprema pozdraviti ambicioznost reformi koje je najavila nova Vlada, no i dalje će strogo pratiti implementaciju tih reformi kroz redovite nadzorne misije koje putuju iz Bruxellesa u Zagreb i kroz prijetnju da je moguće aktiviranje korektivne procedure u slučaju da se Vladine reforme i Komisijine preporuke ne implementiraju. U Komisiji su, tvrdi jedan drugi izvor, svjesni činjenice da su s novom Vladom dobili ambiciozniji hrvatski program reformi nego prošle i pretprošle godine, no “s druge strane postoji određen oprez zbog nevjerodostojnosti” koju su sve hrvatske vlasti sklone pokazivati u slučajevima kad je razlika između obećanog i ispunjenog uočljiva.

Iako neslužbeni izvori govore o Hrvatskoj u pozitivnim tonovima, ipak nakon dodatnih pitanja priznaju da bi Komisija mogla zauzeti negativniji stav u ekonomskom nadzoru Hrvatske “ako se do jeseni ne bi događale reforme”. U Europskoj komisiji nitko zasad ne komentira previranja u vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj, no stručnjaci unutar EK koji prate Hrvatsku svjesni su činjenice da previranja unutar vlasti mogu smanjiti kapacitet Oreškovićeve Vlade za provođenje reformi.

>> EK pokrenula istragu o dozvoli njemačkih regulatora Deutsche Telekomu da ubrza prijenos podataka

Komentara 5

LP
ljerka.p2911
00:51 13.05.2016.

Izvor iz Eu, hihi, zašto bi htio biti anoniman kad Junker otvoreno govori?! Treba autoru malo hihi popeglat image zlokine 6. na svijetu i uniziti očito dobar reformski program nove vlade ! Udbokužina ga mora barem malo smutit, jer onini su sigurni od Lustracije dok god pripomažu zlokiroizvođaću pakla, skup s njim

Avatar Titanov sin
Titanov sin
07:29 13.05.2016.

Sve ide dobrim putem, jos da oporba konstruktivno suraduje bilo bi jos bolje, samo njima nije cilj da svima bude bolje oni zele vlast.

Avatar Zagor 74
Zagor 74
07:21 13.05.2016.

Ajde malo dobrih vijesti. I bravo za obje vlade. Samo da sad reforme ne stanu, jer kapacitet ove vlade morate priznati ne izgleda obećavajuće zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije