Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikica Gabrić

Birači hoće lijevo ili desno, a ne treći put

03.10.2014., Zagreb - Prof. dr. Nikica Gabric, oftalmolog i predsjednik stranke Nacionalni forum u svojoj klinici Svjetlost.
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
06.10.2014.
u 19:20

Sudionici videosimpozija u Milanu pratit će 11. listopada izravni prijenos operacija prof. dr. Gabrića

Najpoznatiji hrvatski oftalmolog i vlasnik lanca klinika "Svjetlost" dr. Nikica Gabrić prije četiri i pol mjeseca nestao je iz javnosti. Zbilo se to odmah nakon za njega neočekivanog neuspjeha na euroizborima, na kojima je njegova tek osnovana stranka Nacionalni forum (NF) doživjela neuspjeh. Premda je učinio sve, financirajući svojim novcem i krećući od nule te od think-tank udruge stvorio stranku koja je smišljena da trasira tzv. treći put, osvojio je nedovoljnih 2,4 posto potpore birača, a nije mu baš pomoglo ni priključivanje HSLS-a i Jadranke Kosor. Pokazalo se da je Gabrić bio nestrpljiv i preveliki optimist, no nakon izborne noći nije poduzeo ishitrene korake. Dao je sebi i stranačkim kolegama vremena da hladne glave promisle i odluče hoće li i kako ići dalje. Prošle subote održana je zajednička sjednica Predsjedništva i GO stranke, a članovi su se našli pred izborom među četiri moguća puta – nastavak funkcioniranja NF-a kao političke stranke, vraćanje stranke samo na poziciju think-tank udruge, traženje koalicijskog partnera te kao zadnja mogućnost gašenje svega i nestanak NF-a s političke scene.

Svladao lekcije

– Svi su se u stranačkim tijelima izjasnili da ostajemo djelovati i kao politička stranka i kao think-tank udruga. Ovaj put bit ćemo strpljivi i postupno pokušati izgraditi stranačku infrastrukturu. Nitko nije bio za gašenje NF-a, a zajednički smo procijenili da sada nećemo tražiti koalicijskog partnera jer bismo time izgubili identitet – kaže. I sam tvrdi da je izbornim porazom svladao lekcije. Danas se, osim toga, i tih 2,4 posto potpore birača ne čini tako malim.

– U poslu sam puno strpljiviji i proračunatiji – s veseljem u glasu priznaje Gabrić, opet uvjeren da ima smisla biračima objašnjavati kako ni ljevica ni desnica nisu dovoljno kompetentne. No Gabrić sada tu tezu biračima neće grčevito nametati i pokušavati ekspresno utuviti u glavu. Shvatio je da su ih u NF-u ponijele emocije jer su vjerovali da je i biračima jasna i bliska ta logika i potreba biranja i središnjih političkih opcija.

– Zapravo su nas prevarili mediji, koji su stvarali sliku da postoji značajan prostor trećeg puta. No, kada su došli izbori, pokazalo se da se ljudi radije odlučuju za lijeve i desne koalicije, to im daje veću sigurnost. Podcijenili smo, dakle, taj ljudski konformizam birača – razlaže Gabrić. U međuvremenu, svoju vulkansku energiju dokazuje na profesionalnom planu. A on je u svjetskim oftalmološkim krugovima ono što su HDZ i SDP u političkom životu Hrvatske – lider.

Dvije novosti u Svjetlosti

Da je u samom vrhu svjetske oftalmologije bit će potvrđeno 11. listopada, kada će on i stručnjaci njegove klinike pred nekoliko tisuća svjetskih oftalmologa u izravnom prijenosu operacije pokazati koja najnovija tehnološka rješenja i aparate koriste u "Svjetlosti". Samo u Italiji, u Milanu na Live surgery simpoziju, bit će tri tisuće svjetskih oftalmologa za koje je organiziran izravan prijenos operacija iz šest vrhunskih klinika, a osim "Svjetlosti", sudjeluju još centri iz Milana, Kölna, Rima, Praga i Barcelone. Simpozij će istodobno moći pratiti i sudionici kongresa Hrvatskog društva liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju, koji se održava u Zagrebu, a okuplja nekoliko stotina oftalmologa iz RH i regije.

Udruženi videosimpozij nastao je kao posljedica višegodišnje suradnje Gabrića i najvećeg svjetskog autoriteta u toj branši talijanskog profesora Lucija Buratta. Klinika "Svjetlost" tu će predstaviti dvije novosti – najnoviju metodu laserskog skidanja dioptrije ReLEx SMILE, novim Carl Zeiss VisuMax laserom, jedinim u RH. Druga je novost ugradnja jedinih leća s proširenim vidnim rasponom (TECNIS Simfony).

Ovakva potvrda svjetske klase bila bi većini sasvim dovoljna. No, Gabrić je političko biće i bez obzira na mnoge dobronamjerne savjete i usprkos zajedljivim komentarima, ne odustaje od politike. No, nešto se ipak promijenilo. Gabrić je naučio da više ne smije vjerovati ljudima i institucijama koje su mu, kad mu je najviše trebalo, saplele noge.

Činjenicu da je nakon medijske ekspanzije, uoči izbora, gotovo nestao i postao nepoželjan za neke od glavnih hrvatskih medija tumači dogovorom aktualne politike s medijskim izdavačem, koji nisu željeli riskirati s jakim NF-om jer je poznato da je Gabrića teško politički nadzirati. Odatle i njegova razočaranost stanjem na hrvatskoj ljevici, koja je njega blokirala, a lansirala ORaH, koji tako, ni sa 10 posto uloženog novca i energije u odnosu na NF, postiže puno veću političku težinu. Gabrić sada smatra da je licemjerje i nekompetentnost ljevice veća nego kod desnih političkih opcija koje su, pokazuje se, i tolerantnije od hrvatskih "progresivaca".

>> Nikica Gabrić: Plan je dobar, no mogao bi zapeti na bojkotu

Komentara 15

SE
sestrićna
20:36 06.10.2014.

a drug niki je kao treći put ? :)))

DZ
DINAMO-ZG
21:36 06.10.2014.

Gabriću, drž' se ti operacija i ne lupetaj gluposti! Hrvatska nema ni lijevicu, a kamoli desnicu! Imamo samo lijevo i desno krilo partijsko-udbaških struktura! Osim toga, ti si kao treća opcija?? Ha, ha... Čega to?? Daaaa, ti i banditić... Dobar vic!

TO
tolitol
21:00 06.10.2014.

Josipovićev projek koji je, za razliku od projekta Holy, doživio neuspjeh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije