Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što nakon izbora

Riješit će se hrvatsko pitanje u BiH

Čović i Dodik
Foto: Dejan Moconja/PIXSELL
19.10.2014.
u 07:45

Dogovor bi relaksirao odnose u zemlji i omogućio BiH da se nađe na europskom putu i sustigne Srbiju

Riješit će se hrvatsko pitanje u BiH (50%)

Stranke pobjednice na općim izborima relativno brzo, a to u slučaju Bosne i Hercegovine znači za dva do tri mjeseca, dogovaraju uspostavu nove vlasti s dvotrećinskom većinom u parlamentima na svim razinama te rješenje ključnih političkih pitanja koja zemlju drže u blokadi. Uz mehanizam koordinacije za pregovore s Europskom unijom, što je jedan od temeljnih uvjeta koje postavlja Bruxelles, ulazi se u rješavanje drugog gorućeg pitanja – reforme ustava i izbornog zakonodavstva. Usvajanjem rješenja koje bi Hrvatima jamčilo da ubuduće sami biraju svoje političke predstavnike te ujedno rješavanjem izbornog prava građana koji nisu pripadnici triju konstitutivnih naroda (presuda Sejdić i Finci), otvara se put za podnošenje kredibilne aplikacije EU za dobivanje kandidacijskog statusa. Time se relaksiraju odnosi i za druge nužne reforme.

Sadašnja kriza nikome ne ide u prilog i svi su svjesni da bez dogovora o ovim temeljnim pitanjima nikakva vlast ne može biti učinkovita. U novoj konstelaciji političkih odnosa u BiH logično da se i međunarodna zajednica više angažira na nalaženju kompromisa o ključnim problemima zbog kojih je BiH najnefunkcionalnija država u Europi. Zahvaljujući unutarnjem političkom dogovoru BiH ima priliku sustići Srbiju, Albaniju, a možda i Crnu Goru, na europskom putu.

Stranke se ponovno ne mogu dogovoriti i BiH gubi još četiri godine (30%)

Pregovori o formiranju vlasti traju predugo, a konačni dogovor o sastavu vlasti ne jamči rješenje nijednog ključnog problema u zemlji. Zapravo, sve je ostalo isto, samo su funkcije u vlasti drukčije raspodijeljene. Nastavlja se politika međusobnog optuživanja za krizu i zastoj u reformama. BiH gubi još četiri godine u međustranačkim i međunacionalnim prepucavanjima. Europska unija prijeti sankcijama, ali bez konkretnog rezultata. Ekonomsko i socijalno stagniranje države se nastavlja, a nezadovoljstvo stanovništva, uključujući ulične prosvjede i štrajkove, sve češće eskalira.

Srbi idu na referendum, Hrvati pokušavaju naći nacionalni odgovor (20%)

Međunacionalne i političke svađe postaju sve intenzivnije. Dogovor o novoj vlasti nije postignut. Bošnjaci žele snažniji utjecaj međunarodne zajednice, Srbi jačaju autonomiju RS-a i prijete odcjepljenjem, a Hrvati pokušavaju naći nacionalni odgovor na novonastalu situaciju. Zemlja ekonomski dodatno propada, a investicije se smanjuju.

Komentara 72

DU
Deleted user
08:10 19.10.2014.

Muslimani sijeku granu na kojoj sjede negirajuci Hrvatima pravo na svoj entitet ili barem svoju izbornu jedinicu. Svako preglasavanje Hrvata i majorizacija dovest ce do raspada BiH. Dodik naravno ne zagovara Hrvatsku ravnopravnost sto nas voli nego je pragmatican, i mi Hrvati to trebamo iskoristiti.

CR
crocro
09:26 19.10.2014.

Niti u ludilu se ne bi složio s onima koji zagovaraju spajanje BiH i Hrvatske u jednu zajedničku državu. To bi značilo da u budućnosti možemo ponovo doživjeti sječu šuma i balvanizaciju Hrvatskih cesta. Zato su se države podijelile da im je nacionalni korpus homogeniji da da ne mogu nekoga drugoga okrivljavati za svoj prosperitet. Sada Hrvati odlučuju sami o svojoj sudbini. Ako bi se i radilo o priključenju Hrvatskoj to bi se moglo odnositi samo na Hrvatski entitet. Taj Hrvatski entitet je jedini ne priznat teritorijalno. Srbi imaju svoju državu u državi, Bošnjaci imaju svoju državu tj. entitet s teritorijem. A što imaju Hrvati? Hrvati pred sobom imaju borbu za opstanak. Pa ako i jedni i drugi odbacuju Hrvate, kao i međunarodna zajednica koja ih neće uokviriti u svoj teritorijalni entitet s istim pravima kao i srbi i bošnjaci, onda neka se Hrvatski entitet priključi Hrvatskoj, i neka granice budućeg Hrvatskog entiteta u BiH postanu buduće Šengenske granice EU. Ako to neće međunarodna zajednica, onda neka ukine Republiku srpsku u vrati je na ustavne pozicije cjelovite države BiH prije 1990. godine. A vi koji zagovarate priključenje Hrvatskoj i entiteta Bošnjaka i Republiku srpsku, vi ne znate štoi si tovarite na leđa. Sutra bi u Hrvatskoj bila ista situacija kakva je danas u BiH. Dosta nam je balvana i podmetanja i kočenja u razvoju. Hrvatski entitet BiH može u Hrvatsku a ostali STOJ.

DA
DAJIDZA
09:45 19.10.2014.

Dok Zagrebom i Beogradom vladaju djeca komunista nacionalno pitanje naroda u BIH nece biti rijeseno!! Od titine vladavine do danas djeca komunista vladaju sa Beogradom i Zagrebom! Toj djeci nije interes rjesavanje nacionalnih pitanja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije