Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gordan Jandroković:

'Sve one koji brinu o sigurnosti Hrvatske premijer proglašava nehumanima'

Gordan Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
22.09.2015.
u 13:08

Plašim se da će dani koji dolaze sve više naglašavati važnost sigurnosne dimenzije ovog problema, Gordan Jandroković

Nije istina da Hrvatska nikada nije imala toliki ugled kao sada, kako to tvrdi premijer, poručio je HDZ-ov Gordan Jandroković te podsjetio da zbog izbjegličke krize Hrvatska ima problem s gotovo svim susjedima.

– I današnji događaji, a prošlo je već sedam dana od početka izbjegličke krize, pokazuju da hrvatska Vlada ne kontrolira situaciju i da ustvari obmanjuje javnost. I noćas je više tisuća ljudi bez nadzora, bez kontrole, bez registracije ušlo u Hrvatsku. Sve one koji upozoravaju, koji upozoravaju da to nije dobro, sve one koji brinu o sigurnosti Hrvatske i misle drukčije od predsjednika Vlade, premijer proglašava nehumanima i neprijateljima Hrvatske. To nije u redu – primijetio je Jandroković. Što se tiče pozicije Hrvatske, podsjeća na stavove srednjoeuropskih zemalja, grupacije Višegradske skupine koji vrlo restriktivno prilaze tom problemu.

– U zadnje vrijeme vidimo da iz Bavarske isto tako dolaze vrlo upozoravajući signali i bilo bi dobro da smo u stalnom kontaktu s tim zemljama jer se one nalaze prve na udaru i smatram da bi naša pozicija trebala biti usklađena s tim zemljama. To se ne događa. Mi ulazimo u konflikt sa svim susjedima, evo sve je žešći sukob i sa Srbijom, a do njega dolazi upravo zato što gospodin Milanović nije poslušao ono što smo mu govorili – da treba pojačati nadzor zelene granice. Umjesto toga on je zatvorio Bajakovo i sada ulazimo u konflikt i sa Srbijom. Nakon Slovenije, Austrije, Mađarske, sa svim susjednim zemljama Hrvatska danas ima problem – upozorava Jandroković.

Na pitanje je li primjeren rječnik kojim se predsjednica RH služi kada kaže da je njemačka kancelarka Angela Merkel izazvala kaos, Jandroković kaže da je to u ovom trenutku manje bitno, važno je jedino da situacija izmiče kontroli.

– Što se tiče situacije u Njemačkoj, ona je vrlo složena i kancelarka Merkel nalazi se pod snažnim pritiskom, i koalicijskih partnera CSU-a i jednog dijela CDU-a. I tamo je u prvoj fazi očito bio zanemaren taj sigurnosni aspekt, sada se situacija mijenja. Vidio sam da je kancelarka Merkel zatražila pomoć od SAD-a. Očito je i da Njemačka više ne kontrolira situaciju, da je zabrinuta i tu bi se zaista moglo primijeniti ono načelo da je put u pakao popločan dobrim namjerama jer očito da ova kriza osim humanitarne, o kojoj nema dimenzije, poprima sve više i političku i sigurnosnu dimenziju – odgovara Jandroković koji s velikim interesom iščekuje rezultate današnjeg sastanka ministara unutarnjih poslova EU.

– Sve to vrijeme dok nemamo konačno europsko rješenje Hrvatska mora voditi računa o svojim interesima, o zaštiti građana. Naravno, nitko ne dovodi u pitanje humanost koju treba pokazivati, ali plašim se da će dani koji dolaze sve više naglašavati važnost sigurnosne dimenzije ovog problema – vjeruje Gordan Jandroković. Ponavlja da Hrvatska nije bila dobro pripremljena za izbjegličku krizu "bez obzira na naknadnu pamet i pozivanje na nekakav tzv. plan b".

– Htio bih naglasiti gdje predsjednik Vlade ponovno proziva HDZ. Podsjetio bih da on vjerojatno svjesno prešućuje da su najveći napor učinile jedinice lokalne uprave i samouprave na istočnim granicama Hrvatske. Tamo je i župan koji dolazi iz HDZ-a i oni su podnijeli najveći teret. Politikantski je od predsjednika SDP-a na taj način pokušavati optužiti druge – zaključio je Gordan Jandroković.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> 'Angela Merkel radi nešto dobro i korisno, a predsjednica ju je izvrijeđala'

Komentara 39

BU
Bulaba
13:22 22.09.2015.

Milanović danas kaže da će Mađari pred Bogom odgovarati??? Pa ima li još jedna osoba u Hrvatskoj koja vjeruje da Milanović nije potpuno odljepio, da je potpuno izvan kontrole, da je očajnik spreman na sve? Milanoviću, ti voliš kratke pošalice, pa evo ti jedna: "Ne ide se u pićarenje s mlohavom čunom". Mađarska ima vojsku, policiju, ogradu, helikoptere, volju i odlučnost, i diktira situaciju. Ti nemaš ništa osim arogancije, bahatosti i osobne ograničenosti.

NI
ninja72
13:23 22.09.2015.

Ludom nema pomoci,svi su nemocni.

BU
Bulaba
13:30 22.09.2015.

A i ovaj Ostojić, strašno, ima analitičnost kišne gliste. Ne kuži da je već otpisan i da mu ne gine 20 godina robije jer namjerno krši Zakon o nadzoru državne granice koji je dužan provoditi kao ministar unutarnjih poslova. Umjesto da odmah podnese ostavku i za sve optuži Milanovića, on je toliko limitiran da si svakom bezobraznom izjavom kopa jamu sve dublje. Ostojiću, ako su pali Sanader, Zagorec, Mustač, Perković, koji su bili malo jače face u tebe, tko će tebe zaštititi? Maras i Bauk? Ili litra konjaka na dan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije