Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARBITRAŽNI SUD

HDZ: Treba razmotriti mogući prestanak ili suspenziju primjene ugovora

Karl Erjavec i Vesna Pusić
Foto: Grgur Žučko/pixsell
22.07.2015.
u 15:44

"Mogućim protupravnim djelovanjem člana Arbitražnog suda, ali i slovenske strane nepopravljivo je narušen te u potpunosti doveden u pitanje i arbitražni postupak u cijelosti"

Nakon što je Večernji list danas objavio dijelove transkripta razgovora slovenskog člana arbitražnog suda i slovenske zastupnice pred sudom, nakon potpredsjednice Vlade Vesne Pusić o tome su se oglasili i iz HDZ-a.

– HDZ je iznimno zabrinut medijskim napisima da je član Arbitražnog suda za granični spor između Republike Hrvatske i Republike Slovenije Jernej Sekolec u nekoliko navrata dogovarao strategiju lobiranja u vezi merituma spora sa zastupnicom Slovenije, zaposlenicom slovenskog Ministarstva vanjskih poslova. Ako su transkripti vjerodostojni, ozbiljno je ugroženo postizanje poštenog i pravednog rješenja spora u arbitražnom postupku – navodi se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka.

Navodi i kako je "mogućim protupravnim djelovanjem člana Arbitražnog suda, ali i slovenske strane nepopravljivo narušen te u potpunosti doveden u pitanje i arbitražni postupak u cijelosti".

– Stoga smatramo da bi osim obavještavanja Suda i Europske komisije o novonastalim okolnostima, predsjednica RH, Vlada i Hrvatski sabor trebali hitno raspraviti ovo izuzetno važno vanjskopolitičko pitanje koje se odnosi na granice RH, pa – ako se navodi pokažu vjerodostojnim – u skladu s međunarodnim ugovornim pravom i razmotriti mogući prestanak ili suspenziju primjene ugovora zbog povreda bitnih za ostvarenje njegove svrhe – zaključuje se u priopćenju.

>> EKSKLUZIVNO Donosimo audio snimku razgovora arbitra i slovenske predstavnice! Poslušajte!

Komentara 22

Avatar possibilis
possibilis
16:36 22.07.2015.

ne da Vesna. U Delu pise da postoji mogucnost nove arbitraze. Ako se sjetimo - arbitraza nam je nametnuta kao izuzetno nepovoljno rjesenje za vrijeme ucjena i pristupnih pregovora. Ako poslusate danasnju izjavu nase tzv ministrice vanjskih poslova cut cete niz zlocudnih konstrukcija i pokusaja relativiziranja problema. Od "odvojenih problema suda i slovenske strane" (jer komunikacija nije valjda ukljucivala clanove arbitraznog suda) ili ogradjivanja od temeljitog istrazivanja autenticnosti snimke. Tu navodno hrvatska ima "ogranicene mehanizme". Ovo je vec drugi put da imamo crno na bijelo rjesenje ovog goruceg problema ali Vesna, po ne znam koji put, maliciozno zaustavlja svaki potez koji bi nam mogao koristiti. Ako dodje do druge arbitraze- mozda ce biti jos gora. Izgleda da je Medjunarodni sud u Hamburgu predobar za nas. Tamo bi cak mogli dobiti spor. O protjerivanju i gazenju dr Rudolfa da ne pricam.

DU
Deleted user
16:42 22.07.2015.

Naši se čudom ne mogu načuditi, a još je Rupel, u jednoj whiskey omami, tamo daleke godine 2007. najavio da "arbitre bomo najedli, napili in €€€€€€, šele potem bodo Hrvati ugotovili kje bo potekala mejna črta". I bi baš takoo odnosno ovo je idealna prigoda da HR stornira cijeli postupak arbitraže i da in futuro čvrsto inzistira na ICJ u Den Haagu kao jedinoj pravosudnoj adresi gdje pristaje rješavati spor oko granice.

SA
samograd
16:26 22.07.2015.

Podsjetimo, godine 2001. su premijeri Ivica Račan (SDP) i Janez Drnovšek usuglasili sporazum prema kojem bi skoro 80% Piranskog zaljeva pripalo Sloveniji čime bi ona dobila pristup međunarodnim vodama a Hrvatska bi zadržala morsku granicu sa Italijom. tako da se zna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije