Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ o odbačenoj tužbi

'Genocida je bilo, ali sudu je nedostajala genocidna namjera'

HDZ
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
03.02.2015.
u 14:12

Dakle, protjeravanja, ubojstva, silovanja, sve je to utvrđeno u ovoj presudi da se događalo na našim područjima, da je to sve bilo u cilju stvaranja Velike Srbije, međutim, fali ona namjera da to bude u cilju uništenja, u cilju istrebljenja, kaže Bošnjaković

Iako su odbačene i hrvatska i srpska tužba za genocide, potpredsjednik HDZ-a Dražen Bošnjaković ocijenio je da presuda ipak sadrži neke činjenice koje su dosad često bile negirane.

– Definitivno je utvrđeno da je Srbija bila agresor na ovom području, utvrđeno je i da su Srbija, JNA i domaći Srbi na ovom području počinili brojna zlodjela i brojne ratne zločine koja u potpunosti imaju obilježja genocida, no nažalost, ono što je sud tražio vezano za Konvenciju, manjka ona genocidna namjera. Dakle, protjeravanja,  ubojstva, silovanja, sve je to utvrđeno u ovoj presudi da se događalo na našim područjima, da je to sve bilo u cilju stvaranja Velike Srbije, međutim, fali ona namjera da to bude u cilju uništenja, u cilju istrebljenja. Također, ono što je ovom presudom utvrđeno je činjenica da Hrvatska da nije imala genocidne namjere, da Briunski transkripti nemaju nikakve namjere da bi se nekoga istrijebilo, uništilo s ovih područja, i to su neke stvari koje će ostati vezano uz ovu presudu i koje će biti ocjena ovoga što se dešavalo na našim prostorima – komentirao je danas Dražen Bošnjaković. Novinare je zanimalo kako u presudi nema ni Crne Gore koja je sudjelovala u zločinima počinjenim na jugu Hrvatske, primjerice u Dubrovniku.

– Na području Dubrovnika su isto tako počinjeni strašni zločini, to je svima nama koji smo svjedoci tog vremena jasno, ali pitanje koje ste mi postavili jeste pitanje za državnog odvjetnika, dakle, pitanje zašto nisu procesuirani oni koji su činili zločine nije pitanje za politiku nego za državno odvjetništvo – odgovorio je HDZ-ov Gordan Jandroković.

>> 'Na Hrvatsku je izvršena agresija i zločini koji čine genocid'

Komentara 11

NA
Nadalinaaa
15:00 03.02.2015.

Jesu li čitali hrestomatije?

KI
Kissinger
16:16 03.02.2015.

bošnjakoviću opet izmišljaš i pričaš iz guzice i srca,znali ste danima kaka bu presuda,umjesto da ste narod pripremali za to vi ste palili vatru !

PA
patak044
15:45 03.02.2015.

Vrijeme da se presuda malo uobliči, našminka i proglasi kao pobjeda Hrvatske?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije