Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRERADA NAFTE

Bosanskobrodska rafinerija pred propašću, je li to šansa za sisačku?

rafinerija
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
09.12.2014.
u 08:15

Rusi nikada ne bi ni ušli u rafineriju u BiH da je MOL na vrijeme modernizirao rafineriju u Sisku, tvrdi naftni konzultant Umičević

Onečišćavanju zraka u Slavonskom Brodu uskoro bi mogao doći kraj zbog “više sile”. Naime, prekosavska rafinerija nafte već je treći ovogodišnji kvartal zabilježila gubitak veći od 13,5 milijuna eura. Prema pisanju medija u BiH, akumulirani gubitak te kompanije sada je veći od 265 milijuna eura i znatno je premašio vrijednost njezina temeljnog kapitala, koji iznosi 212 milijuna eura. Uza sve to, rafinerija ima i 362 milijuna eura dugoročnih obveza, od čega najviše duguje Optima grupi, čiji je stopostotni vlasnik Neftegazinkor, koji je i njezin većinski vlasnik.

Naftni konzultant Jasminko Umičević pak tvrdi da je bosanskobrodska rafinerija u tehničkom bankrotu već dugo te kako, otkako su 2009. u nju ušli Rusi, nikada i nije pozitivno poslovala. Na pitanje što bi se dogodilo kada bi ta rafinerija prestala s radom, odgovara da bi to automatski otvorilo perspektivu za Rafineriju u Sisku.

– Tržište koje pokriva bosanskobrodska rafinerija, odnosno veći dio Republike Srpske i Cazinska krajina u Federaciji BiH, tradicionalna su tržišta sisačke rafinerije. Stoga bi njezinim gašenjem najviše profitirao upravo Sisak – kaže Umičević. Dodaje da Rusi nikada ne bi ni ušli u rafineriju u BiH da je MOL na vrijeme izvršio svoje obveze i modernizirao Rafineriju u Sisku.

>> MOL odmah želi ugasiti rafineriju u Sisku

>> 'Izgleda da rafinerija nije rentabilna i vlasnici nemaju interesa nastaviti posao'

Komentara 3

Avatar tituš
tituš
09:04 09.12.2014.

Pojma vi nemate o onome što seže izvan vašeg pogleda. Znate onoliko koliko će se bogatstva sliti u vaše džepove. Ova rafinerija crkava već godinama, na žalost naša također, zbog nebrige i neimanja vizije i zaštite domaće industrije, nije li isti slučaj sa plinovodom "južni tok", evo Rusi javili da ga ne će graditi, a naš LNG terminal ostao u onom zrakoplovu koji je došao iz Emirata zajedno sa Čačićem i predsjednikom Josipovićem. Hoće li pravednik kazati u kampanji do kuda je doveo ovaj projekt ili će nam to opet netko drugi uzeti??

TH
than
10:11 09.12.2014.

Stavimo po strani naftne konzultantne koji mlate praznu slamu. Previse je rafinerija u Europi, to je jedina cinjenica... Sve ostalo su nagadjanja. Za sisacku se bojim nema buducnosti, jer nije modernizirana. Zasto nije, u to necu ulaziti.

BA
balic
11:09 09.12.2014.

hahahah sad je Sisacka rafinerija kriva da su U BIH rafineriju prodali rusima za kikiriki ,zaduzeni i prezaduzeni da nisu u stanju bili modrenizirat Bosanskobrodsku rafineriju, dosli u tudju zemlju zagadjuju okolis i nanose stetu zdravlju gradjana.. A tko jee prodao rusima bosanskobrodsku rafineriju,mi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije