Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOPREZNO RUKOVANJE

Hrvatski policajci nemaju dovoljno vježbi gađanja pa ranjavaju sebe i kolege

policija, pucačke vježbe
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
28.11.2016.
u 18:30

Slučajevi samoranjavanja policajca i nehotičnog pucanja rezultat su njihove nedovoljne obuke u rukovanju vatrenim oružjem

Interventni policajac PU istarske koji je u Puli neoprezno rukujući službenim pištoljem lakše ozlijedio sebe i teško 44-godišnjeg kolegu kazneno je prijavljen zbog sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv sigurnosti.

Nesreće na poslu i kod kuće

Načelnik uprave ga je suspendirao, a nakon što je pušten iz bolnice priveden je u pritvorsku jedinicu. Nezgoda se dogodila u zgradi policije, a prema neslužbenim informacijama, mlađi policajac čistio je oružje. Ne tako davno pištoljem se u svom domu propucala i policajka iz Ravnateljstva policije.

U lipnju ove godine na aeorodromu Charles de Gaulle u Parizu hrvatski granični policajac nehotično je opalio hitac iz službenog pištolja. Taj je policajac u Francusku otišao kao hrvatski predstavnik u Frontexu (agencija Europske unije za sigurnost vanjske granice) zbog nogometnog prvenstva. Dva mjeseca prije tog incidenta, zbog nespretnog rukovanja službenim pištoljem, 37-godišnji granični policajac iz postaje u Koprivnici propucao si je ispod radnog stola lijevu natkoljenicu... Takva neopreznost i propucavanje posljedice su toga što većina policajaca uz redovne godišnje nema i dodatne vježbe gađanja. Navodno temeljna policija dodatnu obuku nije imala godinama.

– Na sigurnosti se ne može i ne smije štedjeti, a u nas se na policiji štedi. Policajke i policajci ne ispucaju godišnje dovoljno metaka, na vježbama gađanja imaju prilike ispaliti samo 20 do 30 metaka. Zatim, nemaju svi policajci isto oružje, u uporabi su razni modeli, HS, glock, zbrojovka..., a ne rukuje se sa svima jednako – kaže predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić, navodeći da je SPH od MUP-a tražio, traži i tražit će da se ne štedi na krivim mjestima.

– Nemamo ni streljiva ni strelišta gdje bismo mogli gađati – kaže Dubravko Jagić.

Gađanje u šljiviku

U prilog njegovoj tvrdnji svjedoči nam i policajac iz Slavonije koji kaže da tamošnja policija puca na njivi, u šljiviku i kukuruzištu jer jednostavno nema gdje vježbati. Dok jedni vježbaju gađanje, drugi čuvaju to područje da netko ne strada. Kada bi policajci htjeli vježbati gađanje o svom trošku, na službenu značku ne mogu u slobodnoj prodaji kupiti streljivo.

– Jedan metak za MUP, pogotovo kada ga se kupuje na veliko, zasigurno nije skup. Ne daj bože da se dogodi da policajac mora pucati, ali ako se to desi, onda bi trebao znati i kako oružje koristiti. Zato što vježbi gađanja gotovo da i nema policajci ne žele u situaciji kada bi to trebali ni pucati u zrak – kaže šef Sindikata policije.     

>> Policajac si propucao koljeno dok je čistio službeni pištolj

Komentara 13

Avatar matalan
matalan
18:42 28.11.2016.

tak ti je to kad ih ima 35.000 na spisku..

PA
paskovis
19:15 28.11.2016.

ovo su gluposti i prazna opravdanja. kod rukovanja naoružanjem uvijek se moraju poštivati 4 zlatna pravila. 1. svaki naoružanje tretirao kao da je napunjeno. 2. uvijek drži naoružanje usmjereno u sigurnom smjeru. 3. ne drži prst na okidaču dok nisi naciljao metu. 4 budi siguran u metu i pazi što se nalazi iza i oko nje. onaj tko poštiva ova pravila ne moze propucati sebe i druge. ovo što se dogodilo je samo ogranke s naoružanjem koje mora dovesti do tragičnih posljedica, a ne to što nemaju gađanja

Avatar sv.ilija
sv.ilija
20:13 28.11.2016.

Kakvi su se sve zaposlili država im se boji dati metke a nije da nema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije