Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović u Srebrenici:

'Preda mnom su usamljenost i bol preživjelih kao i obitelji svih žrtava...'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
11.07.2015.
u 13:30

"Poklanjam se nevinim žrtvama čiji su životi izgubljeni prije dvadeset godina u strašnom bezumlju zločina"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je toplo dočekana od strane Majka Srebrenice na obilježavanja 20 godina od genocida u tome gradu.

"Dobrodošla kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine. Ti si naša", kazale su Kolindi Grabar-Kitarović Majke Srebrenice.

"Teško je na ovom mjestu tolike tuge i boli pronaći primjerene riječi kojima bih izrazila što u ovom trenutku osjećam", kazala je predsjednica u govoru na komemoraciji. U njemu je Srebrenicu nazvala mjestom najstrašnijeg zločina od Drugog svjetskog rata".

Govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prenosimo u cijelosti:

"Danas, zajedno sa svima vama, poklanjam se nevinim žrtvama čiji su životi izgubljeni prije dvadeset godina u strašnom bezumlju zločina. Teško je na ovom mjestu tolike tuge i boli pronaći primjerene riječi kojima bih izrazila što u ovom trenutku osjećam. Preda mnom su usamljenost i bol preživjelih kao i obitelji svih žrtava, njihova opravdana težnja za istinom koja se još uvijek iskrivljuje, relativizira, prikriva, unatoč priznatim i poznatim činjenicama, njihova razumljiva želja za pravdom koja u njihovim dušama još uvijek nije zaživjela.

Sjećanje na žrtve sve nas trajno obvezuje. Obvezuje nas da Srebrenica, kao mjesto najstrašnijeg zločina od Drugog svjetskog rata, ne bude u našim mislima samo 11. srpnja, na dan, po modernu međunarodnu zajednicu, sramotne obljetnice genocida. Obvezuje nas uvijek i iznova na čuvanje Srebrenice kao opomene na to što se događa kada zakažu međunarodni mehanizmi, kada zakaže kolektivna savjest, kada nema volje za pravodobnim djelovanjem, kada se ne ispuni zadaća očuvanja temeljnog ljudskog prava na život.

Na ovom mjestu ne možemo biti bez odgovora na pitanje kako se osloboditi scenarija koji završavaju masovnim pogubljenjima. Previše se zla događa u svijetu i danas. Alati kao što su suosjećanje, povjerenje, ljubav i etičko rasuđivanje već su u našem posjedu. Razumno je i nužno koristiti ih kako se ovako nešto ne bi ponovilo nigdje i nikad više. Stoga čvrsto vjerujem u pomirenje i u novi početak temeljen na istini, prihvaćanju vlastite odgovornosti i suosjećanju za patnje i bol susjeda i sugrađana.Na ovom mjestu mraka 20. Stoljeća gdje je čovječanstvo naučilo jednu od svojih najbolnijih lekcija, u ime Hrvatske i u svoje osobno ime, narodima i svim građanima Bosne i Hercegovine želim budućnost svjetla, budućnost mira, suživota i prosperiteta. Hrvatska je uz vas.", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

>>Srpski premijer Vučić izviždan u Srebrenici, gađali ga raznim predmetima

Komentara 79

MI
MileKubura
14:01 11.07.2015.

Devet tisuca nevinih Muslimana ubijeno je samo zato sto su Muslimani. Ubijeni Ubijeni su L od istih snaga iste zločinačke armije koja je 45 te nakon rata ubila pola milijuna Hrvata i Muslimana iz istog razloga sto je najveći zločinin na ovim prostorima od postanka svijeta.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
13:52 11.07.2015.

Istovremeno, mnogi u Hrvatskoj još uvijek cmizdre za Miloševićem, njegovom Jugoslavijom, JNA i totalitarnim komunističkim režimom, koji je proizveo sve ovo zlo.

NE
Neo001
14:37 11.07.2015.

Zločinački srbi i zločinačka partija najveći su neprijatelji Hrvatskog naroda. ti zločinci vezani su pupčanom vrpcom. Da bismo bili slobodni treba satrati oba zločinca i srbe i partiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije