Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.10.2014. u 12:00

SDP-ovci u BiH i sam Lagumdžija poput SKJ pali su zbog nacionalizma. Srušili ih vođe i ‘njihovi’ izdajnici

Uoči izbora u BiH umro je Sulejman Tihić, predsjednik SDA, a zbog katastrofalnog izbornog rezultata, traži se odlazak SDP-ova lidera Zlatka Lagumdžije, koji je na čelu stranke već 17 godina. Tako bi u samo mjesec dana Bošnjaci mogli ostati bez obojice svojih "prvih ljudi", a država bez trećine (dosadašnje) vladajuće šestorke. Tihić i Lagumdžija su posljednje četiri godine vodili glavnu riječ na državnoj i federalnoj razini. Koliko će ove personalne promjene imati odraza na bh društvo, uvelike će ovisiti o njihovim nasljednicima. U SDA je izvjesno kako će to biti Bakir, sin prvog bošnjačkog predsjednika Alije Izetbegovića. U SDP su se nakon izbornog fijaska tek oslobodili stranačke stege. Sve hrabrije traže ostavku i nameću se za Lagumdžijina nasljednika. Do izbora (12. listopada) nitko se nije usudio vođi bilo što javno prigovoriti. Jedini je imao hrabrosti Željko Komšić. On je zbog neslaganja s Lagumdžijom napustio stranku i osnovao svoju Demokratsku frontu. Većina ostalih SDP-ovaca ga je tada zbog toga žestoko napadala. Danas su ti isti najglasniji u traženju smjene Zlatka Lagumdžije. Javnost s podsmijehom prati borbu istrošenih kadrova za predsjednika. Stranka puca po šavovima nekoliko političkih frakcija. Uglavnom ih predvode isti oni koji su zajedno sa svojim šefom stranku i državu i gurnuli u poniženje. Stoga je jasno da, ako netko iz sadašnjeg vodstva postane predsjednik, bit će tek grobar SDP-a. Onaj koji će zakucati zadnji čavao na kovčeg koji je Lagumdžija odavno pripremio.

Stranka, jednostavno, treba nove ljude. SDP BiH od Saveza komunista naslijedila je sve ono najcrnje. U demokraciji su pokušavali uspostaviti totalitarizam. Politika se svela na bogaćenje i manipulacije. Pod krinkom građanske ideje otimali su nacionalna prava. Nitko kao SDP i Lagumdžija nije tako ponizio, obespravio i financijski iscrpio Hrvate. Brutalnije nego što je to Srbija u Jugoslaviji radila Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu... Formulu dominacije "temeljnog naroda" nad ostalima bh SDP-ovci od jugoslavenskih komunista primjenjivali su do savršenstva. Lagumdžija je u miru vladao poput Slobodana Miloševića uoči rata. Recept je isti. Sklopi pakt s kvislinzima i imaš prividnu zastupljenost svih naroda.

Primjerice, u Jugoslaviji, u kojoj je bilo šest republika i dvije pokrajine, Milošević je s Kosova u Predsjedništvo postavio svog čovjeka Sejdu Bajramovića. Tako je s kosovskim izdajnikom, uz Srbiju, satelitsku Vojvodinu te Crnu Goru od osam imao četiri glasa. Međutim, preračunao se. Očekivao je da će Srbin iz BiH Bogić Bogićević dati svoj (peti) presudni glas za legalno proglašenje izvanrednog stanja u SFRJ, odnosno uvođenje vojne uprave u Hrvatskoj i Sloveniji i rušenje rukovodstava u BiH i Makedoniji. Bogićević po cijenu karijere pa i života nije to htio učiniti.

Lagumdžija je svoje "Sejde Bajramoviće" pronalazio među Hrvatima i nešto manje Srbima. Uvijek bi se netko pojavio. Za razliku od Miloševića, on je uspijevao s takvima legalizirati prijevare. Imao je za većinu "hrvatske glasove". Čak je tako prije četiri godine uspostavio i federalnu vlast. Hrvati su na ovim izborima kaznili svoje nelegitimne predstavnike, a Bošnjaci SDP što je na takav način vladao. Kazna je stigla i od bivših stranačkih kolega. Komšićev DF uzeo mu je golemo biračko tijelo. Kada se podvukla crta, SDP je izgubio dvije trećine glasača. Kapitulirali su nakon dva i pol desetljeća takvog vladanja u "maloj Jugoslaviji", kako neki nazivaju BiH.

SDP BiH je nakon rata lutao u traženju identiteta. Zbog kompleksa prošlosti, nacionalizmom su se dodvoravali biračima. U nekim segmetima ponašali su se desnije od nacionalnih stranaka. Izgubljeni u lutanjima završili su na stranputici. Beznačajni i za ljevicu i za desnicu. Za bh budućnost najveći dobitak ovih izbora je odlazak sa scene ovakvog SDP-a. Stranke pobjednice će bez njih lakše dogovoriti ustavne promjene. Prije svega politički okvir unutar kojega će se svi narodi i građani osjećati ravnopravno. U takvom ambijentu i SDP će brzo shvatiti kako je prošlo vrijeme prijevara i kvislinga. Zato moraju pronaći nekorumpiranog, hrabrog vođu koji neće izdati birače za osobne interese. Možda zato sve glasnije neki podsjećaju na Bogića Bogićevića.

>>Dayton onemogućava normalno funkcioniranje BiH

>>U BiH olakšanje zbog povratka 
na nultu točku

>>Riješit će se hrvatsko pitanje u BiH

>>Najveći gubitnici izbora su Dodik i Lagumdžija

Komentara 6

Avatar ivek
ivek
12:50 21.10.2014.

lopov

DU
Deleted user
12:47 21.10.2014.

Sve se vraća, sve se plaća.

Avatar white socks
white socks
07:30 22.10.2014.

Upravo suprotno - Bošnjaci su kaznili Lagumdžiju jer nije uspio u svojim namjerama, a nagradili Komšića koji je koliko-toliko uspio u varanju i ponižavanju Hrvata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije