Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAŠNA NESREĆA

Uhitili četvoricu iz HAC-a zbog sudara na A1, preminula i četvrta žrtva

Lančani sudar
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
09.12.2013.
u 20:45

Uhićeni su pomoćnik direktora za tehničke poslove u sektoru održavanja, šef odjela za elektroodržavanje, šef tehničke jedinice i ophodar jedinice Sveti Rok

Policija je danas ujutro uhitila četvoricu djelatnika Hrvatskih autocesta – Održavanje i naplata cestarine zbog lančanog sudara kod tunela Krpani 30. studenog u kojem je poginulo troje ljudi. Sedam dana nakon nesreće preminula je i četvrta žrtva lančanog sudara, 52-godišnji muškarac iz Splita. On je bio prikliješten u kombiju. Nakon dolaska u gospićku bolnicu primio je čak četiri litre krvi, nakon čega je hitno prevezen u zagrebačku bolnicu Rebro. Osim četvorice privedenih, neslužbeno doznajemo da se danas očekuje privođenje još dvojice zaposlenika HAC-a.

Privedeni u Gospiću

 

Uhićeni su pomoćnik direktora za tehničke poslove u Sektoru održavanja HAC-ONC-a, voditelj tehničke jedinice Sveti Rok, šef odjela za elektro i strojarsko održavanje te ophodar

Njih se sumnjiči, kako nam je potvrdila glasnogovornica Policijske uprave ličko-senjske Maja Brozičević, zbog ugrožavanja prometa općeopasnom radnjom. Dvojica uhićenih djelatnici su HAC-a s područja Zagreba, a dvojica iz HAC-ove jedinice u Sv. Roku.

Oni su jučer privedeni u policijsku postaju u Gospiću, a danas bi trebali biti sprovedeni u karlovačko Državno odvjetništvo.

U nesreći kod Krpana oko šest sati ujutro sudjelovalo je čak 20 vozila, a unatoč poledici, ograničenje je bilo na 100, umjesto 40 kilometara na sat. U sudaru je sudjelovalo 20 vozila, a troje je ljudi poginulo pokušavajući pomoći unesrećenima.

Povjerenstvo HAC-a, koje je osnovano zbog nesreće kod Krpana, pak utvrdilo je da nije bilo propusta u radu zimske službe, ali je također utvrdilo propuste pojedinaca koji su radili na dionici u vrijeme kobne nesreće kod Krpana. Tako su utvrdili da je dežurni ophodar dvaput u osam sati obišao dionicu na kojoj se dogodila nesreća u osam sati svog radnog vremena, a drugi je put bio u obilasku od četiri do šest sati.

U Tehničku jedinicu Sveti Rok vratio se 12 minuta prije nesreće. Ophodar tvrdi da je u 5.55 sati stao na vijaduktu Krpani i uvjerio se da je prometnica suha. No njegove tvrdnje ne mogu se provjeriti jer je GPS sustav na vozilu kojim se koristio bio u kvaru.

U susjednoj TJ Perušić, zbog kiše koja je počela padati, posuli su kolnik, no na Svetom Roku su smatrali su da to nije potrebno iako je u 5.40 sati počela padati kiša i kod njih, temperatura je bila 4,5 stupnjeva u minusu, puhao je vjetar od 2,8 m/s, a na cesti je bilo samo 15 posto otopljene soli, navodi se u izvješću HAC-ova povjerenstva.

Ophodar je morao javiti

U izvješću se navodi i da je pojava ledene kiše od tunela Krpani izravni uzrok prometne nesreće. No Povjerenstvo je zaključilo i da je pri povratku sa zadnje ophodnje ophodar na pojavu ledene kiše trebao ponoviti obilazak dionice.

>>Meteorološka postaja na A1 ne radi još od ožujka 2012.

Komentara 23

SJ
Sve je uzalud
12:21 09.12.2013.

...........a ministar...............

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
12:21 09.12.2013.

Zbog čega drugarica, drug ili što već je, hajdaš dončin nije još uvijek podnijela ostavku?

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
13:02 09.12.2013.

... neki dan su face iz HAC-a svu krivnju i odgovornost prebacili na kišu i led sa neba ... danas "sitna boranija" u ćuzi ... ni blizu glavešina a kamoli ministru sa ženinim djevojačkim prezimenom ... zato je on nekii dan na pitanje svoje odgovornosti i ostavke začuđeno odgovorio "Mooooolim ?!?!?!? ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije