Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkrivamo

Ataše iz Bruxellesa radi 26 sekundi na dan jer nema stol

Vesna Pusić
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
23.07.2014.
u 11:45

Andrija Raspudić službenik je koji ne dolazi na posao u MVEP. Ministrica ima zakonsko uporište da mu da otkaz, ali ima drugi interes

Službenik Ministarstva vanjskih i europskih poslova koji je, prema riječima ministrice Vesne Pusić, na poslu provodi 26 sekundi pa mu zato ne isplaćuju plaću, ali uplaćuju doprinose, zove se Andrija Raspudić i bivši je ataše iz misije RH pri EU u Bruxellesu, doznajemo iz diplomatskih izvora.

Pilot i dimnjačar

Odvjetnik Mate Knezović koji ga zastupa u sporu s Ministarstvom nije htio potvrditi ime klijenta, no rekao je kako je "riječ je o diplomatu koji je radio u najtežoj diplomatskoj misiji RH u posljednjih 10-ak godina".

– Na poslu je "26 sekundi", kako kaže ministrica, jer nema ni stol ni sobu. Može samo stajati na hodniku – kaže odvjetnik Knezović te nastavlja: – Moj klijent radi u MVP-u od 1992. i cijelo je to vrijeme ocjenjivan najvišim ocjenama. Prošle godine u srpnju, kad mu je istekao mandat, vratio se u Zagreb. Već tada je primijetio da nešto nije u redu: Ministarstvo ne želi podmiriti troškove povrata njega i obitelji te obveze prema vlasniku stana u državi iz koje je došao. U Zagrebu je dobio kontradiktorna rješenja o mjestu na koje se raspoređuje, a ni jedno nije u skladu s njegovim znanjem i obrazovanjem. Kao da stavite pilota na mjesto dimnjačara – kaže. Dodaje kako su se iz MVP-a klijentu pravdali kako "ima samo srednju školu".

– Pa nije on kršio zakon, već oni – ističe odvjetnik.

Da ministrica ima zakonsko uporište za otkaz u ovom slučaju, tvrde – neočekivano – u sindikatu. – Još za HDZ-a je u Zakon o državnim službenicima ugrađen institut izvanrednog otkaza – upozorava Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Službeniku se, naime, može otkazati i u slučajevima teške povrede službene dužnosti koja "ima za posljedicu znatnu materijalnu ili nematerijalnu štetu za državno tijelo, pravne osobe ili građane ili zaštitu javnog interesa".

– Čini nam se da bi u slučaju boravka na poslu koje se mjeri minutama i sekundama te neizvršavanja radnih zadataka nastupila materijalna i nematerijalna šteta za državno tijelo. Da bi time bio ugrožen javni interes zbog kojeg se i ustrojavaju državna tijela, valjda ne treba posebno govoriti – tumači Kuhar.

"Grade slučaj"

Ministrica Pusić i HNS, međutim, imaju druge planove, tvrdi:

– Traže ukidanje Zakona o državnim službenicima kako bi lakše dijelili otkaze, ali i zapošljavali svoje političke podobnike, u čemu su prvaci u državnoj upravi. "Grade" slučaj koji će im poslužiti kao uvod u "antibirokratsku" predizbornu kampanju i pozicioniranje u odnosu na SDP, kao stranka koja traži red i rad u državnoj upravi, a SDP joj to ne dopušta, odnosno alibi za "mršave" rezultate u resorima kojima upravljaju.

Iz MVEP-a nisu htjeli potvrditi ime službenika, ali su rekli da je "u četiri rješenja o rasporedu imao i stol i mjesto, a prije povratka u Zagreb javno je rekao da ne misli i neće raditi".

Slučaj službenika koji ne radi svoj posao izbio je u javnost kad je objavljena lista poslodavaca koji ne isplaćuju plaću zaposlenima. Na listi se našlo i Ministarstvo.

>>Diplomati ukoreni jer nisu pomagali u izvozu

Komentara 52

NA
narod1
12:53 23.07.2014.

Slučajno poznajem dotičnog A.R. Tvrda HDZ linija. Inače više puta sam čuo otom postupku u MVP. Kada jedna garnitura izgubi vlast, ona druga namjesti svoje ljude ali ove prove ne može otpustiti i tako oni dolaze na posao bez zadatkatka i raspoređenja i piju kavu i čitaju novine cijelo vrijeme, a ovi 'novi' ih ignoriraju. Tao i obratno. Ne bi ništa izgubili kada bi kompletno ukinuli to ministarstvo

DU
Deleted user
11:50 23.07.2014.

Klasične komunističke metode. Nepodoban je i nedaju mu stol. Onda on dolazi 28 sekundi na posao. Onda stvar dođe u javnost. Sad je taj slučaj jedan od argumenata da se mijenja Zakon o državnim službenicima jer, kao, po sadašnjem se ne može dat Raspudiću otkaz.

SP
Spezispezi
11:49 23.07.2014.

To je slika kompetencije vlasti. Znaju nabaviti limuzine i pametne telefone, ali radni stol je kompliciran postupak, za to trebaju angažirati konzultante iz regije da smisle proceduru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije