Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAMRZNUTE FOTELJE

Čak 51 spavač čuva si svoj posao u MVEP-u

vesna pusić
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/2
02.11.2014.
u 21:59

Ne odrađuju: Staž u mirovanju priznaje im se kao neprekinuti rad u državnoj službi

Uz predsjedničku kandidatkinju HDZ-a i bivšu ministricu vanjskih poslova Kolindu Grabar Kitarović, još 50 djelatnika ima zamrznut radni odnos u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. To znači da, ako se požele vratiti s dužnosti koje trenutačno obavljaju, a riječ je najviše o poslovima u međunarodnim institucijama, stolac u MVEP-u ih čeka.

Promocija države

Štoviše, iako ne koriste beneficije radnog odnosa, staž u mirovanju im se priznaje kao neprekidni rad u državnoj službi, a da bi se vratili u Ministarstvo, ne moraju ispuniti nijedan uvjet niti na bilo koji način "odraditi" staž u mirovanju, kako je propisano u nekim državama. Logika kojom se blagonaklono gleda na čuvanje posla osobama koje u međunarodnim institucijama rade za osobnu korist, a ne kao predstavnici Hrvatske, često i s iznimno visokom plaćama, jest ta da pomažu imidžu zemlje.

– Što je veći broj hrvatskih službenika i diplomata u međunarodnim institucijama, to je bolji imidž i promocija države, a i pruža velike mogućnosti kako za zaštitu naših interesa tako i za kreiranje politike tih organizacija, a ujedno pruža mogućnost dobivanja ključnih i pravovremenih informacija o temama koje su u nadležnosti tih međunarodnih institucija. Isto je i s hrvatskim službenicima, posebno uoči i nakon ulaska u EU, zbog sekundiranja i mandata u EU institucijama, i ne radi se samo o našim nego i službenicima drugih tijela državne uprave – kažu iz MVEP-a.

No iako citiraju Zakon o državnim službenicima koji propisuje mogućnost mirovanje radnog staža za trajanje dvaju mandata u međunarodnim organizacijama, u oko upadaju neke nelogičnosti. Zakoni govore o tome da "državnog službenika na rad izvan državne službe upućuje čelnik državnog tijela u kojem je zaposlen". Na pitanje tko je, primjerice, uputio Kolindu Grabar Kitarović u NATO, kad je jasno rekla da se javila na natječaj, iz MVEP-a kažu: "Riječ je zapravo o pisanoj potvrdi kojom se potvrđuje da je osoba zaposlena u Ministarstvu, a to istodobno podrazumijeva da se podržava i sama kandidatura."

Odbačen prijedlog

Zakonske nepreciznosti nisu riješene ni nedavnim izmjenama Zakona o vanjskim poslovima na koje se čekalo gotovo 20 godina. Kako doznajemo, bilo je i prijedloga da se koristi slovensko rješenje. Naime, slovenskim je Zakonom o vanjskim poslovima predviđeno da staž može mirovati najdulje šest godina. Djelatnik ima obvezu povratka u MVP te rada u njemu najmanje pola vremena koliko je trajalo mirovanje. Prekine li zaposlenik rad u MVP-u, dužan je platiti kaznu u visini od 50 posto zadnje plaće prije odlaska u međunarodnu službu za period koji treba odraditi. Za razliku od Slovenaca, hrvatski "spavači" se prije povratka u MVEP samo trebaju – najaviti.

– Službenik podnosi zahtjev za aktiviranje radnog odnosa, a raspoređuje ga se u skladu s odredbama Pravilnika o unutarnjem redu – kažu iz MVEP-a. Prijedlog da moraju odraditi dio zamrznutog staža nije prihvaćen.

>>Ataše iz Bruxellesa radi 26 sekundi na dan jer nema stol

>>Pusić me optužila da radim 26 sekundi. A radio sam i po 15 sati dnevno

Komentara 55

Avatar Alea iacta est
Alea iacta est
22:07 02.11.2014.

Moram u veseli centar, čim vidim Vesnu Pusić.

TH
than
22:11 02.11.2014.

Lijepo su si to oni zamislili, samo je problem sto niti jedna drzava ovako ne moze funkcionirati, kao sto oni eksperimentiraju s ovom nasom na izdisaju. No, ne treba puno pisati o tome, jer se vidi na svakom koraku.

Avatar R & I
R & I
22:21 02.11.2014.

Samo 51. Ma nije to nista, ako nije brojka veca od 100. Pa ima Hrvatska love da placa sve te salabajtere

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije