Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik HSS-a:

Sviđa mi se rad kolege Karamarka na terenu, to je radićevština

SPECIJAL OBZOR  02.06.2015., Zagreb - Branko Hrg, predsjednik Hrvatske seljacke stranke. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
08.06.2015.
u 16:25

Ako moj potpredsjednik Krešo Beljak ne želi ili ne može poštovati odluke stranke, izlazna vrata su mu otvorena, kaže Hrg

Branko Hrg, šef HSS-a, ima plan vratiti tu stranku na političku scenu u koaliciji s HDZ-om. To kani učiniti kroz broj mandata koje HSS, kao strateški partner, planira dogovoriti s HDZ-om. HSS ima jednog zastupnika, ali na lokalnoj razini hvale se sa 12 posto udjela u vlasti...

HSS je strateški partner HDZ-a, čulo se da tražite 15-postotni udio u izvršnoj vlasti, bilo je i govora da će HSS napustiti koaliciju ako se s HDZ-om ne dogovorite o podjeli mjesta u Vladi? Što HSS traži i jeste li što dogovorili s HDZ-om?

Parlamentarne izbore promatram na dvije razine, a to znači da odvajam izvršnu od zakonodavne vlasti. U prvom je planu pobjeda na izborima. Mislim da nikada, otkad sam predsjednik HSS-a, nisam tražio nikakve funkcije u Vladi. Dok sam predsjednik HSS-a, neću dopustiti ni sebi ni drugima da na funkcijama ne budu stručni ljudi. Dakle, nije važno je li netko član stranke ili nije, što ne znači da u strankama nema stručnih ljudi. HSS ne govori ni o kakvim zahtjevima, nego uzimajući u obzir koliki udio imamo u lokalnoj vlasti i dvoje zadnje europske izbore, o tome koliko HSS vrijedi na političkom tržištu. Činjenica jest da imamo oko 12 posto dužnosnika i vijećnika na lokalnoj razini i da smo treća stranka u Hrvatskoj.

Po čemu ste treći? U anketama ste na jedan posto.

Na lokalnoj razini smo treći. A kada je riječ o anketama, ovisi kako se one rade. A rade se na razini čitave države i svedu se na 1000 ispitanika, pa pet-šest glasova može činiti razliku od 2-5 posto.

I po broju zastupnika u parlamentu tek ste na jednome.

Govorio sam o lokalnoj razini po broju mandata. I s pobjedama na lokalnim izborima, ne za individualne dužnosti, nego na stranačkim listama, HSS je u Zagrebačkoj županiji i u Koprivničko-križevačkoj pobjednička stranka. Ako tome dodamo da imamo i europarlamentarku i da je HSS na dvojim europskim izborima dobio do pet posto, onda je i to anketa koju treba uzeti u obzir.

Da se vratimo na vaših 12 posto na lokalnoj razini, što to znači u koaliciji s HDZ-om i što ćete tražiti kao strateški partner?

U razgovorima s HDZ-om uvjeren sam da ćemo postići dobar dogovor o broju mandata koji će pripasti HSS-u na koalicijskoj listi za Sabor. To je politika, i to je ono što me zanima za HSS kao političku stranku. Normalno je da ćemo se o mandatima dogovarati i, kao i dosad, dogovoriti na obostranu korist.

Upravo to je govorio i šef HDZ-a Karamarko, da je spreman dogovarati se o broju mandata, ali ne i o mjestima u Vladi kada je bila aktualna priča da će HSS napustiti koaliciju ako se ne dogovori podjela ministarstava.

To su kuloarske priče, ja o tome nikada nisam govorio niti sam o tome pričao s kolegom Karamarkom. To su naklapanja, možda bi netko želio da se tako pričalo da bi nam kasnije mogao pripisivati etikete trgovačke stranke. Dok sam ja šef HSS-a, sigurno nećemo trgovati. HSS interesiraju svi segmenti društva, na prošloj sjednici utvrdili smo načela socijalnog programa. Imamo ideju da se napravi poseban zakon na primjeru Njemačke, tzv. Socijalni zakonik. I to jest naš uvjet, bez toga ne bi bilo koalicije, a riječ je o zaštiti građana na način da se PDV na hranu smanji s 25 na 10 posto. Od toga neću odustati niti je itko tražio da odustanem. U svim zemljama u okruženju PDV na hranu iznosi do 9 posto.

A da se vratimo na broj mandata, na čemu će inzistirati HSS?

Bilo bi neprimjereno preko medija licitirati brojem mandata. Ne samo zbog povijesti HSS-a, koji slavi 110 godina, nego i zbog snage koju smo pokazali na lokalnim i europarlamentarnim izborima, uvjeren sam da ćemo s HDZ-om dogovoriti dovoljan broj mandata kako bi se HSS vratio na političku scenu kao prava stranka.

Nećete otkriti broj?

Preferencijalno je glasovanje, sad se ne može ni znati točan broj mandata koji će biti moguće osvojiti.

Kakva je situacija u HSS-u, Krešo Beljak, potpredsjednik HSS-a, napisao je protestno pismo u kojem kaže kako je HSS politički mrtav, a da pojedince u stranci zanima samo kako da se domognu funkcija. Imate opoziciju unutar stranke?

Baš bih htio vidjeti predsjednika ili predsjednicu stranke koji nemaju opoziciju u svojim redovima. HSS je demokratska stranka.

Dakle, nećete ga izbaciti?

Nikada nikoga nisam izbacio, suspendirao sam, doduše, jednog člana zbog pokušaja trgovine. Ne volim raspuštanja i suspenzije, svatko ima pravo na svoje mišljenje. Dakle, da zaključim, u HSS-u svi mogu iznijeti svoje ideje i mišljenja, ali kada tijela stranke donesu zaključke, svi ih trebaju poštovati. Pa tako i gospodin Beljak. Ako netko ne želi ili ne može poštovati odluke stranke, izlazna vrata su mu otvorena. To vrijedi za sve.

Koji su Beljakovi motivi da kritizira vođenje stranke? Poziva se na 1 posto rejtinga po anketama.

Na dan kad je poslao taj lirski uradak delegatima Glavne skupštine HSS-a, objavljena je anketa 2x1 Komunikacija za četvrtu izbornu jedinicu, gdje inače ne stojimo dobro, pa je ispalo da smo tamo na četiri posto.

Ima li, dakle, raskola u HSS-u?

Raskola nema. Naše su odluke uglavnom jednoglasne, eventualno ako su neke specifične lokalne teme, pa je netko suzdržan. Dakle, i Beljak sudjeluje u tim jednoglasnim odlukama.

Najavljivali ste da će se HSS zalagati za 20-postotno smanjivane javne uprave, spajanje ministarstava i agencija?

Nema većeg problema u Hrvatskoj od zakonodavstva. Uvjeren sam, ako se zakoni ne pojednostavne i temeljito ne izmijene, nijedna opcija neće napraviti ništa. Danas nešto radite po jednom zakonu i možete biti nagrađeni da je to odlično, a već sutra zbog iste stvari možete završiti u zatvoru. To je apsurd! Smanjenje javne uprave apsolutno, ujedinjavanje agencija – apsolutno. U mandatnom razdoblju javna se uprava može smanjiti 20 posto. Deset posto se može odmah u početku smanjiti. No, još je jedan veći problem od smanjivanja javne uprave, a to je neprotočnost ljudi u državnoj službi. Pa tako u jednom ministarstvu nedostaje ljudi, a u drugom ih je previše, i to se sada ne može riješiti jednostavnim prebacivanjem ljudi.

Da je tako jednostavno pojednostavniti, odnosno ujednačiti i učiniti preciznima zakone, valjda bi se to već riješilo?

Ništa nije jednostavno, ali stvar je odvažnosti da se to napravi, a ne da se nakon dolaska na vlast počne dodvoravati određenim društvenim skupinama, što se radilo svih ovih godina. Baš sam došao sa sastanka u HUP-u gdje su mi iznijeli podatak da je u 2014. godini usvajan jedan zakon dnevno! Pa tko to može pratit? Koji poduzetnik može pratiti te izmjene zakona. Apsolutno nemam nikakvu namjeru, kada naša koalicija pobijedi, odustati od poteza koje sam najavio. Nema dodvoravanja i nema odustajanja. Pod cijenu gubljenja predstojećih izbora spreman sam inzistirati na provođenju programa koje će HSS ponuditi.

Što mislite o lustraciji?

Smatram da je lustracija sada zakasnjela, iako su je mnoge postkomunističke zemlje provele. Možda bi lustracija bila zaista potrebna za sve one koji su bili u Udbi i na visokim položajima partije.

Takvih bi u početku bilo podosta i u HDZ-u?

Ako je stav da je lustracija potrebna, onda je treba provesti i u vlastitoj stranci. Ako smatramo da to ne možemo provesti, onda je bolje ne zauzimati takav stav. Sviđa mi se način rada kolege Karamarka na terenu, to dobro radi. To je radićevština. Vidi se nova energija nakon tih silnih kontakata i obilaska terena.

Je li vrijeme da prosvjed branitelja prestane?

Najbolje bi bilo da do njega nije ni došlo. Nema prosvjeda za koji se može reći da je dobro da traje. Volio bih da završi što prije. Premijer bi maksimalno trebao nastaviti s dijalogom, sve dok se ne pronađe rješenje. Ako bi netko prigovorio da premijer za to nema vremena, rješenje je jednostavno: malo ranije ustane, pa na posao krene u 8.30, a ne u 10.30, pa od 9 do 10 obavi razgovor.

Slažete li se da su branitelji kršili zakon prosvjedujući na Markovu trgu poslije 22 sata?

Evidentno je da su prekršili zakon. Zakon mora jednako vrijediti za sve.

Predsjednica je vrlo oštra prema premijeru Milanoviću, doduše ni on nju ne štedi. Što očekujete, kako će se postaviti dođe li HDZ na vlast?

Od predsjednice očekujem da bude predsjednica. Da kao neposredno izabrana uvijek štiti interese građana, bez obzira koja stranka bila na vlasti.

HSS je, kao i sve ostale manje stranke, potpuno neprimjetan u medijskom, javnom životu, pojele su vas ideološke teme koje se raspravljaju isključivo na relaciji HDZ-SDP.

HSS ima jednog zastupnika u Saboru, mene. U vrhu sam po aktivnosti zastupnika. Osobno sam predložio da se 20. lipnja proglasi Danom sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve. To bi moglo biti i usvojeno. Pripremamo još neke inicijative, ali to je u Saboru uzalud jer sve što dolazi od oporbe ne prolazi. HSS nema klub, iako je u sabornici još troje zastupnika koji su nekad bili u HSS-u, pa nemamo klupskih rasprava. Pojedinačne rasprave su tek poslijepodne... Rad parlamenta mora se mijenjati. Rasprave se moraju preseliti na odbore jer u Saboru imate dežurne javljače koji se "razumiju" u ama baš svu problematiku. U Saboru bi trebala biti samo plenarna sjednica i glasovanje, zakoni bi bili puno bolji.

Bojite li se da će vas HDZ, kao velika stranka, pojesti što je bila sudbina svih manjih stranaka koje su se vezale uz HDZ?

Da se toga bojim, ne bih s HDZ-om ulazio u koaliciju. Pogotovo ne u vrijeme kada je HDZ bio na 19-20 posto. Lokalno smo s HDZ-om u koaliciji i nismo se izgubili. Svaki mudar čovjek dat će u kritičnom trenutku ruku onom slabijem jer će zajedno lakše istrčati tu utrku.

Puno gore od samo jednog zastupnika baš i ne možete?

HSS je bio tragičar izbora. Za mandat smo dali 70.000 glasova, a dobivali su se i sa po 14.000 glasova.

Komentara 79

UK
uvik.kontra
17:43 08.06.2015.

Nisi dostojan stavljat Radica u usta!!!

JA
jadranplavi24
17:49 08.06.2015.

A meni se sviđa da si najstariju i najpoznatiju stranku u Hrvata doveo do 1%. Za to stvarno moraš biti majstor!

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
18:09 08.06.2015.

ha ha, dakle- tebe je garavi odabrao da malo spereš sramotu koju si je nanio cinkarenjem hrvata, ha ha, nejde ti to hrgiću mali, imaš 1% a nakon izbora češ nestati sa političke scene, interesantno kako se danas našao hvaliti karamarka koji se sakrio i sa svojim špijunima zabranio širenje vijesti o njegovoj karijeri u udbi, ni večernji ni jutarnji ni tv kuće neće objaviti to, koliki je to strah od udbaškog cinkera, a da je severina jutros prdnula to bi objevili svi, demokracija je to na hdz-udbaški način

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije