Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak u Županji

Zakopane sjekire između Crvenog križa i Općine Gunja

29.05.2014., Gunja - Posljedice katastrofalne poplave koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Srbiju. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
29.06.2014.
u 22:10

Na današnjem sastanku u Županji konačno je dogovoreno da će isplata novčane pomoći za poplavljena područja biti isplaćivana u pravednijem obliku, odnosno, da novac neće biti isplaćivan svim evakuiranim mještanima nego samo onima čije su kuće stradale u poplavi

Poslije brojnih međusobnih optužbi konačno je zakopana ratna sjekira između čelnika Hrvatskog Crvenoga križa i načelnika općina sa poplavljenih područja županjske Posavine, a prije svega načelnika Općine Gunje Hrvoja Lucića.

Na današnjem sastanku u Županji konačno je dogovoreno da će isplata novčane pomoći za poplavljena područja biti isplaćivana u pravednijem obliku, odnosno, da novac neće biti isplaćivan svim evakuiranim mještanima nego samo onima čije su kuće stradale u poplavi. Isto tako dogovoreno i da će pomoć biti isplaćivana samo onima koji stvarno žive u tim kućama, odnosno, da novac neće dobiti osobe koje imaju samo fiktivne prijave radi nekih od prava i pogodnosti.

– Imam svoje mišljenje o nekim stvarima i javno sam ga rekao a to je nekoga smetalo. Ipak, nećemo se više vraćati u prošlost i na ono što je bilo. Već smo kontaktirali i premijera kao i ministra Ranka Ostojića te je dogovoreno da će se u koordinacije sa načelnicima općina, ali i županijskom komisijom, napraviti konačan popis osoba koje će dobiti pomoć. Svi mi jako dobro znamo tko živi u kojem selu i čija je kuća bila poplavljena, a čija nije. Oni koji su se na te adrese prijavili kako bi imali putovnicu, a realno žive u BiH ili drugim državama neće moći dobiti ovih 4000 kuna, rekao je Lucić.

Sastanak je uslijedio poslije niza novih prozivki kada su stradali mještani prozvali Crveni križ da će dodijeliti po 4000 kuna i onima kojima nije ništa poplavljeno i nemaju nikakve štete kao i onima kojim je sve stradalo. Podsjećamo da je Hrvatski Crveni križ donio odluku o isplati po 4000 kuna za sve evakuirane mještane. Na tome popisu nalazilo se 8723 osoba s tim da to nije konačna brojka. U isto vrijeme županijska komisija je u vrijeme poplava sačinila popis poplavljenih kuća u kojima je živjelo 5 650 osoba. Mještani iz poplavljenih područja isplatu najavljenoga novca mogu očekivati sredinom sljedećeg tjedna nakon što se sačini konačan popis. Uz načelnike općina Gunja, Drenovci i Vrbanja na sastanku u Županji nazočili su i predsjednik Hrvatskog Crvenoga križa Josip Jelić i njihov izvršni direktor Robert Markt.

>> Crveni križ počinje s isplatom 4000 kuna za stradalnike poplava

Komentara 6

OB
Objektivno...
08:31 30.06.2014.

Objektivno...mislim da zakopavanje sjekira puno više odgovara Hrvatskom Crvenom križu nego načelniku, a pogotovo nekim društvima Crvenog križa gdje su investicije "skakale" sa 18 na blizu 40 milijuna kuna...pa su se da se investicija "zatvori" dizali neki čudni krediti koje je "savjetovalo" jedno čudno tijelo u kojemu ima i tazbine i prijatelja...i dekana i rektora i političara i raznoraznih "predsjednika" i eminentnih doktora ekonomije... Baš me zanima hoće li Međunarodni Crveni križ u Ženevi pohvaliti kredit jednog lokalnog Crvenog križa kao neprofitne udruge koji je podigao 10.000.000,00 kn na svega 10 mjeseci!? Halo!!!! To znači svaki dan vraćanje 5.000 eura "čistaka"!? Kako to može bilo koji Crveni križ ako je - "neprofitan"???? Tako da sada lokalna samouprava ušpricava dodatne milijune iz gradskog proračuna sve kako banke ne bi uzele vrijedne hipoteke Crvenog križa u tom preko 5 milijuna eura vrijednom "eksperimentu"... Istovremeno, milijuni i milijuni kuna su mnogim Crvenim križevima (osim bjelovarskom!) otišli u zastaru, a da za to nitko ne odgovara. U neodbačenoj kaznenoj prijavi državna odvjetnica se uopće ne osvrće na meritum; kredit podignut na temelju "obećanja", nego bjelinu A4 papira popunjava samo benignom kronologijom!? Mislim da se načelnik Gunje unatoč nespretnim izjavama i suzama ozbiljno nameće za "pozitivca 2014. godine". Uz bok mu je pogotovo ako ovo i prije ovoga rasvijetli do kraja i ministar Ranko Ostojić. Za negativca godine popis je puno duži a konkurencija koja se nameće i u tandemima je puno žešća... Načelnici poplavljenih općina su uglavnom odvezli sve svoje "ormare i kosture" na deponiju u Županju tako da... da načelnik Gunje nije sve ovo medijski pokrenuo, mislim da bi poplave u Posavini vjerojatno prošle slično kao i poplave 2012. u Međimurju i Varaždinu...isušivači, rukavice, metle, dezinfekcija...

MX
Mister X
10:29 30.06.2014.

Gdje je sada politika koja je obečavala svima pomoč naravno da se dolazilo -putovalo gledalo pričalo lagalo a sada tko odlučuje i tko če pravednjak biti ..

MX
Mister X
10:25 30.06.2014.

I dalje su na dnevnom redu : Teška sranja tipično za Balkansku braču.. Koja nezna i nema milosti nitko prea nikome ...............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije